Veliki mačevi i slično oružje sa čijim potezima instant radite protivnicima liposukciju odvajanjem njihovih delova tela. Ako vam se ovaj uvod svidja, onda je Chivalry 2 igra za vas. Ekipa genijalnih developera iz Torn Banner studija je odlučila da obraduje svoje verne fanove sa nastavkom ove izuzetno zabavne srednjevekovne borbe iz prvoga lica.

Ova multiplejer igra vam omogućuje da uživate u svim čarima srednjevekovnog LARP-a, bez da vas porodica, komšije, prijatelji i potencijalni partner uživo gledaju začudjeno i zabrinuto zato što ste odlučili da nosite štit mač i oklop dok jurite veverice i ostale životinje po lokalnoj šumi uz borbeni poklič koji vapi za pozdravima interventne brigade. Chivalry 2 je definitivno igra koja se fokusira na multiplejer. Priča skoro da ne postoji jer se zna da ne igrate ovu igru da bi pričali o dramatičnim sudbinama vojnika u mračnim periodima spaljivanja veštica, već da bi se zabavili i proverili da li vaš mač ili buzdovan mogu da efikasno dupliraju broj kostiju vaših protivnika.

 

Pre nego što se bacite u akciju i haos koji nastaje u svakoj od prezabavnih borbi ove igre, developeri su za vas pripremili jako dobar tutorial koji će vas jako efikasno uvesti u svu zabavu koju ova igra nudi. U slučaju da vam neki deo tutorijala nije jasan ili da ne možete da izvršite neku od komanda koje mogu biti komplikovane za početnike, imate opciju da tu sekciju tutorijala preskočite.

Dinamika Chivalry 2 vam neće davati ni minut odmora pošto će protivnici punom parom vas napadati bez bilo kakve milosti tako da će delovi tela leteti na sve strane. Da li će ti delovi biti od protivnika ili vas, to je već neka druga priča. Friendly fire se ne može isključiti tako da vas igra tera da pazite kako mašete sa vašim vernim oružjem da ne bi i vaš tim imao beneficije gore pomenute liposukcije.

Igra je definicija rečenice da u ratu ne postoje pravila. Pored regularnih oružja za bitku izbliza, na raspolaganju su vam i razne vrste lukova, samostrela i sličnih alata koji prave dodatne rupe na nesrećnim pripadnicima neprijateljskih snaga. Ni jedno od tih oružja nema nikakav nišan tako da se može reći da je igra stvorena za sniper no scope mgl igrače i one koji žele da budu isti (airhorn u pozadini). Takodje tu su vam i napredni alati za upoznavanje protivnika sa višim entitetom (bogom) kao što je katapult koji višak lokalnog gradjevinskog materijala pretvara u instant multikill. U slučaju da želite da još više ukrasite vaš stil igre i koristite još oružja sa kojim možete ubiti protivnike i svoj tim, na raspolaganju su vam i odrubljene glave i kao i živina. Budute kreativni jer vam igra to dozvoljava.

Tehnički ako možete da fokusirate svoje ruke u što bolje uhodavanje i shvatanje kontrola, vi ćete biti oni koji će na kraju partije zadržati svoje ruke (i druge delove svog tela naravno). Igra iako je jako brza, takodje je izvanredno taktička. Refleksi koliko god  da su bitni, bez malo taktike neće dati rezultate. Onaj ko prvi napadne ne garantuje pobedu već šansu da izgubi  svu raspoloživu staminu i prisustvuje turističkoj turi zuba kroz svoj digestivni trakt od strane protivničkog buzdovana. Naravno ukoliko ne želite da taktizirate uvek možete da se čoporativno okupite i sjurite na nesrećni suprotni tim u nadi da će jedan zerg rush da reši sve nedoumice oko pobede.

Modovi variraju i podržavaju do 64 protivnika istovremeno, tako da možete da se priključite crvenom ili plavom timu ili samo da se bacite u free for all akciju i uživate u definiciji zabavnog haosa. Naravno tu je team objective mode gde je ipak potrebno neko ozbiljnije taktiziranje kako bi izvojevali pobedu.

Postoje četiri klase koje možete izabrati u ovoj igri i svaka ima svoja specifična oružja, tako da nakon malo vežbe otkrićete koja vam je najzabavnija klasa za izazivanje besa kod suprotnog tima (ili vašeg tima ako vam je friendly fire omiljena stvar). Levelovanje karaktera vam omogućuje da kupujete estetske ukrase za vašeg karaktera tako da se ne gubi balans kao u regularnim pucačinama iz prvog lica gde se pojavi novi igrač sa praćkom dok ga napada lvl 90000 igrač sa puškom koja izbacuje mini nuklearne bombe.

Mehanika igra omogućuje da može biti zabavna i ljudima koji sa vremena na vreme vole da vide fliper ljudskih delova tela prouzrokovanih hladnim oružjem, kao i pro igrača koji broje frameove kako bi što pre uzeli još jedno ubistvo. Raznovrsnost stilova čini igru drastično unikatnom i zabavnom pri čemu idealno prikazuje bitke u srednjem veku.

Ni jedna bitka neće biti ista s obzirom na mehanike i opcije koje vam u svakom trenutku stoje na raspolaganju. Igra je jedna od retkih first person shooter igara koja je skoro pa napravljena da se može nesmetano igrati sa kotnrolerom, jedina sreća je da  developeri nisu koristili žiroskop na kontrolerima kako bi se zamahnuo mač ili bi mnoge porodice ponovo zabrinuto gledale svoje članove ali ovaj put kako mašu sa kontrolerima i obaraju sve po kući.

Iskreno Chivalry 2 pruža unikatnu zabavu koja će vas dugo držati za ekranom. Sloboda izbora realizacije borbe će vas terati da stalno eksperimentisete i da se itekako zabavite usput, što je jako retko u današnje vreme gde većina pucačina favorizuje igrače koji besno prazne svoj novčanik na kupovinu raznog dlc-a koji daje nekakvu vrstu prednosti nad ostalim “smrtnicima”. Tako da uzmite svoj mač i štit u ruke (virtuelni naravno, ostavite jadne veverice na miru) i uživajte u igri u kojoj ne postoji ni 1% viteštva koje je ironično ime ove sjajne igre.

Chivalry 2 (PlayStation 4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Pros: Medieval hack and slash, haos sa 64 igrača dok lete strele i mačevi, izuzetan izbor oružja i pristupa svakoj borbi, možete da swarm rush-ujete protivnika. Cons: Specijalni potezi zahtevaju dosta uhodavanja, protivnik može da vas swarm rush-uje, friendly fire se ne može ugasiti.