Destiny se vratio!

Tako smatra većina igrača koja je već sada daleko uronila u fantastičnu novu Destiny avanturu. Svi znamo koliko je problema imao Bungie u realizaciji svih ideja do sada. To je bukvalno trajalo od izlaska prvog dela. Većina stvari koje su obećane nisu realizovane ili su jednostavno loše odrađene, prebačene sa nacrta, ideja u igru. Jedini segment igre koji je bio nenadmašiv je gameplay mehanika. Sa Destiny 2 smo se nadali da će sve biti ispravljeno, ali Bungie je odlučio da napravi deset koraka unapred i onda da pokuša da se izvuče iz gluposti kojima su se zatrpali. Warming i Curse of Osiris kampanje su bile ”okish” ali ništa više od toga. Jednostavno jer je većina, slobodno možemo da kažemo 90% sadržaja bilo iskorišćeno iz osnovne Destiny 2 verzije igre. Malo novih nivoa, mapa, regija da uopšte pomislimo da sve vredi onih para koliko su tražili od nas. Ruku na srce, Warmind je bio korak unapred, ali su ujedno imali toliko nerešenih problema tako da ekspanzija nije uspela da zasija koliko je zaslužila, po sadržaju.

Dosta smo se bavili onome šta je bilo do sada, pogrešnim potezima i izborima Bungie i Activision kompanija, ono šta je pred nama je odličan ”komad” softwarea kakav svi Destiny 2 igrači zaslužuju, od izlaska osnovne igre. Bungie je dosta toga obećavao pre izlaska ove ekspanzije, ali niko im nije verovao, sve dok nisu zaronili u ogroman sadržaj koji smo dobili sa ovim dodatkom. Najbolje od svega je što je ovo najkvalitetniji interaktivni softver koji nam je došao iz Bungie kompanije, pa od Halo Reacha.

Sama priča, radnja kao i sporedni likovi napokon totalno odgovaraju onome šta Destiny predstavlja. Mračna i tužna sudbina jednog od najpoznatijih Guardiana, Cayde-6 je potresla mnoge, dok u opening sceni biva ubijen od strane Uldren Sova, brata kraljice svih Awokena, metkom iz svog omiljenog oružja Ace of Spades. Najbolje od svega je da tama i tmurna atmosfera ne obiluju samo u opening scenama, već kroz apsolutno celu ekspanziju. Napokon je Destiny franšiza krenula putem kojim je trebala i da započne svoj put. Sve do sada je izgledalo mlako i neuverljivo, ali apsolutno svi likovi, pa čak i dijalozi u Forsaken su totalno spot-on za priču koju igra priča svim igračima. Stvar je u tome što to traje, kako na početku, tako i u toku svih misija pa i na kraju. Napokon se ta neka genijalnost Bungie studija oslikala u njihovom radu koji su nam predstavili.

Priča se vrti oko Uldren Sova i osam barona koje je oslobodio iz Prison of Elders iz nove playable zone, Tangled Shore. Zanimljivo je da je svaki Baron genijalno osmišljen i realizovan u igri, preko njihove priče, motiva i specijalnosti i svaka misija koja uključuje njih je prosto fantastična. Ovo je možda jedino parče Destiny 2 sadržaja u kome je završavanje svake misije i avanture ustvari zabavno, interesantno, smisleno, a ne kao u prethodnim slučajevima. Zanimljivo je da smo se tokom celokupnog prelaska kampanje nadali da će Cayde-6 nekim čudom oživeti, da je ovo pored osvetničke priče, zadovoljivanje pravde i odmazde slobode zarobljenicima i jedna, kako da kažemo, emotivna priča, ali nije tako, što je ujedno i najbolja stvar, taj nedostatak jednog od najupečatljivijih likova i odličan transfer besa, osvete i željom za krvi na igrača dok kosi barona po barona u njihovim skloništima.

