Sportske igre koje imaju jednogodišnji update, retko kada, osim kad se radi o smeni generacija konzola, donose drastične novine. Kako je najpopularnija basket simulacija NBA 2k već dve godine odomaćena na novim sistemima, od izdanja za 2016. se i nije očekivao neki astronomski napredak. Ipak 2k je uspeo da nas iznenadi i objavi najkompletniju NBA igru do sada.

Nakon veoma čudnog retro intro videa, koji po stilu deluje kao da je zakasnio jednu dekadu, a po sadržaju potvrđuje prisustvo iluminata, igra nas baca u glavni meni, prepun opcija poznatih pratiocima serijala. Na prvom mestu tu je 2k TV, uveden prvi put prošle godine, koji nudi online stream 24h programa prepunog live emisija posvećenih NBA i 2k igri, sa pregledima nedelje, intervjuima i mnogim interakcijama sa publikom, ovakav način održavanja kontakta sa zajednicom okupljenom oko jedne igre nije viđen do sada.

Osim blago promenjenih kontrola, pomalo ulepšane grafike i novih detalja, ažuriranog rostera i dodavanja par legendarnih verzija timova iz prošlosti, svi igrači su ponovo realno skenirani 2k-ovim poznatim aparatima za skeniranje. Malo toga na površini same igre deluje novo, a i nije moralo da bude, jer je prošlogodišnje izdanje već bilo poprilično ispolirano. Ipak, novih sadržaja svakako ima,  ali za njih ćete morati malo dublje da uronite u ostale modove u kojima ćete moći da editujete apsolutno sve, preko patika, dreseva, arena i svega što vam padne na pamet. Sve opcije su tu, samo treba kopati dovoljno, gotovo da sve što vam padne na pamet možete da izvedete putem customizacije. Ne sviđa vam se tip poda u vašoj areni? Reklame pored? Sve je moguće promeniti, pa čak i uploadovati svoje slike i iskoristiti ih kao teksture. 5 na 5 utakmica sa vašim kreiranim likovima po NBA pravilima? 8 timova od 5 članova koji igraju basket na 4 terena u jednoj velikoj areni u isto vreme? Nema problema! Vaši likovi više nisu ograničeni na ulični basket, koji je takođe prisutan ponovo, sada ćete moći da svoj custom tim koristite i u online duelima u veoma složenom 2k Pro-Am modu.

 

MyCareer mod koji predstavlja srž igre, je ove godine doživeo potpuni preporod jer je scenario za isti režirao Spike Lee lično. “Livin’ Da Dream” prati vašeg kreiranog lika sa delimično predefinisanom filmskom pričom. Put ka NBA počinje još u srednjoj školi, preko koledža, do NBA drafta i eventualne kasnije slave. Za razliku od prethodnih MyCareer modova, zahvaljujući pravom režiseru, ovoga puta postoji mnogo više priče i animacija koje prate napredak vašeg lika kroz mnoge situacije u životu na svom putu ka ostvarivanju u svetu američke košarke. Sklapaćete prijateljstva ili rivalstva sa drugim igračima, trenerima, novinarima, fanovima… pregovaraćete o ugovorima, prihvatati da učestvujete u reklamiranju proizvoda, vežbati u teretani, unapređivati karakteristike i veštine i menjati svoj izgled. I ove godine moguće je preko kamere skenirati svoje lice i iskorisiti ga na MyPlayer-u.

Centralni hub igre je practice arena pod imenom MyCourt, vaš lični teren koji možete menjati i doterivati po želji. Na svoj teren možete zvati i druge igrače za mnoge pick up partije basketa, ali i ostale aktivnosti. Svog lika iz MyCareer moda moguće je koristiti i u MyPark modu uličnog basketa gde se možete susresti i sa MyCareer likovima od drugih igrača.

 

NBA 2k16 je dostupan na starim i novim konzolama, mada last gen verziju preporučujemo jedino ako nemate bolji izbor, ok je za pojedinačne utakmice ali recimo kompletan novi MyCareer mod nedostaje, zamenjen je copy paste verzijom prošlogodišnjeg. Za najbolje iskustvo PS4 ili Xbox One verzije su i dalje jedini izbor, jer kako to postaje ružna tradicija za 2k, nažalost i ove godine PC verzija nije optimizovana najsjajnije.

O pomalo neočekivanom ali svakako opravdanom brzom uspehu NBA 2k16 smo već pisali, za samo par nedelja naslov se prodao u preko 4 miliona primeraka i trenutno obara mnoge rekorde kada je online aktivnost u sportskoj igri u pitanju. Ako ste fan košarke i volite da odigrate sa društvom ispred TV-a ili online po koju utakmicu sa vašim omiljenim NBA ili Evropskim timom (da, tu je i naša Crvena Zvezda Telekom, dok je Partizan ove godine ispao!) nema potrebe da vam išta preporučujemo, verovatno već uveliko igrate 2k16. Ali, ako ste do sada izbegavali da se dublje upustite u igru i MyCareer mod, nikako nemojte propustiti da to učinite u ovogodišnjoj verziji jer će vas svojim kvalitetom naprosto oduvati ako i malo volite ovaj sport.

A, da… Umalo da zaboravimo, 1. oktobra u isto vreme sa NBA 2k16, EA je strateški pustio u prodaju i NBA Live 16… Da, ni mi nismo primetili.