Indie igre možemo da odvojimo po nekoliko kriterijuma – one koje vas zaintrigiraju pričom, ali su jako loše. Druge možda nemaju priču, ali gameplay je jako dobar, ili možda one koje vas zaintrigiraju pričom, a poprilično iznenade i gameplayem. Iskreno, retko kada smo videli da jedna Indie igra full package što bi neki rekli, ali okej, donekle ih razumemo. Mali broj ljudi, ograničen budžet, a žele da prave igre, te zbog toga i dobijamo ovakve rezultate.

Zanimljiva skupina indie igara je ona koja vas stvarno zaintrigiraju pričom, pa čak i premisom izvođenja, donekle grafikom, a ispadne da su ustvari totalno okej i vredne vašeg vremena. Najveći problem kod takvih igara je to što one teško dođu do igrača, što zbog manjeg marketing budžeta što zbog toga što se ni sami razvojni tim ne trudi da rasplamsa priču o svojim igrama, kako pressu, tako streamerima ili možda na društvenim mrežama.

Još bolje je kada se neka igra bazira na istinitim događajima, uzme neke elemente od katastrofa, tragedija, istorijskih događaja i upakuje ih u svoju priču. U neku ruku interpretira istorijske događaje na svojstven način.

Church in the Darkness je jako zanimljiva igra. Problem je, ako možemo tako da kažemo, što nas je zaintrigirala jer svoju inspiraciju crpi iz jednog najvećeg masakra u skoriojoj ljudskoj prošlosti. Istorijskim činjenicama ćemo se pozabaviti kasnije, a sada ćemo pričati o samoj igri.

Ovo je naslov koji svoje tajne krije iz poprilično jednostavnog izvođenja, priče, zapleta i rešenja, makar na prvi pogled. Vaš nećak je pobegao u omalenu zemlju u Južnoj Americi, kako bi se pridružio zemljoradničkom društvu koji ne želi da bude pod lupom vlasti u Americi. Čuli ste da to društvo možda i nije tako nevino kao što se čini, i na vama je da ”izvučete” vašeg nećaka Aleksa, pre nego što to bude kasno.

Radi se o igri sa izometrijskom perspektivom i poprilično jednostavnim gameplayem koji se oslanja na stealth pristup. Na početku birate jedan komad opreme koji možete da ponesete sa tobom i iskrcavate se na obalu na kojoj ste došli preko reke. Znate da ste uljez, i zbog toga je bitno da budete neprimetni, da pametno birate sa kim ćete da imate interakciju i da jednostavno ”zaobiđete” čuvare i ostale stanovnike ovog omalenog naselja. Igra je proceduralno generisana, ne apsolutno cela, ali dobar deo jeste, kao što je raspored objekata, čuvara, zemljoradnika kao i bitnih stvari koje su vam potrebni.

Kako istražujete naselje, shvatićete da svi stanovnici imaju svoju rutinu, nebitno da li je to obrada zemlje, patroliranje ili nešto treće. Vaš cilj je često na drugom kraju mape koju imate kod sebe, i upravo zbog toga, konflikt je nekada neizbežan. Ipak, na vama je kako želite da realizujete taj ”sukob” sa ljudima koji nisu toliko srećni što vas vide – da li želite da ih samo onesvestite ili ubijete. Imajte na umu da apsolutno svaka odluka i svaka akcija ima svoju posledicu na ovaj svet. Upravo zbog toga, igra ima oko dvadeset završetaka, sve u zavisnosti od vaših odluka i stvari koje uradite ili ne uradite na ostrvu.

Zadatak je poprilično jednostavan na početku, i na vama je da se bacite pronalaženju Aleksa. Selo je vođeno od strane bračnog para, čije propovedanje možete čuti preko zvučnika za propagandu koji su postavljeni u selu. Bacimo se na trenutak na istoriju. Jim Jones, vođa sličnog kulta koji je u stvarnosti osnovao slično selo u maloj južnoameričkoj državi Guyana, je radio istu stvar. Zanimljivo je da igra interpretira identične reči koje je Jim Jones pričao na razglasu svojim stanovnicima poslednjeg dana. Zašto kažemo poslednjeg dana? Nastavite da čitate ovaj opis i pregled istorije najvećeg masakra u skorijoj prošlosti.

