Ekipa šarmantnih majmunčića iz Super Monkey Ball serijala pod vodjstvom AiAi-a (čije ime zvuči kao kada malim prstom noge se zakači komad nameštaja) se kotrlja po našim ekranima već dve decenije. Mehanizam igre – prost za razumeti, težak za masterovati je oduvek dominirao ovim igrama, i sada nakon dužeg čekanja, tu je remaster i poboljšano izdanje popularnih arkadnih igara za sve sladokusce kotrljajućih majmuna. Pošto je danas vreme remake-ova i remastera, da bi se izbegla konfuzija na nivou nepismenog čoveka na tranzitnom aerodromu, Super Monkey Ball Banana Mania je kombinacija sva tri prethodna dela Super Monkey Ball serijala, sa nekim jako dobrodošlim tweaks i ispravkama bagova koji su krasili stare igre.

U slučaju da se prvi put susrećete sa ovim ljupkim serijalom, radi se o grupi majmuna koji su zatvoreni u loptu i na vama je da tiltovanjem ekrana i uticajem gravitacije, dovezete ili dogurate tu lopticu sa našim primatom do cilja svakog nivoa. Inercija i ostali zakoni fizike se poprilično dobro simuliraju u igri tako da će snalažljivost i brzi refleksi itekako pomoći u savladavanju nivoa.

 

Difficulty curve je tu da vam sruši sneška gde nakon prvih par nivoa koji su mega laki, prikaže vam sa zadovoljstvom koji haos i destrukcija nerava nivoi u ovoj igri mogu biti. Takodje mogu se očekivati nuspojave u vidu iznenadnog besa i letenja kontrolera u obližnji zid ili drugu nepokretnost u slučaju da vas živci baš ne služe. Naravno za bonus poene tu su banane koje sakupljate ali je takodje tu i timer koji vam polako vrši pritisak da što pre krenete u akciju i ne gubite preostalo vreme.

Izuzetno prosta i jednostavna mehanika je veoma zabavna i svako se može okušati u njoj bez nekih “git gud” priča (mada priznajem masterovati neke od nivoa nije ni malo lako). Dizajn nivoa je za ovakvu arkadu izvanredan tako da vam neće biti dosadno uz konstantne promene terena i prepreka. Za ljubitelje starog serijala, vredno je napomenuti da su neki od izuzetno teških nivoa u prošlosti, balansirani i sa finim dodirima patch-a učinjeni i dalje izazovnim ali i zapravo prijatnijim.

Jedan od velikih pluseva SMB igre je i party sekcija gde možete igrati igre i u co-opu sa maksimalno 4 igrača. 12 različitih igara će uneti dinamiku i raznovrnost u igru u slučaju da vam običan mod dosadi, tako da monotoniji u ovom naslovu nema mesta. Za malo veće ljubitelje izazova, imate i challenge sekciju gde se možete takmičiti sa čitavim svetom i ponosno kačiti svoje rezultate na leaderboard.

Još jedan plus ove igre su i kozmetički dodaci u obliku karaktera koje je SEGA ubacila tako da možete umesto majmuna AiAi ili njegovih prijatelja, u kuglu ubaciti GameGear, SEGA Dreamcast, Sonic-a, i mnoge druge karaktere ali ne želim da spoilujem. Takodje odeća i aksesoari za vašeg karaktera se mogu kupiti u šopu od banana koje ste sakupili tokom vaše avanture, tako da ćete imati pune lopte posla da sve otključate. (pun intended).

Super Monkey Ball Banana Mania (PlayStation 5)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Kada se sve rezimira, imamo jedan jako fino remasterovan i balansiran Super Monkey Ball serijal sa raznim dodacima tako da vas čeka uzbudljiva vožnja vašeg ljubimca u loptici kroz razne ponekad izuzetno teške nivoe. Adrenalin i izazov će uz dragi timer biti skoro pa konstantno prisutni tako da mogu samo reći: Keep on rollin’

Pros:
Jako niše arkadno tržište će uživati u ovome
Dobre mini igre za party
Veliki izbor estetskih dodataka za vašeg karaktera

Cons:
Kasnije igra postaje izuzetno teška
Leteće kontroleri po sobi od besa
Neki i kroz prozor