Vreme je sve, jedna dimenzija na koju, za sada, ne možemo da utičemo. Dimenzija svemira u kojoj se događaji odvijaju redosledom. Prošlost – sadašnjost – budućnost; prosta podela vremena. Anštajn je na neki način dokazao da je vreme relativni pojam, i da se njegovo shvatanje razlikuje u odnosu na posmatrača. Možda postoje osobe koje ne doživljavaju vreme kao mi, kao pravolinijski niz događaja, nego kao jednu ravan gde svako u bilo kom trenutku može izabrati šta će ponovo proživeti, gde vreme nije jednodimenzionalno nego trodimenzionalno. Ukoliko bismo mi to otkrili, da li bismo mogli da putujemo kroz vreme? Da li bi naša konstitucija to dozvolila? Putovanje kroz vreme je svakako stvar koja intrigira umove smrtnika od kada je Anštajn objavio teoriju relativiteta.

Šta ako vreme nestane, istekne, ako se pokvari? Ako svi ostanemo zarobljeni u jednom trenutku? Da li ćemo uopšte biti svesni tog trenutka ili će se ceo univerzum jednostavno zamrznuti? Ili će to biti samo naša perspektiva tog trenutka? Nova igra Remedy Entertainment, studija koji stoji iza naslova kao što su Max Payne i Alan Wake se bavi upravo tim problemom. Šta se sve može desiti ukoliko pokvarimo vreme, ili makar perspektivu vremena kako ga svi doživljavamo. Najbolja stvar kod teme koju je Remedy odabrao je to što su se za potrebe razvijanja priče konsultovali sa naučnicima iz CERNa kako bi priča i dešavanja u igri bili što “realniji” i na neki način mogući u nekom trenutku. Poprilično ambiciozan projekat, pogotovo za igru koja treba da se plasira ogromnoj publici i koja je blockbuster u najavi. Da li su uspeli u tome?

Sve počinje kada Jack Joyce stigne na Riverport Univerzitet, kako bi pomogao starom prijatelju Paul Serene oko novog time travel eksperimentalnog projekta. Jackov brat, William, koji radi sa Paulom je uveren da će nešto krenuti po zlu, što se naravno i obistinjuje. Stvara se pukotina u vremenu, anomalija koja polako ali sigurno dovodi do zamrzavanja vremena ili makar našu perspektivu. Usled nesreće i neposrednog dodira sa mašinom, Jack dobija hronokinetske moći – mogućnost manipulacije vremenom, usporavanje, zamrzavanje, ubrzavanje. Nekoliko stvari vam odmah bivaju jasne, svaka odluka i svaka manja ili veća stvar koju uradite u igri ima posledicu na razvijanje priče. Svaka manja ili veća stvar koju nađete u nekom nivou obogaćuje naraciju, čini je potpunijom, kako za vaše razumevanje svih dešavanja tako i za konačni ishod. Zbog toga je na vama, to jest Jack Joyce (rimuje se sa Choice, get it?) da izabere put u rešavanju problema odbacivanje svih sumnji u toku igre, dok naravno, svaki izbor, nebitno da li je pravi ili ne, će imati posledice na vas.

Quantum Break je čistokrvni shooter iz trećeg lica, bez glupiranja kao što je cover sistem koji developeri forsiraju u pucačinama iz trećeg lica. Pre izlaska, špekulisalo se o tome da će igra biti sporijeg ritma, taktičkog prilaza i gameplayu sličnom Alan Wakeu jer eto, dolazi od Remedya. Sa izlaskom prvih gameplay akcionih trailera i nakon našeg prelaska kompletne igre, mehanika je sve samo ne spora. Protivnici i moći koje dobijate kako napredujete kroz igru vam jednostavno diktiraju tempo i morate biti nonstop u pokretu. Stajanje u jednom mestu ili pucnje iz zaklona jednostavno ne funkcionše. Možete probati igrati kao cover based pucačine, ali ćete onda biti bukvalno izrešetani kao ni u jednoj drugoj igri. Vaši protivnici nikada neće zauzeti neku odbrambenu poziciju odakle će pucketati na vas, bez namere da vam se približe. Ne miruju ni u jednom trenutku, stalno se kreću od jednog zaklona do drugog, osvajaju teren i traže način način kako bi vam prišli što bliže. Upravo vas to tera da nonstop budete u pokretu i kombinujete sve moći koje su vam na raspolaganju. Na početku igre, borićete se prosto rečeno, protiv običnih vojnika. Mogućnost manipulacije vremenom je vaša najveća prednost. Zbog toga, počedni nivoi će vam praktično služiti kao tutorial dok se prilagođavate mehanici igre, otključavate i razvijate vaše moći. Kako budete napredovali igra će vam uvoditi nove neprijatelje koji imaju odbrambeni sistem manipulacije vremenom ili gedžete pomoću kojih se mogu kretati kao vi, izbegavati metkove, kriviti vreme prilagođavajući ga borbi protiv vas. Osećaj napredovanja kroz igre je odlično urađen. Ni u jednom trenutku nećete osetiti da ste prejaki stečenim znanjem i svemu šta imate. Na početku, moći manipulacije vremenom će vam više praviti problem nego što će vam pomagati u borbi protiv neprijatelja. Jednostavno se morate priviknuti nekonvencionalnom igranju pucačine iz trećeg lica kakav Quantum Break predstavlja. Kada se budete navikli na sve novine, preljavljivaće vas talasi novih neprijatelja. Nakon dobijanja ili nadogradnje još boljih, novijih moći, dobićete i nove neprijatelje. Te stvari nisu skriptovane i skalirane u odnosu na vašu jačinu, već je sistem napredovanja vašeg lika i napredka kroz igru odlično izbalansiran i usklađen. Zbog toga, mehanika nikada ne dosadi i u svakom trenutku vam je borba sa neprijateljima ekstra zabavna.

