Super Mario Maker za Wii U konzolu je bio pravo otkrovljenje. Te 2015. godine, kada se pojavio u prodaji, oduvao je apsolutno sve svim svojim mogućnostima, stvarima koje možete stvoriti i u kojima možete uživati. Igra koja je pružila bukvalno beskrajnu zabavu, kako za vas, tako i za bilo koga ko želi da uživa u kreativnim, divnim, fantastičnim Mario nivoima koji su kreirani od strane ogromne Mario i Nintendo zajednice.

O čemu se ovde zapravo radi, sigurno se neki od vas pitaju. U pitanju je alat koji vam omogućava da se igrate, stvarate i delite nivoe koji su izgrađeni na temeljima apsolutno svih 2D Mario igara od kada su se prvi put pojavile na tržištu. Zamislite da je ovo alat koji možda koriste kreativni direktori u Nintendu da se igraju i osmišljaju sve one sjajne nivoe koji vi igrate u finalnom proizvodu koji se pojavljuje na rafovima svih radnji. Možda će neki misliti da preterujemo, ali sloboda, moć koju Super Mario Maker ima je potpuno neograničena. Okej, ograničena je jedino vašom kreativnošću i vremenom koji imate na raspolaganju da se igrate sa ovim naslovom.

Sada verovatno razmišljate, čemu preveliki uvod za igru koja je izašla ”daleke” 2015. godine? Pre nekoliko dana se napokon pojavio Super Mario Maker 2, punokrvni nastavak sjajne Wii U a kasnije i 3DS igre. Od izlaska ove fantastične konzole, Nintendo fanovi su se skoro svakodnevno pitali kada će izaći taj nastavak, kada ćete makar portovati SMM na Switch konzoli. Switch ima toliko potencijala za ovaj tip igre da je to neverovatno. Čak je i to zanemarljivo koliko je bitna OGROMNA zajednica koja se nalazi ispod Nintenda, koja bi doprinosila ne samo u popularizaciji ove igre, već i u neograničenoj zabavi iz dana u dan. Super Mario Maker 2 se napokon pojavio na Switchu i naravno, bolji je nego što smo mogli i da zamislimo pre izlaska.

SMM2 je, kao što smo napomenuli, ”punokrvni” nastavak prethodnika od pre četiri godina. Kada bi neko ko je samo bacio pogled na igru pogledao SMM2, pomislio bi kako je ”sve identično” kako nije previše truda uloženo u ovaj naslov, ali tek kada započnete vašu ”kreativnu avanturu” videćete koliko je ovo superiorniji proizvod od prethodnika. Koliko je ovo šta su apsolutno svi čekali od izlaska Switch konzole.

Prvo i osnovno, igra ima dosta unapređen izbor alata koji su vam na raspolaganju za kreiranje nivoa iz koje god Mario ere želite. Dostupnost kao i privikavanje alatima je intuitivnije nego ranije, lakše, brže i bolje u apsolutno svakom pogledu. Stalno pričamo ”moćni alat u rukama gejmera” i koliko je to tačno, toliko i činjenica da je ovaj ”alat” toliko lako i intuitivno za korišćenje. Jednostavno izaberete modul koji želite da ubacite na vaš nivo, privučete, pustite i to je to. Tako kreirate svoje nivoe blok po blok. Jedna stvar je na žalost tačna, to je činjenica da imate previše stvari sa kojima se možete igrati. Upravo zbog toga je najbolje da u ovu avnturu kreiranja uđete sa konkretnim planom, šta i kako želite napraviti. Sa nekom pričom koju ste oduvek hteli da stvorite koja će biti ispričana isključivo kroz gameplay elemente.

Sigurno ste se mnogo puta pitali dok ste igrali neku Mario igru, ”uh kako bi bilo dobro da su ovde ubacili ”to i to””. Upravo ”to” vi možete sada uraditi. Ukoliko ste ranije bili oduševljeni nekom Mario igrom ali nedostajalo vam je ”nešto” izazov, veća težina, više prepreka ili možda skroz obrnuto, bilo vam je previše teško, sada možete stvoriti repliku tih nivoa, pa čak i celih igara ranijih generacija sa elementima koji vi mislite da će poboljšati uživanje, gampelay mehaniku i sve ostalo šta želite da bude bolje.

