Prošlo je skoro 10 godina, a fenomen Minecrafta nikako da izgubi na svojoj popularnosti. Bili smo svedoci brojnih pokušaja repliciranja tog jednostavnog i efektnog recepta. Ovako uspešna open world igra sa totalnom slobodom po pitanju skupljanja resursa, gradnje i istraživanja predstavlja pravu retkost i dan danas. Jednostavno rečeno, većini developera izmiče taj specijalan sastojak koji Minecraft čini tako neponovljivim i zavodljivim.

Po zakonu tržišta, klonovi su se pojavljivali kao pečurke posle kiše. Svojim stidljivim pokušajima su probali da nam odvuku pažnju od Minecraft-a tj. da nas navedu da ga zaboravimo i da posvetimo svoje vreme nekom drugom naslovu koju pokušava da replicira ovu formulu. Do sada, ni jednom razvojnom timu to nije uspelo, ma koliko njihova kreacija naizgled delovala zanimljivo. Nekoliko naslova je imalo potencijal da svrgne sa trona suverenog vladara iz Mojangove kuhinje. Za sada, SquareEnix-ova igra iz DragonQuest franšize se opasno približila tom cilju. Bitno je napomenuti da ovaj serijal igara koji je prisutan na konzolama još od sredine devedesetih ne poseduje nijednu karakteristiku koja krasi Minecraft. Međutim, svojim šarmom i kvalitetom je uspeo da zaokupi srca kako PS4 i Xbox One igrača tako i ljubitelja Nintendo Switch platforme.

Dragon Quest Builders je igra koja je potpuno drugačija u odnosu na ostale iz ovog serijala. Do sada su bile poznate po tome što su u potpunosti pripadale RPG žanru tj svaka od njih se fokusirala na gradnju lika, naraciju i borbe sa opsežnim taktičkim pristupom. Odjednom Dragon Quest Builders zauzima potpuno nov kreativni pravac gde glavni protagonista nije heroj sa tajnom misijom koja će promeniti svet. Ovde, naš junak je mladić koji poseduje vešte i talentovane neimarske ruke i veliku stvaralačku energiju.

Pored zajedničkog imena, Builders takođe deli i svet u kome se ova igra odvija. Nažalost Alefgard se nalazi u veoma lošem stanju. Poslednji heroj se pridružio svom zakletom neprijatelju Dragonlordu i od tog momenta ništa više nije kao što je bilo. Potpuna pustoš sa uništenim gradovima, uvenulom prirodom i nedostatkom žamora ljudi koji su nekada u velikom broju naseljavali tu teritoriju, unosi zebnju u srce svakog putnika koji tuda prolazi. Svaki stanovnik Alefgarda od tog momenta nosi sa sobom prokletstvo koje se ogleda u tome da ne može da gradi niti da stvara. Igrač, kao poslednji graditelj nosi na svojim plećima veliki zadatak a to je da povrati stari sjaj ove teritorije.

Kampanja se sastoji od četiri poglavlja koja počinjete ulaskom u jedan od porušenih gradova. Ovde postoji dodatna poslastica za ljubitelje Dragon Quest-a jer svaka naseobina je preuzeta iz prethodnih delova tako da ćete mnoge imati priliku da podignete iz pepela. Grafičko okruženje na prvi pogled strašno podseća na Minecraft. Da, dobro ste pretpostavili, svaki od objekata je sastavljen iz većeg broja manjih četvrtastih objekata koje možete da obrađujete određenim alatom i da pretvarate u sirovine za dalju gradnju. Pošto je glavna karakteristika gore spomenutog naslova bila da ne znate šta čemu služi, ovde glavni lik odmah zna šta može da uradi sa određenom sirovinom. Na taj način, developeri su izbacili mehaniku koja je velikom broju casual igrača bila frustrirajuća. Gejmplej je relaksirajuć i igrač se više može fokusirati na kreativnu komponentu i istraživanje nego na rešavanje večite misterije za šta se određeni materijal koristi.

Naravno, apsolutno bi besmisleno bilo da postoji ovakva igra a da u njoj nema neprijatelja koji mogu da vam pomrse konce. Dok preko dana obnavljate svoju voljenu naseobinu, noć vam donosi nove izazove i moćne neprijatelje koji žele da vas eliminišu iz postojanja. Njihovi napadi nisu nemilosrdni, tako da vam neće biti veliki problem da ih odbijete i nastavite sa gradnjom sledećeg jutra. Ovde se ispoljava prva zamerka koja se može uputiti na račun ovog naslova a to je veoma brza smena dana i noći. Zbog ovoga manje snalažljivi igrači će imati dosta problema. Dostupno je malo vremena za izgradnju i loše organizovana odbrana može doneti dosta problema.

