Trend zasipanja zadnog tržišta RPG igrama iz zemlje izlazećeg sunca je u veoma jakoj ekspanziji zadnjih nekoliko godina. Što nisu mogli da odrade za vreme pacifičkog ratišta ovde definitivno imaju priliku da nadoknade. Sada je vreme da se upoznate sa politikom reizdavanja RPG igara na pravi japanski način. Jeste neobično da u više navrata kupujete istu igru ali u pitanju su mala poboljšanja i sitna tweak-ovanja ispod haube koja će opravdati kupovinu samo najzagriženijim fanovima. Dobrodošli u šareni svet JRPG-ja i brojnih verzija gde se ne zna koja više zakida krajnjeg korisnika.

Iako je Persona 5 Royal možda jedan od takvih naslova to ipak znači i još dodatnog sadržaja koji se vraća sa osvetom i DLC-ovima spakovanim u jedan paket sa mašnicom. Prelep smotuljak spreman da vam maše ispred očiju i da vam iz drhtave ruke uzme zadnji dinar za kojim nećete žaliti. Nemojte me shvatiti pogrešno i ja sam jedan od tih ljudi jer ovaj naslov smatram sjajnom igrom i svojevrsnim vrhuncem JRPG žanra. Ovaj put Royal verzija koju smo dugo čekali je napustila ekskluzivnost prethodne generacije konzola i polako se preselila na PS5, Switch, PC i Xbox platforme. Znači plan za kompletnu dominaciju može da počne.

Unapređenja u odnosu na prethodna izdanja su minorna ako se sve sagleda kao celina. Suštinskih promena nema, poneki tweak ispod haube i naravno DLC-ova u izobilju koji dostižu solidnu sumu od 60 dolara. Znači za upola cene dobijate kompletan paket koji će vam pružiti sate i sate odlične zabave. Pored stotine sati koje možete skucati u ovu igru dodatni sadržaj će vas zaokupiti barem još dodatnih 20 sati dajući vam priliku da istražite neke lokacije kojih nije bilo u originalu i poneku socijalnu konekciju koja će biti čist začin života pod uslovom da za to imate vremena ili volje. Nekima možda i najvrednija promena bi bilo tweakovanje ponašanja večito simpatične mačke Morgane i njenog uticaja na pejsing igre.

Najveći dodatak je naravno novi karakter koga možete voditi i celo poglavlje za otkrivanje posle završetka glavne kampanje. Takođe možete imati kontakt sa likovima iz već pređene kampanje pa možete i dalje otkrivati nove detalje o njima i održavati tok priče zbog čijeg završetka ćete sigurno biti razočarani. Dosta tamnica je pretrpelo svojevrsni revamp tako da je snalaženje u njima dosta lakše i korišćenje kuke za kretanje je umnogome ubrzalo ceo proces prelaska lokacije.

Ako želite konkretno da znate nešto više o DLC-u, pored nove kampanje imate pregršt kostima koje možete menjati po volji i dodatna challenge battle-a sa skrivenim likovima iz prethodnih Persona igara. U samoj srži Persona 5 Royal je i dalje pravo zadovoljstvo za igru i sa sjajnom muzikom i dobrim zapletom i dalje vlada tržištem kao jedno od najboljih JRPG ostvarenja

Našu recenziju prve Persona 5 koja se originalno pojavila sada već malo davne 2017. možete pročitati ovde i saznati više o samoj igri koja čini srž i novog next-gen Royal izdanja.

Persona 5 Royal (2022)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Iako je u suštini Persona 5 Royal skoro pa ista igra kao njena prethodna izdanja, ova verzija je definitivno najbolja po pitanju sadržaja i sitnih promena koje dobru igru čine sjajnom. Ako do sada nista igrali Personu pada topla preporuka bilo da ste se po prvi put susreli sa ovom serijom ili da ste okoreli veteran.