Poslednjih godina često smo se susretali sa ikonama iz 80-ih koje su pronašle način da se vrati u akciju preko video igara. Došao je red i RoboCop-a koji se vraća kroz RoboCop: Rogue City, igru smeštenu nakon događaja iz drugog filma. Ako ste ljubitelj avantura Aleksa Marfija, Teyon je napravio igru samo za vas, sa čak i najsitnijim detaljima iz filmova uključenim dok pokušavate da se lišite kriminalaca u Detroitu.  Iako su se RoboCop filmovi pojavili nekoliko godina pre mog rođenja, to nije značilo da neću kao i generacije pre mene uživati u ovoj legendaroj franšizi. Stvarno sam voleo da gledam detektiva Aleksa Marfija u akciju, ali ipak to ne znači da će igra ostaviti podjednako nezaboravan utisak! 

Za vreme igranja posetićete mnoge od kultnih lokacija iz filmova, uključujući stanicu, kancelarije OCP-a, ulice Detroita, pa čak i na mesto gde se odigrala poslednja borbena scena u filmu. Svi delovi grada su savršeno rekonstruisani i verujem da će pravi fanovi uživati u njima. Ono što pomaže da se ovaj svet učvrsti, jeste povratak nekih poznatih lica, uključujući Pitera Velera koji se vratio da pozajmi glas glavnom junaku. Vidimo i neka druga poznata lica kao što su vaš partner Lewis i Seargent.

Tokom ovih interakcija dobijamo verziju RoboCopa koja ranije nismo videli, dodajući više dubine onome ko je on sada, a ne samo savršen policajac. Pored njega koji mislim da je svoj posao odradio na nivou, prikazavši RoboCopa baš onako kako treba, ostatak glasovne glume me je poprilično razočarao. Dosta konverzacija me podseti na one jeftine igre u kojima nekoliko ljudi bez ikakvih emocija čita tekst sa papira. Ovo je za mene bio poveći problem, kada jedan od glavnih fokusa igre jeste sama priča. Ovo nije jedina velika zamerka koju imam za igru, jer jedan od najvećih problema za mene jesu misije, koje nikako nisu uspele da prenesu ono što je zapravo RoboCop. Gotovo svaka akcija se vodi oko toga kako uletite u zgradu, pobijete stotine likova, koji su klasičan stereotip pankera iz 80-ih, a čak ni njih nema mnošto, jer ćete redovno viđati prekopirane modele. Iako na početku može biti zabavno, ubrzo će postati vrlo monotono i repetativno. 

Tu i tamo samo naleteo na nekoliko bagova, kao što je propadanje partnera kroz zemlju, ali opet, ništa drastično. Grafički igra nije razočarala, jer na momente stvarno prelepo izgleda, ali ipak, emocije na ljudima jednostavno nisu dovoljno razrađenje, zbog čega često deluje kao da razgovaram sa Oblivion karakterima. Iako se ne radi o studiju koji raspolaže suludim budžetom, igre u 2023. godini bi morale bolje da odrade ovaj zadatak.

Od trenutka kada pokrenete RoboCop: Rogue City i bacite se u akciju, jasno je kome je igra namenjena – pravim ljubiteljima serijala. Za njih će ovo biti prava poslastica. U suprotnom, mnogi problemi koje sam već pomenuo kao i slabije performanse, čine da igra ne dobije najsjajniju ocenu od mene. Ipak, Teyon je sa limitiranim budžeom uspeo da napravi nešto vredno hvale, kao i da napravi video igru koja je ponosno može da nosi ime jedne čuvene filmske franšize.

RoboCop: Rogue City (2023) - PlayStation 5
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci:

RoboCop: Rogue City je naslov koji bi trebalo da isproba svaki pravi fan ove kultne franšize, ali ako sebe ne smatrate za jednog nisam siguran da će ovo biti video igra koja će na vam doneti neko novo i nezaboravno iskustvo. 

PROS:
– Priča koja se odlično uklapa u RoboCop univerzum
– Peter Weller
– Grafika

CONS:
– Repetativnost u misijama
– Manjak emocija na likovima
– Relativno kratka igra