Kada realno sagledam celu svoju igračku karijeru i sav sadržaj koji sam imao priliku da prođem mogu reći puno toga ali Sonic igre su aposlutni klasici. Mislim da ne znam nikoga iz moje generacije ko nema sjaj u očima kada se spomene Sonik i termin „Mora se ići brzo“. Sonjo i Hedžhozi kao narodni ansambl je pojam koji je svima ostao čvrsto urezan u korteks. SEGA se i dan danas vozi na talasu koji je ovaj plavi jež imao priliku da napravi. Plima i oseka naslova iz Sonikovog univerzuma je emotivna veza kojoj se rado posvećujemo i iz nje se teško sklanjamo. Pravda za Sonika je spora i dostižna kao što možemo videti sada u novoj kompilaciji remastera – Sonic Origins.

Stavljajući igre poput Sonic the Hedgehog, Sonic CD, Sonic 2 i Sonic 3&Knuckles je potez koji od ove kolekcije ne pravi samo sjajno štivo za svakog fana ovog serijala nego je i svojevrsni omaž IP-ju koji perzistira zadnjih 30 godina.  Svaki naslov iz ove kolekcije je remasterovan sa poboljšanim vizuelnim prikazom i kvalitetnijom paletom boja gde detalji prosto iskaču sa ekrana i hvatate sebe da primećujete u svom tom haosu neke nove segmente koje pre niste imali prilike da vidite ili vas samo nije zanimalo. Widescreen format je sada u potpunosti implementiran tako da stari naslovi imaju pravilan oblik sprajtova i dodatno ispoliran vizuelni prikaz. Pored svega toga SEGA nas je častila i sa par modova poput Boss Rush moda i misija u kojima morate savladati određene izazove da biste posle mogli da iskoristite novčiće koje dobijate kao nagradu. Na sve to imate i Sonic Museum sekciju u kojoj će svaki fan ostaviti određen broj sati dok otključava i razgleda sve što je tamo ponuđeno.

Ako ste dugogodišnji fan nikako ne smete propustiti Anniversary Mode u kome ćete dobiti maksimalno ispolirane verzije igara sa solidno tweakovanim mehanikama koje su u skladu sa modernim igračkim zahtevima. Sistem sa životima je uklonjen tako da manje strpljivi igrači neće morati da svaki put počinju nivo ispočetka ako imaju previše problema tokom igranja. Autosave sistem je takođe prisutan tako da ne mora da se svaki naslov završi iz prvog pokušaja. Čuveni drop dash je sada u svim igrama i neće biti usporavanja gejmpleja kao što je to bio slučaj sa prvim Sonikom. Ako ste purista tu je i originalan mod što toplo pozdravljam. Za svakog ponešto a za nekog sve!

Najveća poslastica koja je mene prosto oduševila su animacije koje imamo na početku i na kraju svake igre tako da su pomoću njih svi naslovi povezani u smislenu celinu. Nećete morati da kopate po tekstovima Sonic lore-a ako vas to zaista i zanima. Animacije će sve to povezati u jedno sjajno iskustvo i osetićete kao da igrate jednu sagu koja ima svoj smislen početak i kraj. Naravno kvalitet animacija je na nivou Sonik crtanih filmova i zaista je pravo uživanje za aktivaciju vašeg optičkog korteksa. Pored animacija imamo i gorespomenute novčiće uz pomoć kojih otključavate povne pokušaje u specijalnim nivoima pa tako možete tako skupiti sve Chaos Emeralde. Novčiči padaju dosta lako, dobijate ih kada skupite 100 prstenova ili razbijanjem čuvenih televizora tokom igranja svakog nivoa. Ako ste voljni da se potrudite, skupite dodatne novčiće i njima otključajte ekskluzivnie sadržaje u Sonic Origins muzeju. Odlična navlaka za sve fanove moram reći.

Zaljubljenici u originalni sadržaj mogu lepo upaliti Classic mode, krenuti u mirne vode 4:3 aspect ratio-a i igrati starog Sonika dok se ne rastope boje. Interesantan pristup koji je svakome dao mogućnost da isproba novu ili deo stare magije koju je plavi jež bespoštedno širio na našim televizorima 90-ih.

Naravno moram posvetiti i pažnju muzici u ovoj kompilaciji koja je zaista sjajna i zvuči bolje nego ikada ali nažalost Sonic 3 je ostao bez nekih čuvenih originalnih melodija koje su krasile njegov gejmplej pre 30 godina. Iskreno zbog prokletog kopirajta i svih ostalih zakonskih gluposti ostali smo uskraćeni za kompletni Sonic 3 OST koji je i dan danas predmet prepirki fanova da li je Majkl Džekson sa svojom ekipom učestvovao na tom projektu ili ne. Sličnosti između melodija su neverovatne, ali opet ostavićemo to fanovima da presude.

Najbolji momenat dolazi kada upalite Story Mode u kome ćete imati priliku da sukcesivno pređete sva četiri naslova odjednom i da tako dobijete kompletan utisak i osetite magiju u punom naletu. Na kraju svakog nivoa dolazi i mirror mode koji je jači zalogaj jer se morate kretati sa desna na levo. Ako vam sve to nije dovoljno postoji i globalni leaderboard gde MORATE IĆI BRZO i popeti se na vrh lestvice.

Svaka od ovih igara je dobro upeglana da bi mogla da se svidi i starim i novim fanovima to je sigurno. Iako će neki imati velikih zamerki po pitanju muzike u Sonicu 3, ovo je sjajna kompilacija legendarnih igara kojoj se uvek možete vraćati sa vremena na vreme. Sonic NIJE MRTAV i kao uvek SVE MU JE OPROŠTENO. Dobro nam došao plavi ježu, u našim srcima si uvek rado viđen gost!

Sonic Origins (PS5) (2022)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Ako ste ikada želeli da igrate Sonica ovo je pravi način da uplovite u magiju ove franšize. Kompilacija ovog tipa je odlična zamisao da se približi Sonik mlađim generacijama. Iako smo imali ovog meseca poplavu dobrog retro sadržaja Sonic Origins je nešto što definitivno ne smete propustiti.