Ukoliko vam sve zvuči kao “previše”, tu je nekoliko stvari u igri koje vam mogu pomoći prilikom navikavanja i ulazak u ovaj savršen kreativni Mario svet. Kao prvo, možete krenuti tako što ćete igrati Story Mode, koji je isto velika novina u odnosu na prethodnika. Priča ide tako što Undodog, legendarni i nezaboravni lik iz Mario Paint sasvim slučajno uništi dvorac u kome se nalazila princeza. Na vama je da renovirate ceo dvorac, što ćete uraditi tako što sakupljate zvezde koje nalazite na 100 nivoa (da, pročitali ste lepo) koji su razdeljeni po Mario erama od prvog do poslednjeg 2D Marija. Kada pričamo o assetima, delovima i alatima koje možete korititi iz Mario igara, zanimljivo je da su elementi iz Super Mario 3D World ubačeni u ovu igru. Njih možete koristiti u kreiranju svojih nivoa, ali ne zaboravite da igra i dalje ostaje u 2D izvođenju. Znači 3D izvođenje još uvek nije omogućeno, ali svi znamo da je najbolja zabava u klasičnim Mario igrama. Dok igrate Story Mode, otključavaćete nekoliko stvari koje će vam postati dostupne nakon prelaska u kreativnom modu. Ali neka vam nešto bude jasno, ove stvari koje otključavate nisu ”toliko bitne” niti ćete primetiti da su ikada nedostajale ako ste pre toga uleteli u stvaranje nivoa. Više će vam biti samo dopuna u ogromnom izboru alata sa kojim možete da radite.

Druga stvar koja se pojavljivala i u prvom delu je Yamamura’s Lessions. Poprilično filozofske, ali odlične lekcije i praktično časovi koji su umetnuti i koji će vam pomoći da se naviknete na ove alate, da što pre krenete da uživate u njima, a ne da se nervirate jer ”ima svega i ne znam odakle da počnem”. Kroz sve lekcije naučićete kako stvari funkcionišu, šta možete uraditi, a šta ne, koje su novine u mehanici i kreiranju i koja ograničenja još uvek postoje.

Kao i bilo koja Nintendo igra koja ima Online  komponentu, i Mario Maker 2 je na neki način ”ograničen” kada je u pitanju pretraga sadržaja, multiplayer igranje kao i nalaženje nivoa direktno od vaših prijatelja. Uvek možete da pretražujete sadržaj koji su napravili drugi igrači po popularnosti i kvalitetu, ali ukoliko želite da vidite šta je neki vaš prijatelj napravio, morate da unesete njihov Mario Maker 2 ID od devet simbola. To je poprilično razočaravajuće, jer je logično da ih na primer igra prikaže iz posebnog menija kada gledate ko od vaših prijatelja igra igru. Isto tako, kada igrate Online Multiplayer mod, ne možete da birate sa kim čete igrati niti iz koje regije, već ste prepušteni na milost i nemilost Nintendo (užasnih) servera i često je to Multiplayer iskustvo lagovito. Naravno tu je lokalno igranje kako nivoa koji vi napravite tako i onih koji skinete, koji dozvoljavaju igranje u dva ili više igrača.

Još jedna novina je mogućnost kreiranja nivoa u dva igrača, ali tu dolazimo do drugih problema. Super Mario Maker, još prvi deo je osmišljen da se sve radi na touch ekranu, preporučljivo sa stylusom. Razlog je poprilično jednostavan. Čačkanje prstima po malenom ekranu nije tako efikasno niti precizno. Naravno da možete da se naviknete na nešto tako, ali jednostavno nije uživanje stvarati nivoe a i užasno je sporije. Zamislite sada da kreirate nivoe u dva igrača na onom malenom ekranu od 6.2”? To je pravo mučenje. Na žalost, još veće mučenje je raditi ceo kreativni proces u TV modu. U tom slučaju, morate da se igrate apsolutno svim alatima preko joyconova, i tu se gubi svaka intuitivnost i lakoća kontrolisanja ovih alata. Sve postaje teže, sporije i malo ili malo više besmisleno. Nekako ova igra najbolje funkcioniše u Handheld modu, makar kada je kreiranje u pitanju. Sa druge trane, sigurno nećete sedeti uz TV satima dok pravite svoje priče preko ovog savršenog alata, ipak će vam biti potrebna neka vrsta komfora i opuštanja. Kada nešto napravite ili skinete nivo koji su drugi igrači napravili, onda se možete Swtchovati na TV-u i uživati u velikom ekranu.

Super Mario Maker 2 (Nintendo Switch)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Super Mario Maker 2 je skoro savršena igra, koja možda na trenucima izgleda jedndostavno a u drugim previše komplikovano. Ipak, činjenica je da je ovo najbolji kreativni alat koji igrači ikada mogu dobiti. Možda bi i druge kompanije trebalo da se ugledaju na Nintendo i prepuste kreativne alate zajednici, jer je to pravi recept za dugovečnost naslova i zabavu koja nikada ne prestaje.