Najdugovečnija i najuspešnija franšiza koju je PlayStation brend ikada imao nije platformer, nije FPS, nije čak ni akciona igra već simulacija vožnje – Gran Turismo. Nikada ne bi ste pomisili, zar ne? Ovaj dugovečni slavni serijal suvereno je vladao žanrom ozbiljnih vožnji na konzolama čak nekoliko generacija. Tek sa prethodnom došlo je do malog gubitka brzine u trci sa konkurencijom i modernim vremenima. Na prvi Gran Turismo za PlayStation 3 čekalo se predugo, da bi krajnji rezultat bio diskutabilan. Ipak sa svim svojim problemima hype je i dalje bio veoma živ pa je Gran Turismo 5 i dan danas druga najprodavanija vožnja u serijalu. Ukupno je prodato preko 76 miliona primeraka, rekord koji samo zbirna prodaja svih Mario Kart naslova može da nadmaši.

Krajem 2013. godine PlayStation 4 je već startovao, a Gran Turismo 6 je objavljen za PlayStation 3. Odluka koja se i nije pokazala previše mudrom, jer je ovaj sjajan naslov (koji je ispravio gotovo sve probleme petice) na kraju igrala samo core fan baza. Casualci su uveliko prešli na arkadniji ali grafički lepši Driveclub na novoj konzoli. Od tada iz ugla igračke industrije, ova franšiza kao i da ne postoji, a ponovo smo imali PlayStation konzolu koja četiri godine od debija i dalje nema svoj Gran Turismo.

Očekivano, novi nastavak Sony-jeve najvrednije franšize je najavljen, ali umesto Gran Turismo 7 dobili smo variaciju na temu. U pitanju je prvo poglavlje nove ere legendarnog serijala. Kazunori Yamauchi i negov tim Polyphony Digital odlučili su se za kompletnu promenu koncepta. Udaljivši se od sveta profesionalnih trka, auto istorije i kolekcionarstva, Gran Turismo Sport okreće se kompletno motosport trkama pa na neki način i eSportu! Bez obzira na nedostatke petice i manju popularnost šestice, pa i na njihov fokus ka drugim sferama automobilizma, oba nastavka sa PlayStationa 3 igrala su veoma bitnu ulogu u uspostavljanju Gran Turismo Akademije. U pitanju je program u kome se najbolji vozači/igrači takmiče online, sve dok pobednici ne dobiju podršku i priliku da učestvuju u pravim trkama u kojima mogu ostvariti izuzetne rezultate.

Sa takvom preozbiljnom osnovom nije bilo teško obezbediti FIA licencu za ovaj naslov koji ova organizacija od sada tretira kao jednu od njihovih disciplina. Dva godišnja šampionata koja će se organizovati u novom Gran Turismo Sportu sprovodiće i nadgledati upravo FIA, čiji će zvaničnici i dodeljivati nagrade baš kao u stvarnoj Formuli 1 ili WRC-u. Samo ovaj detalj jasno oslikava status koji ovo ostvarenje ima u najavi u odnosu na sve ostale simulacije.

 

Za potrebe pravljenja nove igre fokusirane na ovako ozbiljna takmičenja Kaz i njegov tim morali su da naprave dosta promena u dosadašnjem GT receptu. Arhiva od 1000+ automobila više nije tu. Srećom nema više ni modela koji su se vukli iz PS2 ere. Svih 177 za sada dostupnih automobila su pre svega u tkz. “super premium” formatu posebno rađenom za PS4 hardware. Novi format uključuje do sada neviđen nivo detalja, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Bacili bismo akcenat na kompletno 3D modelovana svetla. Iako je broj ponuđenih automobila manji, raznovrsnost je na sjajnom nivou. Podjednako su zastupljeni evropski, američki i azijski proizvođači sa dobrim balansom između običnih road modela sa ulica i trkačkih modela za stazu. Svaki proizvođač ima i muzejski mod u kome u formatu digitalne enciklopedije možete pogledati slike i pročitati nešto o istoriji i drugim slavnim modelima iz prošlosti. Ovaj nivo posvećenosti reflektuje neverovatan entuzijazam i povezanost sa automobilskom kulturom koju autori bez sumnje imaju u neograničenim količinama.

Ovakvi detalji čine Gran Turismo iskustvo nečim zaista posebnim. Po prvi put u serijalu tu je napokon i Porsche, a izabrani koncepti iz Vision GT projekta startovanog u GT6, modelovani su ponovo za GT Sport. Ovaj projekat, u kome najveći svetski proizvođači preko Gran Turismo platforme predstavljaju svoje vizije budućnosti automobilizma i za tu potrebu kreiraju nova konceptualna vozila, će se nastaviti kroz obećane redovne update-ove.

VCYuwn

Prisutno je 19 staza u 27 mogućih variacija, što je brojčano skromnija ponuda u odnosu na prethodnike. Mnoge poznate realne staze koje su bile prisutne u šestici ovde nedostaju zbog strogih FIA regulacija koje zahtevaju od autora da staze ponovo laserski skeniraju. Svakako izbor je i za sada poprilično raznovrstan. Nema sumnje da će biti dodatnih čak i kroz besplatne updatove uskoro, jer je GT Sport zamišljen kao platforma, odnosno servis koji će se dopunjavati sadržajima vremenom. Od novih staza dostupnih na početku, izdvojili bi Dragon Tail koja je smeštena na teritoriju Hrvatske (Kaz je gledao Game of Thrones?). Smenjivanje vremenskih uslova i doba dana dok vozite sada predstavljaju pravi praznik za oči, a noćne trke uz novo HDR osvetljenje izgledaju najbolje do sada, u žanru generalno.