Endgame koji je vezan za Uldren Sov priču nije obavezno End Game i ove ekspanzije. Nakon što završite svoju osvetničku priču, otvoriće vam se još jedna public zona, The Dreaming City. Zamislite jedan Raid ili Nightfall Strike spakovan u celoj zoni, gde se greške ne praštaju i svaki neprijatelj je pretnja za vas. To predstavlja The Dreaming City a samo najuoporniji, najveštiji i Guardiani sa najboljom opremom mogu da zaprete i pokušaju da očiste ovu regiju. Naravno da je tu glavno oružje grind vašeg lika, ali je i on nekako smisleniji. Nedejlno preko svake aktivnosti i većih Bounty misija možete dobiti Powerfull Gear Engram koji će vam skoro sigurno dati bolju opremu koju trenutno imate, a kada sakupite, vreme je da pokažete ko je najbolji Guardian u vašoj grupi.

Što se tiče The Dreaming Citya, ipak ima jedan problem i to sa najbitnijom aktivnošću, Blind Well. Ovo je dizajnirano kao Random Public Event, gde 9-12 igrača mogu da učestvuju u Raid-like aktivnosti, bore se u PvE bitkama u nadi da će dobiti bolju opremu. Problem je u tome što je ovo najzahtevnija aktivnost i nemogućnost Matchmakinga za nju je prosto frustrirajuće. Praktično je na vama samo da se nadate da će svi igrači iz regije doći i pokušati da pobede zlo Blind Wella. Naravno, tu je opcija da krenete u patrolu sa Fireteamom od šest igrača, ali ponovo, ovo je možda prva aktivnost koja zahteva koordinaciju više od šest igrača istovremeno. The Blind Well se sastoji od tri Tier-a talasa neprijatelja, završavanjem svakog sledećeg vam daje bolju i bolju opremu, ali se skoro uvek desi da većina igrača napusti aktivnost nakon prvog ili drugog tiera ili jednostavno rade nesmislene stvari kako bi, naizgled, namerno sabotirali ostale igrače.

Još jedna novina je Gambit PvPvE mod. Dap, mod u kojem se većim delom vremena borite protiv AI-a, sakupljajući Motes kojim možete prizvati Primal Evil, koga trebate naravno, uništiti. Problem je što postoji još jedan tim od četiri Guardiana koji se trudi da uradi isto, ali se nalazi u paralelnom univerzumu, postoje u istom vremenu i bore se kada i vi, na istoj mapi, ali se ne susrećete ukoliko se ne otvori portal i jedan vaš ili njihov Guardian ne invadeuje njihov ili vaš svet. Ukoliko je Primal Evil prizvan, svako ubistvo protivničkog  ili vašeg Guardiana će izlečiti Prime Evil, boostovati health. Portal se otvara samo u određenim trenucima u toku meča, te je nemoguće da stalno napadate svet drugih Guardiana i da im mrsite konce dok pokušavaju da sakupe Motes, prizovu Primal Evil i ubiju ga. Naravno, ko prvi sakupi dovoljno Motesa i ubije najjačeg neprijatelja, on pobeđuje rundu. Ko prvi stigne do dve pobede, dobija i meč. Iako možda zvuči komplikovano, sve deluje mnogo jasnije kada uskočite u ovaj mod.

Za kraj, Forsaken je definitivno najbolji sadržaj koji je Destiny franšiza ikada dobila. Ne samo da smo dobili dve nove regije, već za kampanju vam je potrebno sigurno više od pet sati da završite. Pored toga tu su još tri nova Strike-a, jedan Raid koji čekamo da se otključa kao i odličan Gambit mod. Ukoliko su dosadašnje ekspanzije bile jedan korak unapred, nekoliko unazad, Forsaken je definitivno zakoračio nekoliko koraka unapred sa svim sadržajem koji smo dobili sa ovom sjajnom ekspanizijom. Razumljivo je da još postoje problemi, ali posle nedelju dana i stalnog igranja ovog odlčnog sadržaja, za sada imamo samo reči hvale. Budite sigurno da ćemo se vraiti Destiny 2 Forsaken sadržaju u još jednom opisu kako bi detaljno analizirali End Game aktivnosti i da li pružaju dovoljno sadržaja i imaju dovoljno smisla za duže igranje, ali sve za sada deluje i više nego dobro.

Destiny 2: Forsaken (Xbox One)

Finalni utisci

Budite sigurno da ćemo se vraiti Destiny 2 Forsaken sadržaju u još jednom opisu kako bi detaljno analizirali End Game aktivnosti i da li pružaju dovoljno sadržaja i imaju dovoljno smisla za duže igranje, ali sve za sada deluje i više nego dobro.