Uvek nam je zanimljivo kada vidimo igru koja obrađuje teme ”naše” mitologije. Sa druge strane, tužna realnost je da mnogo osoba sa ovih prostora nije ni upoznata sa osnovima bogate mitologije koja je bila zastupljena na ovim prostorima. Neke mega popularne igre su pokušale da podignu svest o tome, računajući i savršeni The Witcher serijal, ali retko ko je uspeo da shvati da se ustvari mnogo toga šta se dešava u tim igrama, provlači kroz ”babske” priče čak i u Srbiji i na Balkanu. Jedan od razloga je to što slovenska mitologija jednsotavno nije toliko popularna kao recimo Grčka, Rimska, Nordijska, Japanska… ali to ne znači da je manje zanimljiva, šta više, ako duboko zaronite u tematiku videćete da je jednako zanimljiva ako ne čak i interesantnija od nekih gorepomenutih. Yaga, igra koja nam dolazi od malog indie studija, Breadcrumbs Interactive upravo se odlučuje za taj rizični korak, smestivši svoj naslov u ne samo slovensku mitologiju, već i okruženje koje neodoljivo podseća na nešto šta je moglo da se vidi i kod nas, kako po, kao što rekosmo, okruženju, tako i po karakternim osobinama NPC-eva i glavnih likova koje srećete u igri.

Yaga priča priču kovača Ivana, mator lik sa neverovatno lošom srećom. Ostao je bez jedne ruke jer je mislio da loša sreća ne postoji i od tada, apsolutno mu ništa ne ide od (pa druge) ruke. Iako ga njegova baka stalno ohrabruje i tera da nađe ženu, Ivan jednostavno nema pojma gde pripada, gde je krenuo i gde želi da bude. Baš zbog toga traži izazove, kako bi dokazao ostalima koliko vredi. I naravno, da pokaže kako nešto kao ”sreća” ne postoji, već da se sve plaća upornim radom.

Na žalost, biti deo slovenske mitologije gde Baba Jaga (Yaga ili ti Roga kod nas) stvara spletke svakom sledečem koji želi da bude srećan, nešto kao ”sreća” zaista postoji. Ivan jednostavno to ne kapira, jer jednostavno ne veruje

Baba Roga (Yaga ali mi ćemo je zvati kako je ustvari i zovemo kod nas) odluči da poseti kralja, prerušena u beskućnika kako bi potražila malo hleba, ali kako su to obično kraljevi, on odlučuje da je brže bolje izbaci iz svoje odaje, i tada Ivan dobija svoju svrhu, verovali ili ne. Kako kaže Baba Roga, kraljeva vladavina će se završiti upravo zahvaljujući kovaču sa neverovatno lošom srećom, što jeste Ivan. Kralj danima, nedeljama i mesecima pokušava da pronaće tog neverovatno nesrećnog čoveka, kako bi ga oterao iz kraljevstva, i napokon ga pronalazi. Najbolje rešenje, kako kralj misli, je dati mu nemoguć zadatak koji će ga oterati iz njegove zemlje, gde će se izgubiti i u najboljem slučaju poginuti. Ipak, Ivan je tvrdoglav, jer kako smo saznali na početku, on ne veruje da ga loša sreća prati.

Sa tim zadatkom, Ivanova avantura počinje. Yaga je izometrijski hack & slash naslov sa malim elementima RPG razvoja lika. Ono što je nama izuzetno zanimljivo je to da je smeštena u vremenu gde je Slovenska Mitologija vladala nekom tamo nepoznatom zemljom. Sve jednostavno odiše našim selima, užasnom kulturom, tvrdoglavim ljudima i seljačom muzikom koji ima tune modernih ostvarenja. Koliko svaki zaeban deo užazno zvučao, toliko sve jednostavno neverovatno funkcioniše, prelepo izgleda i odlično zvuči. Na svakom koraku, nebitno da li ćujete prepotentni Ivanov glas ili komunicirate sa nekim seljakom, vas prati neki osmeh na licu. Cela igra je napisana u prozi, svaki dijalog se rimuje sa prethodnim i sve to prati stara slovenska muzika frulica, naricanja i tako dalje. Igra zvuči i igra se genijalno.

Tokom vaše avanture sa Ivanom, moći ćete da pomažete mnogim ljudima koje srećete, koji su neuporedivo srećniji nego vi. Sa svakim završenim zadatkom ćete dobiti nešto šta ćete koristiti u vašoj avanturi. Odličan dizajn tih sporednih misija se ogleda i u tome da su neki čak i vezani, te rešavanje tog lanca vam donosi još veće i bolje nagrade, davajući vam stvari koje možete koristiti kasnije u borbi. Koliko god da izgleda kao nepovezana celina, sve je odlično osimšljeno i povezano, upravo zbog toga, svaki završeni zadatak vam daje i neku ličnu satisfakciju.

Kako vreme odmiče, Ivan će dobijati stvari koje će mu pomagati u boljoj borbi protiv bandita i čudovišta iz slovenske mitologije. Nedostatak ruke će nadomestiti sjajnim oružjem koje dosta liči na ono iz Sekira. Time povećavate agilnost i brzinu na borilištu, što će biti preko potrebno u kasnijim delovima igre. Pošto je Ivan kovač, nalazićete i sirovine, a njih možete koristiti tako što ćete sebi skovati bolja oružja i oruđe koje će vam biti od koristi. Naravno tu je kombinovanje nečega šta uopšte ne bi mogli da pomislite da bi dalo neki odličan rezultat, ali upravo to ovu igru čini jedinstvenom u moru neinspirativnih Indie igara.

Yaga (Nintendo Switch)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

Yaga jeste indie igra, ali jedna od onih koje su odlično odrađene i koje tačno znaju na šta ciljaju i šta žele da ispričaju. Ne trudi se da bude nešto što jeste, već se oslanja na tu suludu mitologiju i neverovatnim verovanjima koja su bila zastupljena i na ovim prostorima, na žalost, do nedavno. U kombinaciji sa odličnim, lakim i fleksibilnim gameplayem, ovo postaje jedna od onih indie igara koje vredi makar probati, a kada to uradite, sigurno ćete joj pokloniti još nekoliko sati dok je ne kompletirate.