Znate onu staru pesmu od “čuvenog” Tonija Montana „18 godina je prošlo a ja RE4 i dalje volim“? E pa sada je došao trenutak da se kapitalizuje ta čuvena krilatica. Resident Evil 4, the first of the first 3rd person horor avantura nam je stigla ali u novom ruhu. Spreman i umiven do maksimuma sa nekim novim aspiracijama namerio se da osvoji srca mlađe publike kao što je osvojio naša svojevremeno. Prvo na GameCube-u pa posle i na drugim platformama stekao je status igre koja je imala najveći broj release-ova. Ne znam samo da li ga je Skyrim prestigao, ali daj bože nadam se da nije.

Resident Evil franšiza je toliko duboko ukorenjena u gaming kulturi da ne znamo nijednog igrača koji je počeo donekle da gubi kosu da ne zna o kakvom se serijalu radi. Rodonačelnik survivor horora, izometrijska kamera sa vešto plasiranim neprijateljima i užasnim cheesy dijalozima je bila nešto o čemu su fanovi samo mogli da sanjaju dok se na PS1 nije pojavio prvi deo. Tolika popularnost je garantovala zadovoljno trljanje malih goblina vlasnika PS klubova koji su naplaćivali masne pare klincima koji su želeli igru da pređu. Ako nisi imao memory card – good night and good luck!

Sada su se vremena promenila, došlo je doba remake-ova i bezličnih igara gde se neki novi „klinci“ utrkuju da „ožive na pravi način usnule franšize i da ih prilagode mlađoj i starijoj publici“. Naravno đavo kada bi spavao onda bi bio u staračkom domu i uvek dođe do toga da se tako nešto propisno unakazi i da se izgubi onaj žar koji je original imao. Na taj način igra se ne svidi mlađoj populaciji a starija je već spremila baklje i vile sa namerom da izbode umišljene developere koji misle da su pobrali svu pamet ovog sveta a kada ih pitaš ko je Leon S. Kenedi samo te gledaju belo. Valjda je to staroj generaciji prekipelo a i svi znamo koliko Capcom voli remake-ove pa su i ovaj put odlučili da nas počaste sa revitalizovanim RE4 u nadi da će da sve starije igre update-uju na nov endžin i da pruže jos pregršt sati kvalitetne cheesy horor zabave.

Možete samo zamisliti koliko smo se obradovali kada smo videli trejler za RE4 remake. Jes da liči malo na RE Village (realno Village je bio inspirisan četvorkom) ali je doneo neki svoj začin koji je „ulepšavao“ noći fanovima dobrog akcionog 3rd person horora. Ne zaboravite, original je bio rodonačelnik ovog žanra i pokazao je da 3rd person igre itekako mogu biti dobre. Kvalitetna tehnička rešenja i premeštanje settinga iz Raccoon City-a u špansko selo su bili pun pogodak iako je development bio pakao svoje vrste. Sada posle remake-a dvojke i trojke, četvorka je imala opasan teret na plećima. Kako iskopirati četvorku da bude posebna a u isto vreme da ima sve što je originalu dalo kvalitet?

Za početak nema potrebe za postepenim uvođenjem u priču. Ono što je originalu dalo kvalitet je šok terapija i akcija po faci. Dok trepnete ili će na ekranu biti Game Over ili ćete plivati uspešno dok ne dođete do prve pisaće mašine. Ako vas uhvati manijak sa motornom testerom i oprostite se od nekog od svojih udova i to je skroz validno jer to je deo šarma RE4. Za svoje vreme igra je bila radikalna, krvava i sa dijalozima od kojih najveći scenaristi filmova B produkcije dobijaju nerdgasm. Iako je bio suočen sa lavinom kritika jer je odlutao od prva tri dela, RE4 je bio najprodavaniji naslov sa preko 10 miliona kopija. Pazite to je mnogo nula a Capcom to voli da vidi na kraju fiskalnog kvartala.

Sada već dobro ustaljeni drugi i treći deo su dobili svog novog člana porodice koji treba da osvetla obraz i da pokaže da RE konj itekako ima snage za trku. Prvo pitanje koje smo mogli da imamo je „Zašto bi Capcom remasterovao tj rimejkovao nešto što ima sjajan port za sve platforme i još bolji HD texture pack“?  Prosto, da bi zaradili još više novca i vizuelno u potpunosti overhaulovali ovaj naslov. Pored vizuelne komponente imamo i gejmplej komponentu koja je ispolirana i neke stvari iz originala su ispravljene. Sada je ovo kompletan paket i što se mene tiče sjajan naslov za toplije prolećne večeri.