Osećaj napucavanja je toliko dobar da nam je jednostavno krivo što igra nije totalno bazirana na akciji. Varijacije u istoj akcionoj instanci su ogromne. Jednostavno možete restartovati checkpoint posle svakog okršaja kako bi to testirali. U osnosu na vaše kretanje AI će se postavljati, što će konstantno menjati vaš prilaz toj instanci. Kada se to iskombinuje sa menjanjem timeline-a priče vašim izborima, dobija se ogroman replay value, minimum dva dobra prelaska igre kako bi samo pokušali da vidite i okusite sve.

Osećaj napucavanja u slow-motion su druge igre pokušale da implementuju ali ni jedna igra to ne radi dobro kao Quantum Break. Nije stvar u tome da samo trebate da kliknete dugme i sve će se odvijati automatski. Igra dozvoljava baš vama da manipulišete vremenom u datom trenutku i to je prosto fantastičan momenat. Kombinovanje nekoliko moći, veća ili manja usporavanja vremena, distorzija objekata, čak i vazduha oko vas su odlično odrađeni. Skripanje metala usled zamrzavanje vremena, maksimalno uspreni glasovi i pokreti osoba koji su zaglavljeni su tako dobro odrađeni da vas jednostavno prođe jeza u svakoj takvoj sceni. Kada bi ikada mogli da prisustvujemo situaciji krivljenja i manipulacije vremena, verujemo da bi bilo upravo onako kako je Remedy prikazao u Quantum Breaku.

Za sve to je zaslužan njihov “Northlight Engine” koji obavlja odličan posao na već slabašnom hardveru “next-gen” konzole. Quantum Break je pravo malo tehničko čudo na Xbox Oneu. Iako radi samo u HD rezoluciji (720p) to se retko kada primećuje. Efekti, filtriranje već odličnih tekstura i druga tehnička pomagala su učinila da igra izgleda prelepo na konzoli i da radi zakucano u 30 frejmova po sekundi. Motion Capture svih glumaca je perfektno odrađen. Lip-sync nije tu samo u toku animacija između delova gameplaya. Grimase – mimike i pokretanje usana je uvek na snazi kada likovi koji su trenudno u sceni pričaju.

Quantum Break je pristupio naraciji priče iz malo drugačije perspektive. Pored klasičnog in-game storytellinga, između svakog Acta ćete imati praktično live action seriju sa pravim glumcima, efektima, i pričom koja upotpunjuje i povezuje dve celine u igri. Teško je reći da li su obavezne ili ne. Za one koji samo žele da prelete igru i koga ne interesuju live action sekvence, verovatno će preskakati i svaku takozvanu epizodu Quantum Break serije unutar igre. Sa druge strane, ukoliko preskočite a želite da znate šta se dešava u igri, sitnice kao što su emailovi, reportovi, izveštaji sa radio stanica će vam upotpuniti rupe i malo bolje objasniti dešavanja u igri. Svakako je najbolje da se svaka epizoda odgleda jer pored toga što povezuju priču između dve celine, nekako dublje pripovedaju i objašnjavju motive karaktera u igri, njihove odluke, pokazuje taj ljudski faktor svakog lika iz igre.

Svaka epizoda će imati drugačiji efekat na vas i na vašu buduću odluku u igri. Prosto rečeno, koliko vi igrate ovim naslovom, toliko on igra vas. Kada se to ukombinuje sa izborima koje morate napraviti posle svake celine, koje drastično utiču na dešavanja, razvoja igre i završnicu, dobijate poprilično dobro umotanu priču gde vam postaje jasno da svaka vaša odluka ima posledicu i stvara drugačiji rezultat. Naravno ovaj načn pripovedanja u jednoj igri nije konvencionalno rešenje kakva smo do sada viđali i očigledno je da se neće svideti svakome. Posle stripovske noir atmosfere koja je krasila Max Payne i televizijski epizodni feel u Alan Wakeu bilo je očekivno da će Remedy uraditi nešto drugačije i da će pripovedanje podignuti na totalno novi nivo. Mnoge igre su impresionirale glumce po izgledu, pokretima ili glasu. Za potrebe Quantum Break igre je razvojni tim uposlio prave glumce, čiji su likovi prenešeni u igri, nešto kao u PS4 ekskluzivi Beyond Two Souls. Glavnog protagonistu glumi Shawn Ashmore ( Iceman iz X-Men itd) antagonistu Aidan Gillen (Lord Baelish – Game of Thrones) i tu su još mnogo propratnih poznatih glumaca.

Quantum Break je odlična streamlined igra sa fokusom na priču. Replay value je ogroman jer svakim izborom se menja i struktura sledeće misije, uz to pored dizajna i ambijenta, može se desiti da je malo toga isto kao u prethodnom prelasku igre sa drugom odlukom. Izbori upotpunjuju nedostatak Multiplayer moda. Remedy Entertainment nikada nije bio u tom fazonu, skoro ceo fokus su oduvek stavljali na priču, prezentaciju i dešavanja u igri. Akcione sekvence su prosto fantastično odrađene i ostaje tuga za tim što igra traje “samo” desetak sati, uključujući i seriju koja će vam oduzeti sat ipo vremena. Remedy je uradio sve što je u njihovoj moći kako bi ujedinili dva sveta u jedan i ne možemo reći da eksperiment nije uspeo ali definitivno nije za svakoga. Imamo igrače kojima ideja o pauzi od dvadeset minuta između gameplaya jednostavno nije primamljiva. Zbog svega toga Remedy nije svrstao Quantum Break u kategoriju video igre već u “entertainment experience” koja nastoji da spoji format TV serije i igre.