Kad pričamo o Resident Evil-u (ili “Rezi” kako ja volim da zovem serijal) malo je reći da sam veliki fan. Zapravo, svaki put kad izađe nova Rezi igra, ja zajedno sa mojom ženom moram da je odigram. To je jedna od par serijala koji NE SMEM da igram bez nje… takođe, je jedini serijal od kojeg ne zaspe dok ga ja igram. No, bilo kako bilo, nisam imao zadovoljstvo da vam napišem moje utiske o Resident Evil 4 Remake-u, ali zato imam zadovoljstvo da vam kažem kakav je ovaj DLC… i to je ključna reč “zadovoljstvo”. Bilo mi je zadovoljstvo da prođem kroz ovaj DLC koji traje oko 5 sati.

Ada Wong u akciji

Baš kao i u originalnoj Resident Evil 4, u Separate Ways vi igrate kao Ada Wong paralelno sa Leon-ovom pričom. Dok je Leon zauzet spasavanjem Ashley, vaš zadatak je da pronađete jedan uzorak za Alber Wesker-a (glavni antagonista u serijalu). Ceo DLC sadrži 7 poglavlja u kojima ćete pratiti putanju Ada-e dok traži uzorak a usput pomaže Luis-u i Leon-u. Za razliku od originalnog dodatka, ovaj Remake DLC je mnogo bogatiji i duži, baš kao i originalna igra. Ne samo da imate unikatne nivoe sa Ada-om nego ovaj put možete da komunicirate i sa Prodavcem (The Merchant) kao i da radite misije za njega. Imate čak i blago specifično za ovaj DLC. I sve ovo samo za €10 (Narvano, morate imate glavnu igru).

Atraktivna plaćenica ima par trikova

Resident Evil 4 Remake Separate Ways je kao kraća verzija originalne igre. I dalje imate onaj fenomenalni gameplay koji krasi svaku modernu Rezi igru zahvaljujući Capcom-ovom RE: Engine-u. Gunplay je odličan, pomeranje je glatko, ubijanje neprijatelja zadovoljavajuće i, moja omiljena karakteristika, uvek imate razloga da svaku igru odigrate nekoliko puta (čak i DLC poput ovog).

Osim što igrate kao Ada Wong, gameplay je skoro identičan, ali ipak postoji par novarija. Pre svega, Ada ima grappling hook. Ovo je fenomenalan dodatak koji će se sigurno svideti obožavateljima originalne igre. Pre svega, Grappling Hook se koristi da se brzo popnete na visoke platforme. Nemojte očekivati da ga olako koristite kao u, recimo, Batman Arkham igrama. Grappling Hook ima određene lokacije gde može da se koristi i igra će vas obavestiti kada je ovo izvodljivo. No, svakako je zadovoljavajuće popeti se na veliku platformu bez napora ili pešačenja.

Ono što je još više zadovoljavajuće je koristiti grappling hook u borbama. Leon je imao vrlo jednostavnu taktiku kako bi uštedeo municiju. Pucaj neprijatelja u glavu, neprijatelj počne da se gega, Leon mu priđe i jako ga udari pesnicom. Jednostavno i efikasno. Ada ima unapređenu verziju ove taktike. Pucajte neprijatelje u glavu, neprijatelj počne da se gega, pogodite ga grappling hook-om i instantno mu se približite i udarite ga. Ma koliko puta sam ponovio ovu taktiku, nikada mi nije dojadila. Da, toliko mi se sviđa grappling hook.

Još jedna inovacija je Ada-in detective mod, koji je, nažalost, opet dostupan u samo par sekcija. Naime, ponekada ćete tražiti nestale osobe (kao recimo Luis-a ili Leon-a). Kako bi im ušla u trag, Ada može da koristi svoju IRIS tehnologiju kako bi skenirala okolinu i obeležila tragove. Opet, baš kao u Batman Arkham igrama (Detective mode).

I sporedni likovi mogu da imaju dobru priču

Što se tiče same priče, Ada uglavnom ˇprati stope Leon-a, ali ima i svoje nezgode. Na samom početku ovog DLC-a, Ada-u napadne specifični Las Plagas koji ju inficira i daje halucinacije. Sa ovim negativcem ćete se susresti nekoliko puta tokom ove kratke kampanje. Takođe ćete se boriti sa nekim boss-ovima iz originalne igre (čisto da ih malo omekšate dok ih Leon ne sredi). Borbe su uglavnom prostije nego u glavnoj igri ali zato možete da gledate super žensku kako sređuje odvratne zombije sa grappling hook-om i dok nosi visoke štikle. Neke cut scene ćete prepoznati iz originalne igre, i da znate da ćete imati i potpuno nove sa istom fenomenalnom glasovnom glumom. Za jedan DLC dodatak, Separate Ways stvarno ima mnogo da ponudi.

Resident Evil 4 Remake - Separate Ways (2023) - PlayStation 5
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

U suštini, Separate Ways DLC je samo još Resident Evil 4 Remake-a, što je svakako dobro, jer je glavna igra već dosta dobra. Ako ste voleli originalnu igru, stvarno nema razloga da ne doplatite €10 i uživate u ovom vrlo dragocenom dodatku.

PROS:
– Bogat DLC pun dodatnih misija i collectables-a
– Grappling Hook mehanike su zabavne
– Još Resident Evil 4 Remake sadržaja

CONS:
– DLC reciklira dosta nivoa iz originalne igre
– Grappling hook se ne može koristiti na svakom mestu
– Ada-in detective mod je ograničen