Možda nekim igračima ovo nije najvažnija stavka ali DragonQuest Builders poseduje fino koncipiranu kampanju. U pitanju je linearna priča koja vas polako vozi do samog kraja. Za razliku od Minecrafta, scenario u ovom ostvarenju je daleko smisleniji i poseduje stavke u zapletu koje opravdavaju postojanje određenih mehanika. To se odnosi kako na gradnju objekata, tako i na napredovanje. Da bi igračima olakšali život, developeri su ubacili šablone pomoću kojih možete unapred odrediti izgled i veličinu objekta kao i položaj stvari u njemu. U Minecraftu je sve to, donekle bio nekontrolisani haos, dok je ovde sve dosta smislenije. Ne brinite ako ste početnik u ovakvim igrama, možete dosta toga postići i bez sitnih podešavanja i vizuelnih izmena. Na taj način se delimično igraču oduzima kreativna sloboda ali se zato pruža mogućnost za uživanje u dobroj priči. Pošto neprijatelji noću ne nanose veliku štetu objektima, retko kada se može desiti scenario da vam cela naseobina ostane sravnjena sa zemljom. Vrlo lako možete sve popraviti i krenuti u obnovu svog građevinskog remek dela.

Kako vreme prolazi, sa obnovom ova 4 grada, uslovi će se poboljšavati što će rezultovati dolaskom novih stanovnika. Odnosi između njih će varirati u zavisnosti od uslova života tako da je na vama da im obezbedite harmoničnu sredinu za prosperitet. Pošto ste vi jedini kreator u ovoj igri, oni će slušati i vaše naredbe i instrukcije ko šta treba da radi i koje zanimanje treba da ima. Na taj način ćete usmeriti razvoj vaše zajednice . Zbog svega ovoga, igra u određenim trenucima izgleda više kao simulator gradskog menadžmenta nego kao neka avantura sa RPG elementima, ali to ne može da bude nikako loše.

Što se tiče osećaja napredovanja, on baš i nije najbolje dočaran. Kada se pređe poglavlje, igrači odlaze na drugo ostrvo sa zadatkom da obnove novi grad. Od tog momenta sav materijal koji ste prikupili tokom prethodnog poglavlja nestaje tako da krećete od nule. Ovo ne mora obavezno da bude negativna stavka jer možete sagraditi bolji i lepši grad uz pomoć znanja koje ste stekli u prethodnom poglavlju. Mora se napomenuti da ova poglavlja traju zaista dugo tako da ćete imati dovoljno vremena da ispoljite sve svoje kreativne porive. Za celu igru će vam biti potrebno sigurno više od dvadeset sati da je pređete, bez rešavanja opcionalnih zadataka. Kao posebna poslastica, nakon završetka prvog dela, otvara se mod pod nazivom Terra Incognita. U ovom modu možete graditi objekte bez ikakvih problema i ograničenja. Ne postoje noćni napadi niti bilo šta drugo što vam može skrenuti pažnju. Samo se opustite i stvarajte. Ako započnete Terra Incognita posle prvog čina, na raspolaganju ćete imati samo stvari koje ste pribavili tokom tog poglavlja. Samo imajte na umu jednu stvar, ukoliko započnete TerraIncognita avanturu nakon prvog poglavlja. Ukoliko ste komplecionista i želite da posedujete sve objekte i dodatke koji se nalaze u ovom ostvarenju zbog neometanog igranja ovog moda, preporučujemo da se pređe cela kampanja. Olakšavajuća okolnost je da možete uvek da se vratite kampanji i sukcesivno otključavate dodatne mogućnosti koje možete koristiti u Terra Incognita modu. Dosta dobar koncept koji zaista podstiče igrača da se trudi i da pruži dovoljno vremena ovom naslovu.

Opet moramo napomenuti da i pored svih sličnosti sa Minecraftom, DragonQuest Builders je igra za sebe u svakom mogućem pogledu. On predstavlja evoluciju žanra i pravo je osveženje na tržištu. Odlična ideja, kombinovana sa dobrom pričom i predivni svet koji je poznat fanovima DragonQuest-a će pružiti mnogima puno sati kvalitetne zabave. S’ obzirom da je u pitanju jednostavno ostvarenje rasterećeno od svih mikro mehanika koje su opterećivale igrače, DragonQuest Builder podiže istraživačku komponentu u ovom podžanru na nov nivo. Na taj način možete u potpunosti da se prepustite ovom naslovu i svim njegovim čarima.

DragonQuestBuilders je dostupan na PS4, Xbox One i PS Vita konzoli a od prošle nedelje i na Nintendo Switchu koji nam je i poslužio kao platforma za recenziju ove igre.

Dragon Quest Builders (Nintendo Switch)

Finalni utisci

S’ obzirom da je u pitanju jednostavno ostvarenje rasterećeno od svih mikro mehanika koje su opterećivale igrače, DragonQuest Builder podiže istraživačku komponentu u ovom podžanru na nov nivo. Na taj način možete u potpunosti da se prepustite ovom naslovu i svim njegovim čarima.