Za vreme Nintendo Directa u novembru 2021. kompanija Square Enix najavila je kart racer sa Chocobo-om u glavnoj ulozi. I dok su se mase pitale; “Šta će nam trke sa Chocobo-om?”, neki od nas starijih su mislili: “Pitam se, hoće li im uspeti ovaj put?”. Verovali, ili ne, tokom kasnih devedesetih (1999) Square Enix (tada SquareSoft) je već izdao ovakvu igru, i to čak pod sličnim imenom. Chocobo Racing za prvi Playstation je bila sasvim solidna igra, ali kao i većina kart racera, nije mogla da se kači sa italijanskim vodoinstalaterom i njegovom družinom. Iako je Square Enix pokušao da napravi remake za 3DS pre nekoliko godina, igra nikada nije bila dovršena. Ubrzajmo do 2022. gde konačno dobijamo Remake slatkog Chocoba zajedno sa ikoničnim sporednim likovima iz Final Fantasy franšize. Očigledno pitanje je; Da li magična zlatna ptica ima dovoljno materijala (i zabave) da nas, bar na trenutak, odvrati od Mario Kart 8?

Nažalost, nemoguće je pisati recenziju o Chocobo GP a ne porediti je sa Mario Kart “osmicom”. Iz daljine (pa ponekad čak i izblizine) igre su toliko slične da je sasvim opravdano brkati ih. Chocobo GP nudi zabavan karting sa puno likova, gomilu oružija (magija), driftovanja, multiplejer trka, kao i onlajn takmičenja. Za razliku od crvenog vodoinstalatera, Chocobo GP takođe nudi i bespatnu Lite verziju koja zapravo daje vrlo dragocen deo Glavne igre. Tokom ove recenzije pogledaćemo šta tačno dobijete u obe verzije.

Pre svega, Chocobo GP je vrlo uglančana igra. Sve od grafike do komandi je napravljeno sa mnogo truda i ljubavi. Voziti mala karting vozila (kao i sve druge vrste vozila) je vrlo precizno i zabavno. Skretanje, driftovanje pa čak i korišćenje oružija dosta podseća na Mario Kart 8, što uopšte nije loše.

Imamo, ipak, dosta kritika. Prvo: Zašto ne možemo da promenimo button input pa da komande budu slične Mario Kartu? Uopšte nismo fanovi driftovanja sa malim R dugmetom dok imamo veliko snažno RZ dugme koje samo stoji tu. Zašto ne možemo da restartujemo trke nego moramo da izlazimo u glavni meni pa sve ispočetka? Za razliku od Mario Karta, oružija koje vozači pokupe na stazi su, kako izgleda, uvek nasumična. Naime, čak iako ste prvi, vi možete dobijati dosta jaka oružija dok poslednji vozač može ostati na najgorim.

Takođe, staze nisu toliko kreativne kao kod Maria. Većina su mnogo kraće sa vrlo malo prepreka i prečica. Trenutno imamo samo devet staza (od kojih nekoliko imaju alternativne puteve modove kao i Mirrored mode) i sigurno ćemo dobiti još kroz razne update-ove. S druge strane, oružija imaju interesantnu mehaniku. Umesto kornjačinih oklopa i banana, koristićete magije iz raznih Final Fantasy igara. Magije kao što su: Fire, Ice, Doom, Ultima, itd. su prisutne. Još interesantnije: ako “štekate” jednu magiju i pokupite ponovo istu, dobićete Level 2 ili 3 verziju iste magije, koja je, naravno, jača. Nažalost, to se najčešće neće desiti pošto su staze kratke a vreme je ograničeno i zbog toga će te najčešće samo pucati ono što imate što pre. Osim oružija koje će te pokupiti tokom vožnje, svaki lik će imati svoju unikatnu sposobnost. Iako ovo zvuči kao dobra ideja, strah nas je da pomislimo da će se za koju nedelju stvoriti meta build gde će u svakoj online igri svi birati istog karaktera (gledamo u Steinera).

Počnimo od Lite verzije. Pre svega, za razliku od većine F2P igara na Nintendo Switch-u, biće vam potrebna pretplata za Nintendo Switch Online. Bez nje, nećete moći da učestvujete u Chocobo GP modu, koji je svakako, najbolji mod za igranje ove igre (uključujući i sve modove u full verziji). Bez Nintendo Switch Online, biće vam na raspolaganju samo local multiplayer mod i sa vrlo malo likova i vrlo malo staza.