Kako napredujete kroz selo, nalazićete isečke iz novina koji opisuju ne tako idealnu sliku ovog naselja, sliku koju imaju stanovnici koji ne obituju u njemu. Znaju da jednostavno nije sve najbolje, isto tako, sami stanovnici koji uspeju da pobegnu daju strašne informacije, i time je John Patrick Lowrie sa svojom odabranicom Ellen McLain, primoran da uvede oružane snage koje bi održavale mir u takozvanom Freedom Town.

Usput ćete sretati ljude koji su možda raspoloženi da vam ispričaju neku užasnu priču iz ovog Slobodnog Gradića i davaće vam sitne zadatke koje možete završiti. Imajte na umu da odluka pomoći ili ne pomoći isto može da utiče na ishod i kraj ove igre. Ipak na vama je da pronađete nećaka i iskoristite sve moguće načine da to uradite. Cilj opravdava sretstvo, tako nešto možete da pomislite i da je ostvarivo ovde.

Ako imate bilo kakvu interakciju sa čuvarima, John – vođa ovog gradića, će saznati, i otpočeće propagandu preko razglasa. U nekom playthroughu jednostavno nećete imati izbora nego da budete uhvaćeni, a u odnosu na ono šta ste uradili pre toga, će vam odrediti sudbinu. Ukoliko ste bili blagi prema neprijateljima i samo ih uspavljivali, John i njegova žena Ellen će pokušati da vas preobrate u jednog od pratilaca njihovog kulta. Ukoliko pobegnete i ponovo budete uhvaćeni, dobićete bukvicu i nastaviće vaš razvoj, sve dok vaša nestručnost u šunjanju i pronalaženju Aleksa ne dovede do vašeg ubistva. Ukoliko ipak budete prkosni prema čuvarima i ubijate svakog od njih, John će vas već prvom prilikom ubiti, obrazloživši da to čini jer mu vi niste dali izbora.

Ova igra je možda jednostavna, ali dijalozi i gluma glavna dva karaktera je apsolutno spot-on u svakom trenutku. Preko njihovih emocija u govoru, do besa koji izražavaju ukoliko su nezadovoljni onim šta vi radite kao infiltrator. Ne samo to, već svaka linija dijaloga koja je napisana je smislena i ima težinu. Kada se to pomeša sa reakcije-posledice sistemom, rezultati bivaju poprilično potresni, od totalnog uništenja Crkve u Tami do ostavljanja na miru i spašavanja Aleksa bez ikakvih posledica, i još dvadeset mogućih rezultata između toga.

Još jedna zanimljiva stavka je to da vam za kompletiranje jednog playthrougha potrebno ne više od sat vremena, tako da imate dosta vremena i istražujete mogućnosti šta sve može da se desi i kakve noćne more možete stvoriti sebi i stanovnicima Freedom Towna.

Stalno smo pominjali istorijske činjenice dok smo opisivali ovu igru, pa hajde da se vratimo na inspiraciju za ovaj naslov. Jim Jones je osnovao svoj kult pod nazivom Peoples Temple, gde je sa svojim pratiocima osnovao malo naselje, Jonestown, u državi Gyuani. Jednog dana Jim Jones, koji je osporavao da ima mentalnih problema, naredio svima da izvrše samoubistvo, ubijajući tako 908 osoba. Oni koji nisu želeli dobrovoljno da popiju cijanid, su bili prisiljeni oružjem. Ovo je možda ako ne i najveći akt samoubistva koji je opravdan kao ”revolucionarno samoubistvo”. Naravno, apsolutno ništa nisu postigli time, ali jako zanimljiva tema iz ove perspektive, pogotovo kada neko iz gaming industrije odluči da delom obradi ovu temu.

Church in the Darkness (Xbox One X)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Kombinacije istorije i fikcije u ovoj igri radi odličan posao. Ne samo da vas uvlači u taj uvrnut svet Church in the Darkness igre, već vas tera da delujete emotivno na odluke koje ste doneli u vašem igranju. Da poželite da ispravite greške u sledećem i budete možda ”bolji čovek” ili neka vrsta ”spasilaca”. Church of the Darkness možda na prvu ruku ne izgleda kao naslov za koji bi ste se opredelili, ali uzevši u obzir koliko toga daje i na koji način vam pruža tu neku čudnu vrstu uživanja, ova indie igra vredi.