Sa izlaskom ekspanzije The Taken King (TTK) pre godinu dana, jedna od najpopularnijih FPS igara današnjice Destiny je po misljenjima skoro svih igrača najzad postala „kompletna“. Loše odluke originalne igre u sferi naracije, end-game aktivnosti, sakupljanja opreme i sistema napredovanja su sve bile drastično poboljšane, učinivši od TTK-a igru koja je najzad mogla biti preporučena svima bilo da su fanovi FPS žanra, Bungie-ovih ranijih igara ili novajlijama koji su željni dobre zabave. Videvši da je za planirani izlazak Destiny 2 potrebno mnogo više rada i vremena, mali deo ogromnog Bungie Studios tima (kojeg ukupno čini čak 750 developera!) je za svega osam meseci uspeo da napravi ekspanziju Rise of Iron (RoI) koja u svojoj osnovi ne predstavlja revoluciju TTK-a, već smisleno proširenje priče i aktivnosti koji bi mogli zadovoljiti ogromnu armiju fanova Destiny-a.

Rise of Iron je posvećen otkrivanju misterije koje su Iron Lord-ovi (besmrtni ratnici koji su svi sem jednog poginuli prilikom povlačenja čovečanstva do jedinog bezbednog mesta ispod senke Traveler-a) zaključali u svojoj nedavno pronađenoj grobnici, kao i suzbijanju nanomachine pretnje „SIVA“ koja se oslobodila i izvitoperila zemlju oko Kosmodroma i Fallen ratnke koji su bili željni novih moći. Singleplayer kampanja ove ekspanzije je na žalost dosta kraća od one u TTK-u sa samo pet misija u kojima će igrači pratiti naredbe Saladin-a – poslednjeg Iron Lord-a koji je u svojoj mladosti uspeo da zaključa SIVA-u u grobnicu duboko ispod Kosmodroma.

destiny-roi-00

Na svu sreću, singleplayer kampanja predstavlja samo početak igranja jer RoI nudi dosta drugih novina kao što su totalno nova zona za patroliranje (Plaguelands), tri nova zanimljiva Strike-a, Archon Forge arenu za wave-based izazove, četiri nove multiplayer mape (od kojih je jedna ekskluzivna za PlayStation 4 korisnike), nove Strike i Crucible playliste, par dosta komplikovanih Exotic Weapon questova (među kojima se nalazi i misija da se ponađe popularni Gjallarhorn, ali ovaj put sa „Year 3“ statistikama), i naravno totalno novi raid po imenom „Rage of the Machine“. Ovaj raid daje igračima šansu da uđu unutar zida Kosmodroma, odu na njen vrh gde će biti jedna od najimpresivnijih bitaka u celoj igri, i spuste se duboko u njegove temelje gde se krije izvor SIVA infekcije. Pored svoje težine i velikih nagrada, Rage of the Machine je takođe i vizualno najimpresivni deo expanzije, jasno prikazujući da je prestanak podržavanja rada na starim konzolama omogućio developerima da na ekranu prikažu ne samo unapređenu grafiku, već i da dodaju veći broj neprijatelja koje PS3 i Xbox 360 ne bi mogli da prikažu lako. Iako igrači sa ovih starih konzola neće moći da igraju RoI ekspanziju, njihovi likovi mogu da se lako prebace na nextgen platforme (samo PS3>PS4 i Xbox 360>Xbox One).

Što se tiče proširenja sistema igranja, RoI u sebi nije doneo toliko novina kao TTK gde smo pored dolaska veoma dobrog „Light“ sistema takođe dobili i po jednu novu subklasu za sve tri vrste heroja. RoI je samo podigao Light nivo na 385 i omogućio da specifična Artefact oprema može da dobije vizuelne promene. Naravno i pored nedostatka tehničkih novina, igračima je ipak ostavljeno više nego dosta materijala za igranje, često zahtevajući od igrača da vijaju specifične dropove koji bi im pomogli u sakupljanju najbolje opreme (Skeleton Keys za Heroic Strike reward chest-ove, SIVA Fragment Key za chest na kraju RoI Raid-a i sl). Mini-dnevne aktivnosti u vidu vijanja reputacija za razne frakcije (Vanguard, Crucible, Orix i sl) i sakupljanje Legendary Mark-ova su takođe prisutni, dajući igračima dovoljno materijala da uživaju u igri čak i ako svaki dan imaju samo 20tak minuta slobodnog za igranje.

Pošto se Internetom šire sve detaljnije i ubedljivije glasine da će krajem sledeće godine sa dolaskom punokrvnog nastavka Bungie promeniti skoro kompletnu koncepciju gameplay-a i priče, sada je moguće osvrnuti se na kompletni paket Destiny-a koji po svim naznakama više neće dobivati značajne ekspanzije. Od svoga lansiranja do sada Destiny je imao pet paketa content-a (bazična igra i četiri ekspanzije) u kojima se nalazi preko 40 campaign misija, 17 Strike-ova (koji su unapređeni iz svojih bazičnih formi sa dolaskom svake velike ekspanzije), šest velikih lokacija za patroliranje od kojih je poslednji Plaguelands čak i najveći, veoma širok spektar dodatnih misija, dva wave-based moda, preko 25 multiplayer mapa sa dosta modova igranja i 4 Raid-a. Sav ovaj content naravno igriv u grupama od 3 do 6 igrača, dajući šansu igračima da biraju da li žele da se zanimaju sa solo izazovima ili da zajedno sa prijateljima učestvuju u svakoj aktivnosti koju igra nudi. Iako je Destiny u svojoj prvoj godini imao ispodprosečnu priču u kampanji i ne-optimizovane sisteme napredovanja i trošenja vremena na enegame aktivnostima, ove stvari su ispravljene sa TTK i RoI expanzijama koje su čak uspele još više da poboljšaju i odličan osnovni sistem kretanja po terenu, pucanju, AI ponašanjima protivnika i dobroj atmosferi u bitkama. Sve ovo čini Destiny paketom kojim se Bungie definitivno može ponositi, ali koji ostavlja prostora za značajna proširenja.

Destiny: Rise of Iron će starim igračima na PS4 i Xbox One konzoalama ponuditi baš ono što im treba, a novajlima će dati veći razlog da najzad kupe Destiny i vide šta je privuklo milione igrača u ovaj univerzum.

Destiny: Rise of Iron (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Posle velikog uspeha sa ekspanzijom The Taken King, Desity će opet zahtevati da postanete Zaštitnik čovečanstva u avanturi koja će vas poslati duboko ispod zemlje gde se krije trezor koji čuva poslednji Iron Lord. Dobro realizovana centralna kampanja i širok spektar opcija čine ovu ekspanziju dostojnim završnim content-om koji će Destiny dobiti pre izlaska punokrvnog nastavka.