Pre malo više od godinu dana, developeri iz Guerilla Games-a su još jednom dokazali zašto ih mnogi smatraju jednim od najvećih studija u vlasništvu PlayStation giganta. Izdanjem igre Horizon Forbidden West oni su daleko unapredili sve elemente iz njihove prve open world igre Horizon Zero Dawn iz 2017. godine, ugrabivši značajnu pažnju javnosti i promovišući moć PlayStation 5 konzole koja je na odličan način prikazala fantazijsku viziju budućnosti gde je čovečanstvo uspelo da preživi apokalipsu uz pomoć automatizovanih sistema u formi robotskih dinosaurusa koji su revitalizovali biosferu planete.

Dok smo se u prvoj igri upoznali sa našom heroinom Aloy i saznali razloge ove apokalipse i nesrećni događaj koji je doveo do nepravilnog buđenja uspavanog čovečanstva i stvaranja raznolikih primitivnih plemena (koje se probudilo u automatizovanim stanicama gde nisu dobili mogućnost da nauče išta o istoriji starog uništenog sveta), prošlogodišnji nastavak je dramatično podigao uloge sa predstavljanjem nove opasnosti koja je pretila da uništi ovaj prelepi novi svet. Sukobljena sa opasnom epidemijom korova koji je ugrozio životni ciklus planete i rad robotskih dinousarusa koji ga nadgledaju, Aloy je zakoračila u opasne predele Zabranjenog Zapada gde se srela ne samo sa širokim spektrom novih plemena (Tenakth, Utaru i Quen), već i novom velikom pretnjom koju jedino može sprečiti ujedinjenje starih AI sistema koji su formirani da obnove naš svet posle apokaliptičnog rata.

Ali sada kada nam je stigla DLC ekspanzija Burning Shores, igrači su dobili još jedan bitan zadazak. Svesna da pretnja nije totalno otklonjenja, Aloy seda na svog robotskog perodaktila i leti južno od San Franciska do uništenih predela Los Angeles-a koji se transformisao u grupaciju ostrva posle velikih zemljotresa i pojave tokova lave. U ovom novom okruženju koje na odličan način miksuje elemente idilične prirode i uništenih tragova stare civilizacije, Aloy nalazi poslednji preživeli trag apokaliptične pretnje koja je bila odgovorna za krah stare ljudske civilizacije.

 

Glavna priča ekspanzije Burning Shores je centrirana na drugu polovinu velike flote plemena Quen koji su posle prelaska preko Pacifičkog okeana doživeli veliki brodolom, razdvojivši se preko velike zapadne obale severnoameričkog kontinenta. Aloy stiže u ovaj predeo prateći poslednji misteriozni signal pre-apokaliprične frakcije Zenith i sreće sposobnu Quen ratnicu Seyku koja joj odmah postaje blizak saveznik. Naoružana sa znanjem i brodom koji je napravila Seyka, Aloy kreće u istraživanje okoline Los Angeles-a i raznih ostrva na kojima se nalaze ruševine mnogih poznatih građevina iz ovog grada. Glavne misije igre imaju sličnu formu kao i mnoge one viđene u osnovnoj igri, istraživanje novih lokacija, veoma lagane puzzle sekcije, dosta borbi i velik potencijal za stealth igranje i varijacije gameplay-a tokom otvorenih bitaka.

Opasno okruženje Los Angeles-a će veoma brzo staviti igračima do znanja da ovaj DLC dodatak definitivno zaslužuje dosta pažnje tokom igranja zbog veoma opasnih novih vrsta dinosaurusa (među kojima se izdvajaju nove džinovske robo-žabe koje mogu da u borbene arene bace rojeve robotskih mušica koje će napadati Aloy, kao i opasne morske verzije perodaktila koje mogu da zarone ispod talasa), ali tu su i mnoge opasne „Apex“ varijacije starih robota koje smo sreli u osnovnoj kampanji. Za borbu protiv ovakvih jakih protivnika, igrači će prvo morati dobro da iskoriste svoje staro naoružanje i pravilno upotrebe elementalne napade i specijalne poteze koji se otključavaju u proširenom skill tree-u (gde moramo da izvojimo novi “grapple” potez za brži prilazak oborenim robotima).

