Dosta je teško biti originalan u industriji igara, makar u današnje vreme, ili bolje rečeno, ovih godina. Godinama unazad se popularizuju Squad Based pucačine koje se oslanjaju na teamplay, kao i Battle Royale igre tipa Fortnite, Apex Legends i druge. Retko ko pokušava da ukombinuje nekoliko sub-žanra kako bi stvorio nešto novo, jedinstveno, ali i dobro za krajnju publiku.

Crytek je firma koja je uvek na neki način gurala tu inovaciju u Gaming Industriji, još od kada su praktično počeli sa radom. Kasnije su već definisali šta znači PC gaming u globalu, guranje grafičkog prikaza do maksimalnog limita kao i fokus na vanserijski gameplay i inovacije koje nisu bile standardne za doba u kojima su se njihovi prolazi lansirali. Poslednjih par godina, Crytek je jednostavno bio u senci svih ostalih. Mali fallout u kompaniji je doveo do toga da jednostavno ne mogu da pruže neko vanserijsko iskustvo sa grafičke ili gameplay strane. Sa druge strane, sav taj ružan period uvek ima i svoj kraj, a verujemo da se to desilo pre nekih godinu dana.

Firma koja je uvek rizikovala i gurala granice je pre godinu dana izbacila na PC platformi igru koja je bila, sve samo ne standardno iskustvo. Hunt Showdown je kombinovao mnoge elemente subžanrova kako bi pružio jedinstveno i drugačije iskustvo. Baš zbog toga što se razlikovao je prošao ispod radara za mnoge gejmere, tako delom i nama. Znali smo o čemu se radi, ali sama prezentacija iliti premisa igre nas nije vukla da joj posvetimo previše pažnje ili bolje rečeno, da uložimo naš novac u nju. Hunt Showdown boluje od toga da jednostavno nije dobro plasiran i objašnjen krajnjim korisnicima. Sada se svi pitaju, zašto je jednotsavno tako. Prosto rečeno, Crytek se fokusirao na neke stvari koje je uspeo da popularizuje From Software sa njihovom nišom, ali je uvek teško da se to uradi u drugim žanrovima, kao što su pucačine.


Hunt Showdown je squad based pucačina sa elementima survival igre i delom ~Battle Royale” iskustva. Da, apsolutno mnogo elemenata ubačeno u jednom naslovu. Takvi eksperimenti skoro uvek završe ogromnim neuspehom jer razvojni tim uzme previše veliki zalogaj nego što može da sažvaće, ali u ovom slučaju je totalno drugačije. Ovde je svaki taj elemenat, koji je pozajmljen iz drugih igara, raščlanjen na sastavne delove i sklopljen tako da bude odlično integrisan u njihovu ideju. Pored toga, igra na prvi pogled ne izgleda ni najmanje kao izazovna, ali kada počnete prvu partiju, apsolutno se sve to menja.

Vi ste u ulozi jednog od lovaca na blago i čudovišta u Americi krajem 19 veka. Već na početku ćete videti da ne igrate sami, već sa još dva igrača u potrazi za čudovištima. U svakoj partiji, bivate spawnovani na različitom delu mape, a na vama je da potražite, ubijete i pokušate da pobegnete sa mape sa blagom. Sada, to nije tako jednostavno kao što zvuči. Kao prvo, mehanika igre je jednostavno teška, kako kontrola oružja tako i samo preživljavanje na noj. Čudovišta koja se pojavljuju nisu uvek one hit kill, a taj one hit nije uvek ni teško izvesti. Imate oružje koje je jednostavno obskurno za današnje moderne igre, te je potrebno da se prilagodite. Rekavši to, mehanika nije loša, već je potrebno dosta vremena da se prilagodite na nju, na oružja koje možete da pronađete ili nadogradite vremenom kao i na celu mapu.


