Pre nekoliko nedjelja smo pisali naše utiske iz Etherborn bete, igre koja nam izlazi danas od malog španskog studija Altered Matter. Igra koja je kupila ne samo fanove, već i otvorila oči velikim studijima kao što je 20th Century Fox i njihova novonastala gaming divizija. Oni su ujedno i pomogli finansiranju i ostvarivanju ovog naslova, iako je prvobitna ideja finansiranja započela preko FIG kampanje.

Svi znamo koliko je teško ”uspeti” u svetu modernih video igara, koliko svi lagano kopiraju vaš koncept i jednostavno dok vi izdate igru, nego je ”osmislio” nešto slično ili vas je pretekao sa skoro identičnom idejom. Retko kada originalna ideja uspe, ostvari se, i pomogne razvojnom timu da preživi, pluta i na kraju uzdigne se i dočekaju novi dan gde će početi rad na sledećem naslovu. Etherborn je definitivno jedna od takvih, da kažemo novih, originalnih igara. Drugačija, dirljiva i zarazna ideja koja jednostavnim konceptom ostvaruje sve zamisli razvojnog tima i ujedno uvlači igrače u divnu avanturu.

Za uspeh tih ”malenih” igara je upravo bitno to, originalnost i ideja. Posle toga, realizacija te ideje u nešto šta bi predstavljalo konačan proizvod. Svi aspekti upakovani u jedan skoro savršen komadić softvera koji bi bio plasiran igračima. Ipak, koliko jedan tako mali tim može da se opusti i da se prepusti kreiranju nečega fantastičnog, i koliko toga fantastičnog bi igrači dobili na kraju dana? Koja je merna jedinica za trud i godine rada jednog dev tima da se zadovolje kako novi naraštaji. tako i oni stari, okoreli gejmeri u ovom čudnom trenutku igračke industrije?

Etherborn je igra u kojoj igrate kao novonastalo biće bez glasa, koja prati biće bez tela ali sa glasom. Aha, poprilično zanimljiv obrt na početku. Istraživanjem, prelaženjem nivoa ćete otkriti smisao vašeg postojanja, smisao sveta i svega šta je u njemu. Sve ovo uzmite sa malo rezerve, jer je svaka slika, trenutak te jednosmerne komunikacije sa ”naratorom” pretrpano filozofskih metafora, koje pokušavaju dublje da zakopaju razlog življenja ili makar verziju razloga koji se krije u glavama developera.Kako prolazite kroz nivoe, otkrivaćete više o svetu, kreiranju života i svim komplikovanim stvarima koje se nalaze između toga. Svaka sledeća priča će biti sakrivena između dva nivoa, kada ćete morati da slušate i otrčite do sledeće ”table” gde ćete ponovo uključiti moždane vijuge kako bi prešli još jedan izazov.

Tu dolazimo do mehanike koju smo već nahvalili u našem beta opisu ove igre. Iz ugla posle dva prelaska igre se pitamo, da li je gameplay nešto šta ispunjuje priču, ili je priča samo razlog za predstavljanje gameplaya ovakve vrste u ovoj igri? Verovatno to nikada nećemo saznati, ali mehanika je skoro savršena za ono šta nudi i na šta cilja.

U Etherbornu je cilj da dođete do kraja nivoa. Nivo koji je jedna velika slagalica. Slagalica u kojoj zakoni gravitacije jednostavno ne postoje, jer se možete kretati skoro svuda. Kada kažemo ”skoro” mislimo na delove objekata koji imaju ”zaobljeni” deo, koji bi omogućavao prelaz sa jednog dela objekta na drugi. Na mapi koja je odrađena u totalnom 3D okruženju su sakriveni orbovi koji su vam potrebni kako bi otključali kapije do sledećeg nivoa. Sve na početku deluje jednostavno, dok ne vidite kako zapravo sve funkcioniše, dok ne shvatite da mozak mora da vam funkcioniše totalno ”obrnuto” u nekim trenucima da bi došli do željenog mesta u tom divno dizajniranom 3D okruženju.

Zanimljiva stvar kod ove igre je ta da vam je sve tu, problem, rešenje i put do tog rešenja, samo morate da obratite pažnju na detalje i razmišljate o drugim delovima mape dok se krećete na jednom. Zamislite ovu igru kao jednu novu vrstu Rubikove Kocke, sve vam je tu, samo morate da pamtite i razmišljate unapred kako bi rešili problem. Možda su te zagonetke najbolje za ovakav tip igara, jer vas štede od nepotrebnog traženja i tumaranja po mapi, nego vas samo teraju da izoštrite čula kako bi došli do cilja.

Nikada nije u pitanju ”gde sada treba da idem” već ”šta to ne vidim na ovom delu mape”. Iz jednog nivoa u drugi, igra će postajati teža i teža, slagalice će biti komplikovanije i teraće vas da što apstraktnije razmišljate. Da pamtite delove i zamislite putanju kojom treba da idete, da se naviknete na trčkaranje naglavačke i na površinama pod 90 stepeni. Kada malo bolje razmislimo, ono šta otežava igru je kretanje po nivoima i snalaženje na istim. Možda bi igra bila lakša kada većina igrača ne bi imala taj problem da ”vode” lika po čudnim uglovima i kada gravitacija ne bi uticala tako jako na razmišljanje igrača. Sa druge strane, to je upravo i caka ovog naslova, naviknuti igrača na apstraktno kretanje i ujedno razmišljanje kako bi došli do cilja.

Jedina mana ove igre je količina nivoa, kojih ima samo pet uključujući i početni nivo gde vam se objašnjava osnovna mehanika igre. Sada, u zavisnosti od vašeg snalaženja, za prelazak svih nivoa će vam biti potrebno od nekih sat ipo do četiri sata. Vaš prelazak upravo zavisi od onoga koliko ste snalažljivi u ovakvom, otvorenom i čudnom 3D prostoru. Posle prvog prelaska, otključaće vam se New Game +, gde će orbovi biti drugačije pozicionirani na mapi, neki čak i sakriveni, ali mehanika određenih mapa ostaje identična, tako da ”mozganje” koje postoji u prvom prelasku neće postojati ukoliko se odlučite da pređete igru još jednom. New Game + jeste interesantan, jer na nekim nivoima mapa funkcioniše drugačije nego u prvom prelasku, ali baš zbog tog ”drugog prelaska” i poznavanja mape nije toliki izazov. Ostaje nam žao što u igri nema više nivoa, ali pričajući sa devovima smo razumeli i zašto je tako. Timu koji se sastoji samo od par programera su potrebni meseci da kreiraju samo jedan nivo. Ovaj naslov sa ”samo” pet nivoa je bio u razvoju par godina i ipak je jedna od najzanimljivijih i najboljih puzzle 3D platformera na tržištu.

Etherborn (Xbox One X)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Etherborn je nešto novo, zanimljivo i prelepo, spakovano u jednostavnoj ali divnoj prezentaciji. Apsolutno sve u igri je opuštajućeg karaktera. Čak i ako ne možete naći rešenje problema odmah, nećete se iznervirati jer mehanika u igri je toliko zanimljiva, dok vas muzika opušta i jednostavno ne dozvoljava da se iznervirate. Grafika je samo tu da svakako ulepša vašu avanturu u ovom divnom 3D okruženju. Nadamo se da je ovo samo početak za Altered Matter i da nas očekuju još puno ovakvih igara u budućnosti.