Ali na svu sreću do kraja ove minikampanje, Aloy je doći u posed drastično boljem naoružanju koje će učiniti ove borbene okršaje dosta lakšim. Prodavci oružja i oklopa u gradiću Fleets End nude neke od najboljih lukova, samostrela, praćki, kopalja i ostalih oružja koje smo mogli sresti u osnovnoj verziji igre, a tu je i specijalno novo oružje koje nas po svojoj moći i upotrebljivosti dosta poseća na legendarni Shield Weaver oklop iz prve igre. Jedina prepreka za lako naoružavanje će biti novi Brimshine resurs koji se ne može osvojiti redovnim prelaskom kampanje, nego se mora naći čistim istraživanjem. Lokacije ovog resursa nisu označene na mapi.

Kretanje po terenu je poboljšano gde sada igrači mogu brzo da plove između ostrva sa brzim čamcem, skoče na veće visine uz pomoć gejzira, a letenje je dobilo novi vid korisnosti sa kroćenjem Waterwing verzije perodaktila koji sada omogućavaju Aloy da zaroni u duboke delove mora kada god to poželi.

Prisustvo mogućnosti letenja od samog starta DLC-a i fokus na PlayStation 5 rendering je omogućio developerima da malo ambicioznije dizajniraju okruženja Los Angeles-a. Nova mapa u sebi ima mnogo vertikalnije deonice koje Aloy sada može lako savladati uz pomoć svog letećeg robota, tu je i par odlično realizovanih kanjona, a i sekcije ispod talasa su sada lakše dostupne.

Iako je bazična Horizon Forbidden West zaista izgledala impresivno pre godinu dana na PS4 i PS5 konzolama, ovaj DLC je pravljen isključivo za nextgen hardver i to se može odmah lako primetiti. Los Angeles je prikazan sa novom verzijom engine-a koji stavlja prioritet za jasniji rendering udaljenih zona na horizontu. Dok je stara verzija igre brzo stavljala nisku maglu i oblake na udaljenije zone, igrači će ovde moći jasno da vide udaljena ostrva, ruševine i plaže. Naravno bliski detealji na svim objektima oko Aloy su prelepi, što se pogotovo može reći za centralno naselje klana Quen. Letenje je takođe dosta unapređeno novim sistemom kreacije pufnastih oblaka koji sada više nisu van domašaja igrača – Aloy sada može da leti i uđe te realistične oblake, leti iznad njih, i uživa u zaista spektakularnim pogledima na Burning Shores mapu.

Novih likova unutar igre nema puno, ali svi su realizovani na zaista odličan način. Od najbitnijih NPC-ova (ratnice Seyka, njenog Admirala flote i glavnog negativca) pa sve do sporednih likova koje sretnemo svega par puta u sporednim misijama, svi likovi su veoma detaljno renderovani i animirani u život sa adaptacijom snimaka pokreta lica i tela pravih glumaca.

Fokus samo na PlayStation 5 konzolu je poboljšao i izgled redovnih predela igre – šume, ruševine, planine, a tu je i potpuno novi vizuelni element igre u formi skamenjenih tokova lave koji su prikazani na nesvakidašnje realan način uz upotrebu zaista detaljnih kamenih formacija. Poseban spektakl je ostavljen za sam kraj kampanje, koji je očigledno pravljen da prikaže nivo akcije koji definitivno ne bi mogao biti realizovan na ovaj način na staroj PlayStation 4 konzoli.

Posle kampanje ovog DLC-a koja traje u proseku oko 7 sati i dodatnog detaljnog istraživanja nove mape koju napaja najnovija vezija impresivnog game engine-a Decima, definitivno možemo reći da Burning Shores ekspanzija još više uzdiže prošlogodišnji Horizon Forbidden West na veći nivo, dajući igračima ne samo odličan novi story content već i značajne nove likove i gameplay elemente koji će sigurno ostati osnova za buduće Horizon igre koje nam sigurno stižu u narednim godinama.

Horizon Forbidden West: Burning Shores (PS5)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score: - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Ova odlična ekspanzija uzdiže Horizon Forbidden West na još veći nivo, dajući igračima šansu da istraže prelepo post-apokaliptično okruženje Los Angeles-a među čijim ruševinama se krije ne samo još jedna velika opasnost za jedva preživeli svet već i nova grupa dopadljivih likova koja će sigurno obeležiti i buduće igre smeštene u Horizon univerzumu.