Svega dve godine posle premijere jedne od najboljih superherojskih igara svih vremena, talentovani studio Insomniac Games uspeo je da se spremi za dolazak nove generacije konzola sa ne samo jednom igrom, već dve. Dok je Ratchet & Clank Rift Apart ipak bio odložen par meseci do početka 2021. godine, PlayStation igrači su željno očekivali da vide šta će ovaj tim moći da uradi sa svojom Spider-Man franšizom. Rezultat njihovog rada je samostalna ekspanzija sa velikom singleplayer kampanjom i širokim spektrom sporednog contenta, centrirana na novog superheroja koji se tek uči kako da se kreće i bori po ogromnom gradu koji živi. Iako ovo nije u putanju punokrvni nastavak, ova igra predstavlja jednu od najboljih igara koje je PlayStation tim uspeo da isporuči tokom PS4 generacije, što je zaista velika pohvala kada se pogleda kakve hit igre smo imali šane se da igramo u zadnjih par godina.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales je smešten u isto okruženje Manhattn-a koje smo mogli detaljno da istražimo u staroj Spider-Man igri iz 2018. godine, ali ovaj put prebačenu u zimski period, gde sedamnaestogodišnji Miles Morales završava svoj prvi kurs obuke superherojsisanja od strane Peter Parker-a. Iako se situacija u gradu smirila posle rešavanja problema sa Wilsom „Kingpin“ Fisk-om, Demonima, i bežanijom superheroja iz zatvora Raft, odlazak Petera Parkera na zasluženi odmor van grada veoma brzo dovodi do totalne destabilizacije mira i stavljanja „novog i jedinog“ Spidermena Miles Moralesa u čizme heroja koji će morati veoma brzo da odraste. Fokusirana na mnogo mlađeg heroja koji se više oslanja na svoju porodicu i prijatelje dok pokušava da shvati kako da najbolje balansira svoj privatni i superherojski život, ova igra sa svojom centralnom kampanjom od 8-9 sati uspeva da ispriča kompletnu priču o odrastanju i shvatanju koje sve odgovornosti ima pravi heroj.

Iako bi bila šteta da detaljišemo tačan tok ove veoma zanimljive kampanje, rećićemo samo da je glavni problem igre centriran na dolazak agresivne tehnološke kompanije Roxon u Milesov dom u četvrti Harlem, i suparničke bande Underground koju predvodi negativac Tinkerer. Odmah na početku kampanje Miles postaje svestan da će ovaj sukob potrajati ako se on direktno ne umeša, i ne uspe da savlada pun potencijal novo-naučene supeherojske moći korišćenja Venom elektriciteta koji je odlično realizovan ne samo u sada mnogo dinamičnijim borbenim sekvencama, već i u kretanju po gradu i rešavanju zagonetki sa brojnim generatorima i strujnim kolima. Kao veliki bonus, Insomniac je potpuno izbacio Stealth misije koju rušile tok originala.

Kao što smo već napomenuli, borbeni sistem igre je najviše promenjen dolaskom Venom elektirciteta, nove moći koje Miles lagano sakuplja tokom svakog uspešnog udarca, izbegavanja projektila ili specijalnih poteza. Kada se dovoljno elektriciteta sakupi, Miles dobija opciju paljenja jednog od mnogobrojnih Venom poteza koji će se otključavati tokom kampanje, i svaki od njih donosi sa sobom veoma zadovoljavajuć nivo uništenja na ekranu i neretko AOE efekta koji utiči na više protivnika odjednom. Zbog prisustva Venom XP skale koje se redovno puni (i može se prazniti ili za Venom poteze ili lečenje), combo sistema koji pali specijalne finishere, četiri tipa gadgeta koji se mogu unaprediti, moći koji se mogu vezati za samo superherojsko odelo, i naravno veoma vratolomnim poteza za brzo kretanje po terenu, slobodno možemo reći da je borbeni sistem Miles Moralesu brži, efektivniji i više zadovoljavajući od onog viđenog u prošloj igri.