Kroz prelepe brze menije često će se smenjivati fotografije iz fantastičnog photo moda pod imenom Scapes. Ovaj mod praktično predstavlja igru unutar igre i oduševiće fanove automobilske fotografije isto koliko i ljubitelje dobre grafike koju ovaj naslov ponovo ima! U samim trkama ili prelepim replay snimcima stvari postaju jasne, Gran Turismo je ponovo kralj realistične grafike. Nema više komplikovanog PlayStation 3 hardware-a koji je zadavao muke autorima, sada sve izgleda i radi kako bi i trebalo. Sjajno osvetljenje i odlični modeli vozila uz 60fps i na standardnom PlayStationu 4 kreiraju scene fotorealizma koji je baš kao nekada potpuno nedostižan konkurenciji. Pro verzija konzole čak i replay-ove pokreće u 60fps-a u 1080p rezoluciji, što stvara efekat oduševljenja kakvo smo imali kada smo prvi put pogledali snimak trke iz keca, trojke ili hd koncepta petice. Podrška za checkerboard 4k rezoluciju u kojoj trke i dalje rade u veoma stabilnih 60fps-a, kao i najbolja podrška za HDR osvetljenje u bilo kojoj igri za sada, nateraće vas da nabavite novi televizor. Kao šlag na tortu tu je i odlična podrška za PSVR a i zvuk je napokon bolji! Nema sumnje – kada su tehničke stvari u pitanju, Gran Turismo je svojevrsni killer app koji ponovo preuzima davno izgubljeni tron.

Kada ste završili obligatorno oduševljavanje grafikom, napravili i podelili gomile fotki sa prijateljima u social modu, koji zapravo funkcionise sasvim lepo ovoga puta, početak vaše vozačke karijere ostvarićete u školi vožnje. Veterani GT-a setiće se driving testova iz prethodnih nastavaka koji su ovde ponovo napravljeni u najraznovrsnijoj auto školi do sada. Kroz ove lekcije i testove steći ćete zapravo pravo i veoma korisno znanje o trkačkoj vožnji u kojoj važe drugačija pravila od vašeg uobičajenog vozikanja po gradu. Za realistično iskustvo neophodan je dobar volan. Zvanični GT Sport volan je Thrustmasterov T300 RS GT Edition a igra podržava i sve druge volane koje možete povezati na PS4 kao što su Logitech G29, stariji T500 ili najnoviji T-GT. Ukoliko padnete sa stolice kada vidite cene nekih od ovih modela, ne očajavajte. GT Sport je moguće voziti i na nekom od volana iz prošle generacije. Naravno postoji i nezvanično rešenje, ali ako je nekada postojao razlog da se nabavi volan za PS4 to je upravo sada. Tek sa dobrim volanom u rukama i setom papučica pod nogama dobija se pravi osećaj vožnje. Za većinu casual igrača tu je i podrška za gamepad koji je ovoga puta dosta lakše prilagoditi sa nekoliko preset šema upravljanja. U odnosu na neke lošije optimizovane ozbiljne simulacije, igranje na gamepadu je ovde skroz izvodljivo. Uz neka uključena pomagala i obični gameri koji nemaju aspiracije ka realističnim sportskim takmičenjima će moći da se zabave.

Spomenute casual igrače obradovaće i editor vinila koje je moguće lepiti na svoje automobile po prvi put u serijalu. Međutim uobičajenim gamerima smetaće najviše nedostatak standardnog moda tj. single player karijere. Klasičnu GT karijeru nećete pronaći u GT Sportu tako da pored škole, test misija i naravno arkadnih trka sa AI protivnicima koje sami kreirate praktično i nema mnogo toga drugog za prelaženje u solo modu. Ovo će bez sumnje predstavljati problem fanovima koji su očekivali da ovaj naslov bude Gran Turismo 7 ili nešto slično Forza Motorsport igrama. To ovde nije slučaj. Igra je veoma fokusirana na online i GT Sport treba prihvatiti kao takav. Ovo naravno ne znači da nećete moći da sami kreirate svoje trke sa AI-om ili da sami vozite time trial-e koliko god želite. Svi ti eventovi koje sami inicirate donose i gomile dnevnih bonusa i sakupljaju zbirnu kilometražu koju je kasnije moguće zameniti za nove kacige i odeću, felne, detalje pa i posebne verzije automobila.

Gran Turismo Sport je veoma unikatan naslov, predstavlja tehničko dostignuće i software koji će prodavati 4k HDR ekrane kao ništa do sada. U isto vreme i naslednik je veoma dragih trkačkih igara čiji duh uspešno prenosi u novu eru. Svojim izgledom privućiće mnoge ali sadržajem uspeće da zadrži na duže staze samo one gamere vozače koji su prvo vozači pa onda gameri – kojima je u stvarnosti i namenjen.

Kako će se dalje razvijati ovaj naslov koji je očigleno planiran da potraje poprilično dugo znaćemo kada se malo dublje upustimo u online karijeru i predstojeća takmičenja.

Gran Turismo Sport (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Gran Turismo Sport je veoma unikatan naslov, predstavlja tehničko dostignuće i software koji će prodavati 4k HDR ekrane kao ništa do sada. U isto vreme i naslednik je veoma dragih trkačkih igara čiji duh uspešno prenosi u novu eru. Svojim izgledom privućiće mnoge ali sadržajem uspeće da zadrži na duže staze samo one gamere vozače koji su prvo vozači pa onda gameri – kojima je u stvarnosti i namenjen. Online eSport fokus je tu, ali uopšte nije mandatoran.