Dobra stvar u igranju na jednoj mapi je da skoro uvek, ako ne i uvek krećete sa druge lokacije. Čudovišta koja su na mapi se ne stvaraju na fiksnim pozicijama, a pored običnih mobova tu su i Boss-like čudovišta koja vam donose extra loota i poene. Za njih je potrebna ne samo pažnja i strpljenje, već i dobra taktika ukoliko želite da ih ubijete. Igra se dosta oslanja na kooperativnu igru, komunikaciju kao i razumevanje i podršku drugih igrača. To ne znači da je nemoguće igrati bez komunikacije, ali onda morate da izoštrite druga čula. Još jedan element koji doprinosi gameplayu je smena dana i noći na mapi, tako da u jednom trenutku će vam biti lako da istražujete i sakupljate sve šta je potrebno, dok kada padne mrak, situacija postaje drugačija.
Tu dolazimo do možda najbolje stavke u ovoj igri, a to je atmosfera i ono šta doprinosi da ona bude apsolutno odlična. Kada padne noć, situacija se totalno menja, kako za vas, tako i za čudovišta na mapi. Više ne možete toliko da se oslonite na ono šta vidite, već na ono šta čujete oko sebe. Pokreti postaju sporiji, pažnja postaje veća, fokus je glavni akter u svemu ovome. Ko ostane do noći na mapi, loše mu se piše, ukoliko nemate čelične živce i puno strpljenja. Grafika, atmosfera u kombinaciji sa zvukom dovode do toga da se potpuno unesete u igru i totalno izgubite. Što je naravno, za apsolutno svaku pohvalu.


U celoj igri postoji jedan ogroman twist, a to je taj “battle royale” elemenat. U meču niste samo vi na mapi, već i drugi timovi koji pokušavaju da urade isto kao i vi. Traže čudovišta, traže blago i pobegnu sa mape sa njima .Vi ne morate obavezno da se sukobljavate sa njima, na vama je da uđete i izađete sa što više plena, ali nekada su susreti neizbežni, a ti susreti jednostavno nisu prijateljski. Sa jedne strane, super je kada neko gleda samo sebe i radi svoj posao na mapi, ali sa druge, nikada ne znate koliko dobro blago može da nosi protivnički tim. Tu nastaje ta želja da ih jednostavno uništite i preuzmete sve šta je kod njih. Nekada se možda i desi da budete praćeni od strane drugog tima u apsolutno svakom koraku. I dok vi čistite i uzimate vaše teško zarađeno blago, oni mogu da vas “smaknu” iz zasede i pokupe apsolutno sve u šta ste vi uložili ogroman trud. Taj twist ne samo da diže neizvesnost i tenziju, već daje igri totalno drugo značenje i poentu.
Pored toga, tu je još jedna stvar. Nakon što pređete 10. level iskustva u igri, svaka smrt je permanentna. A to znači da jednostavno, kada poginete gubite apsolutno sve. Svu opremu, svo iskustvo sa tim lovcem, sve na čemu ste radili danima možda i nedeljama. Zbog toga je savet igrati ovu igru kada ste odmorni, fokusirani i kada znate šta je na kocki. Ova igra traži vremena i posvećenost od igrača, jednostavno nije tip naslova koji možete da upalite, igrate pet minuta i isključite.

Pošto smo već napomenuli, u igri postoji sistem progresije koji se oslanja na vaše performanse u meču. Kako vreme prolazi, možete da nadogradite vašeg lovca, vaše oružje i kupite novu opremu. Igra svesno i na odličan način vas veže za određenog lovca toliko da vi počnete da brinete o njemu. Progresija koju pravite je permanentna, kao i smrt koja može da se desi. Sa jedne strane, kada poginete smrt jeste poražavajuća i totalno obeshrabrujuća, ali sa druge, to vas tera da budete bolji i da nastavite u potragu sa blagom kako bi stvorili savršenog lovca na čudovišta.

Hunt: Showdown (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Hunt Showdown je na prvi pogled čudna igra, koja ima neverovatno mnogo da ponudi. Sve šta se dešava u njoj je jednostavno jedinstveno, dobro i odlično isplanirano i implementirano. Na prvi pogled sve izgleda kao nekontrolisani haos, ali kako provodie više i više vremena sa njom, shvatate koliko je ustvari ona dobra, sve dok vam ona ne postane jedina igra kojoj posvećujete pažnju kada imate vremena za igranje.