Ali nije sve u borbi. U jednom od ključnih događaja kampanje, Miles takođe dobija sposobnost da na kratko postane nevidljiv, što igrač može iskoristiti i u sekvencama šunjanja pre svake bitke, kao i tokom samih bitaka da se repozicionira na terenu prepunih veoma agresivnih protivnika. Pred kraj igre, svaki naučeni skill (po jedan poen za tri odvojena skill tree-a se otključava pri prelasku na svaki novi nivo) će omogućiti igraču da se sukobi sa Roxon vojnicima koji imaju specijalne anti-Venom tehnologije i Underworld borce koji su opremljeni replicirajućom tehnologijom sa kojom mogu da veoma brzo povrate ispušteno oružje ili oklope. Boss bitaka ima manje nego u originalnoj igri, ali sve borbe su realizovane na veoma dobar način, i skoro nikad nema ponavljanja taktika.

Audio-vizuelna prezentacija je odlična, i podignuta na još veći nivo u odnosu na Spider-Man iz 2018. godine koji je već tada bio jedna od tehnički najboljih igara svih vremena. Miles Morales igra je dodala mnoge nove detalje u New York sa snežnim i ledenim opasačem, detaljnijim likovima, bržim i još lagodnijim kretanjem kroz grad visoko iznad drumova, i širokim spektrom specijalnih efekata, osvetljenja, čestica i post-procesing završne obrade. Naravno, ovako modifikovan grad će možda kod nekih igrača izazvati efekat deja vu-a, ali pošto je ovo samo ekspanzija koja je napravljena relativno brzo, oprostićemo razvojnom timu što nisu doneli previše noviteta što se tiče samo okruženja igre. Ako ništa drugo, deo grada u kojem Miles živi (Harlem) je uglancan, proširen i okićen mnogim detaljima, dajući šansu igračima da se upoznaju bliže sa ovim delom grada. Značajno u tome pomaže i novi sistem paljenja sporednih misija, koje često zahtevaju Miles-ove komšije u Harlemu i vezane su za vraćanje reda i mira, spašavanje nedužnih i pomaganje u mnogim socijalnim događajima grada.

Što se tehničke strane tiče, ova igra prosto sija na PlayStation 4 Pro konzoli gde smo je mi igrali, a developeri iz Insomniac Games-a su se dodatno potrudili da igru optimizuju za PlayStation 5 konzolu gde ona ima punokrvnu podršku za Raytracing u 4K30 modu, kao i impresivni 4K60 mod koji prosto obara sa nogu sa svojom tečnošću.

Iako smo očekivali puno od PlayStation 5 konzole i njenog hardvera, i mi smo se iznenadili sa ovako dobro optimizovanom igrom koja ne samo od starta koristi veoma dobro integrisani RayTracing (koji prosto sija sa svake reflektivne površine grada i mnogih enterijera koji su za potrebe nextgen verzije igre dodatno modelovane), napredne DualSense haptic i resistive trigger podrške, već i jako brzo učitavanje uz pomoć brzog SSD diska. Vlasnici PS5 konzole će naime moći da lansiraju igru za svega 10tak sekunci do menija, i učitaju svoju poziciju za svega dodatne 2-3 sekunde! A ako se umesto obične startne ikonice koristi Activity prečica, igra će se sa bazičnog menija konzole do gameplay-a prebaciti za neverovatnih 7-8 sekundi! Nadamo se da će ovakvi SSD rezultati, vizuelni spektakl i rendering modovi postati redovna pojava kod predstojećih nextgen igara napravljenih ne samo od strane PlayStation timova, već i svih ostalih.

Sa centralnom kampanjom od veoma upečaljiivih 8-9 sati prepunih obrta, gomilom sporednih aktivnosti koje su razbacani po gradu, odličnom akcijom i fantastičnom realizacijom svih likova igre (od kojih se naravno izdvaja Nadji Jeter u ulozi Miles-a), ovaj naslov predstavlja superojski naslov koji se ne sme zaobići.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales je naslov koji će svaki fan stare Spider-Man igre sigurno obavezno odigrati, i predstavlja jedan od najboljih naslova sa kojim će novi vlasnici PlayStation 5 konzole moći da započnu ovu novu generaciju zabavnog softvera.