Ova igra definitivno trči svoj pobednički krug jer je uspela da spoji neke stvari koje danas u modernom developmentu deluju tako nedostižne. Za početak da očuva kvalitet Capcomovih igara iz čuvenog doba i da pri tom ostane svoj do srži. Uspeli su u tome jer ko igra na sigurno ne dobija. „He who dares – WINS“! kako bi rekao jedan veoma drag karakter iz Pekama.

Što se same igre tiče na početku ćete moći da viditi kako RE Engine maestralno odrađuje posao na next gen konzolama i sa raspaljenim ray tracingom bez problema gura 60 fps-a sa sporadičnim dropovima. Podešavanja kao na PC-ju. Što se tiče spomenute platforme ova igra definitivno sija u potpunosti. Na malo jačoj mašini vas može dočekati vizuelni spektakl u punih 4K i odličnom frame optimizacijom. Možda će na prvi pogled delovati prazno ali nemojte zaboraviti da je u pitanju rimejk igre stare 18 godina sa inovacijama koje danas prihvatamo zdravo za gotovo. Za početak možemo slobodno da zaboravimo polu – tenk kontrole iz originala. Sada je Leon mnogo veštiji i kretanje je ubrzano ali nemojte slavlje organizovati jer neprijatelji to sve mnogo lakše kompenzuju. Brzina reakcije neprijatelja, agro i ostale pikanterije su na mnogo višem nivou. Svaki penzioner koji nosi neki komad poljoprivredne opreme predstavlja realnu opasnost.

Na prvi pogled niko ne bi očekivao da je okultistička gerijatrija u Španiji toliko agilna ali valjda su došla nova vremena. Las Plagas parazit im je definitivno udahnuo neku „mladalačku“ energiju pa će vas uporno juriti i gađati svim mogućim oružjima uz sočne i dobro poznate psovke na maternjem jeziku. Svet u kome se igra odvija je dobro poznat svim fanovima ali sada nailazimo na jednu od bitnijih novina koja je pokazala nameru da se očuva ta specifična alhemija koja je original činila tako voljenim. Sve lokacije su sada adekvatno povezane tako da se svet čini mnogo prostranijim i atmosfera je odvrnuta na maksimum. Sa dodatnim efektima i maglom često ćete se pitati da li je u pitanju nova lokacija ili ne. Sve je povezano na organskom nivou i čini rimejk sjajnom igrom.

Najbitnije je reći da je veći deo kampanje ostao nepromenjen. Iako je prva polovina u klasičnom ruhu koji na keca možemo prepoznati, drugi deo kampanje predstavlja svojevrsni low key eksperiment u kome su developeri odbacili neke stare konvencije, uveli preko potrebna poboljšanja i naravno uklonili su quick time eventove koji su bili često frustrirajući. Prosto savršenstvo ili poezija, zavisi koliko ste romantičarski raspoloženi. Zagonetke koje su bile retkost u originalu sada su vešto raspoređene i ne preispituju inteligenciju igrača.

Vidi se da su delimično developeri želeli da speru imidž cheesy akcionog filma po kome je originalni naslov bio poznat. Određeni likovi su ponovo napisani sa dijalozima koji imaju više smisla ali je njihov razvoj kroz kampanju ostao na nivou paramecijuma. Nažalost moraću da uzmem za primer Ashley koja je u originalu bila klasičan 2D iritantni sidekick. Sada je dublje napisana i ima karakter ali njena progresija trokira u drugoj polovini kampanje. Definitivno propuštena prilika ali su ostali karakteri doživeli značajnu nadogradnju. Čak je i kampanja kohezivnija i zaplet je jasniji čak i novopridošlicama.

Capcom je sa Resident Evil 4 rimejkom napravio sjajan posao i pokazao je da se može i nezamislivo ostvariti. Posle plitke i ošišane trojke, četvorka je jasno demonstrirala da su retki oni koji mogu uz dovoljno truda da sačuvaju magiju koju ovaj serijal ima.


Igru za recenziju poslao nam je Capcom preko distributera CD Media

Resident Evil 4 Remake (2023)
  • 9.5/10
    Emuglx Score: - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci:

Stari traktor definitivno i dalje ima goriva. Resident Evil 4 Remake je jedno sjajno iskustvo koje je uprkos svim nedaćama uspelo da ispliva na vrh i da pokaže da Capcom-ov recept za vraćanje starih asova u igru još uvek radi i da vreme RE igara tek dolazi.