Ako već posedujete pretplatu, Chocobo GP mod vam omogućava online takmičenja od 64 vozača (uključujući Vas). Igrači se podele u grupe od osam i posle svake trke, prvih četiri igrača se plasira i ulazi u uži izbor sve dok se broj na smanji na 8, posle čega sledi poslednja trka. U zavisnosti koliko daleko se plasirate, dobićete više GP poena pomoću kojih napredujete u Player Pass-u (Chocobo GP verzija Battle Passa).

O, da! Niste valjda mislili da postoji moderna F2P igra bez Battle Pass-a? Kako igrate, radite misije (dnevne i nedeljne) napredovaćete u Player Pass-u. Posle svakog novog levela, biće vam potrebno više GP poena za sledeći, a pošto ima 200 levela, čeka vas, AHAM, duga vožnja. Tokom levelovanja Player Passa, povremeno će te dobijati nagrade kao što su Gil (novac kojim kupujete nove likove, vozila i kozmetiku), sličice da biste predstavljali svoj tim, wallpapere (okej, što da ne?) i ostale utešne nagrade. Naravno, najbolje nagrade će biti zaključane u premium Player Pass-u, gde ćete moći da otključavate ikonične likove iz Final Fantasy igara. Naša prva žrtv… ovaj premija, je naravno Cloud Strife iz Final Fantasy VII a usput možete i da kupite Squall-a iz Final Fantasy VIII za dovoljno Gil-a. Činjenica da je Cloud prvi premium lik (a da nije uključen u sastav likova full igre) jasno ukazuje šta je izdavačima najvažnije. Uopšte nije neočekivano da ćemo u sledećim ekspanzijama videti još dosta legendarnih likova za koje ćemo morati da grindujemo u premium battle passu. Spremite novčanike.

E sada je vreme za Full verziju. Puna cena je €50 i uz nju dobijate pristup svim likovima, stazama, drugim multiplayer i single player modovima kao i drugim sitnim pogodnostima. Pre nego što ćete moći da uživate u full verziji, potrebno je da završite story mode. Bez sumnje, najgori mod u celom ovom paketu. Iako su Final Fantasy igre (čak i spin-off igre poput ove) poznate po dobrim pričama, ovo je jedna od najgorih koju smo videli u skorije vreme. Cela priča se vrti oko Chocobo-a i njegovog partnera Moogle-a kako idu na trke gde je glavna nagrada ostvarenje jedne želje (*kah kah* Twisted Metal *kah kah*). Usput pokupe još gomilu likova i zajedno napreduju od staze do staze. Iako ne zvuči toliko loše, način na koji je priča napisana, ton i odnos likova, čini ovo vrlo bolnim iskustvom. Likove koje će te upoznati tokom priče će eventualno postati novi trkači. Osim par likova (Vivi i Steiner iz FFIX) otključavaćete samo “sporedne” likove, kao što su sumoni iz Final Fantasy igara. Ako želite prave likove kao što su Cloud ili Squall, ima da grindujete na Player Pass-u i to na premium verziji. Kako bi učinili story mode interesantnijim, imate i dodatne misije tokom story mode-a koje možete otključati tokom svake trke. Misije su uvek iste: pređite u X,Y,Z vremenu, stignite prvi i, naša omiljena, stignite prvi u svakom od tri kruga. Ako ste completionisti ovo će vam se možda svideti dok ne shvatite koliko je zapravo monotono dok nagrade nisu toliko vredne.

 

Na kraju krajeva, iako ćete otključati dosta likova, vozila i staza, teško je opravdati €50 za tako neinspirisanu priču. Upravo zbog ovog razloga predlažemo da se najviše posvetite Chocobo GP modu… koji zapravo dobijete besplatno.

Chocobo GP (Switch)
  • 6/10
    EmuGlx Score - 6/10
6/10

Finalni utisci

Teško je preporučiti Chocobo GP. S jedne strane, ovo je savršeno igriva, pa čak i zabavna Kart Racing igra. S druge strane, retko šta radi bolje od Mario Karta dok stalno kuka da kupite Player Pass kao i Mythril (premium valutu). S druge strane, ako ne uzmete full verziju, čeka vas najekonomičniji način da igrate Online Kart Racing igru sličnu Mario Kartu 8, što je vrlo teško odbiti.

Pros:
– Uglančane komande i gameplay
– Lite verzija dosta nudi
– Lepa grafika i stabilan fremerate

Cons:
– Story mode je dosadan
– Puno mikrotranzakcija čak i u full verziji
– Živi u senci Mario Karta