U prethodnih par godina, ljubitelji retro platformera i takozvanih „Metroidvania“ igara su itekako imali čime da se zabave, ali fanovi legendarne Castlevanije su morali da saćekaju dosta da stara saga o borbi porodice Belmont protiv vampirske kletve najzad dobije vrednog naslednika. Posle odlaska iz Konamija, Japanski režiser i kreator video igara Koji Igarashi je 2015. godine uspešno ispromovisao svoj Kickstarter za spiritualnog naslednika Castlevania franšite, upečatljivo dizajnirani Bloodstained: Ritual of the Night koji će na moderne gaming sisteme doneti igru koja itekako cilja da zadovolji stare fanove ali i ponudi novim igračima odličnu odskočnu platformu u „Caslevania žanr“.

Ali pre izlaska ove dugo čekane igre, Igaraši i njegovi partneri iz studija inti Creates su morali da ispoštuju jedno od svojih Kickstarter obećanja – da pre premijere punokrvnog Bloodstained-a u prodaju puste malu prequel igru koja će biti napravljena u stilu starih NES igara, ali sa odličnim gameplay-om koji će igrače pripremiti za dolazak glavnog jela.

 

Bloodstained: Curse of the Moon (PC, PS4, Vita, Xbox One, Nintendo 3DS i Nintendo Switch) je kratka ali veoma upečatljiva mini-metroidvania igra koja odiše odličnim retro stilom starih 2D igara koje su vladale na konzolama tokom 1980-tih. Sačinjena od svega pet nivoa, koji u sebi nemaju isprepletan gameplay koji je proslavio Castlevania franšizu, ova igra ipak predstavlja jednostavnu linearnu avanturu koja će vas namučiti ali i ujedno na lak način predstaviti širok spektar opcija koja svaka valjana Metroidvania igra mora imati. Ovo je prisutno u igri ne preko itema i moći koji glavni lik lagano stiče tokom igranja (klasični zaplet ovakvih igara), već preko borbenih mogućnosti i skillova koje će sa sobom doneti svaki od četiri protagoniste ove igre.

Glavni junak ove igre je Zangetsu, talentovani borac koji je opčinjen mržnjom prema demonima i alhemičarima, koji jedne noći postaje svestsan da se blizu njega probudilo neko drevno zlo. On vadi svoj mač i kreće u avanturu u kojoj će mu se pridružiti tri dodatna lika – mlađana Miriam (ujedno i protagonista punokrvne Bloodstained: Ritual of the Night igre koju jedva čekamo da odigramo), telesno slabašni ali magično veoma impresivan čarobnjak Alfred, i talentovani Gabel koji se umesto oružjem bori isključivo magijama. Svako od njih poseduje jedinstveno primarno oružje, kao i set od tri sekundarna oružja koje možete menjati pronalaskom specijalnih lampi unutar nivoa.

Tokom kampanje koja u proseku traje svega oko dva sata, igrači će lagano sakupiti celu družinu i u svakom trenutku imati mogućnot da promene aktivnog protagonistu. Ovo omogućava ne samo bolje iskorišćavanje jedinstvenih borbenih ili traversal opcija koje oni nude, već i šansu da se taktiči bolje iskoriste njihovi sakupljeni health ili weapon poeni. Brzo menjanje likova vas može spasiti iz veoma nezgodnih situacija, a dobro istraživanje nivoa (za šta će vam biti potrebne sposobnosti kao što su klizanje od Miriam ili letenje od Gabel-a) će vas dovesti do specijalnih itema koji će zauvek povećati njihovo zdravlje ili količinu weapon point.

Ako ste perfekcionista koji želi da iskusi svaki kutak ove igre, obradovaće vas vest da Bloodstained: Curse of the Moon u sebi krije dodatnu težu formu igranja (koja se otključava posle prvog završetka kampanje), a tu su još i dodatni izazovi u vidu odbijanja pridruživanja sa drugim protagonistima (što će proširiti spektar borbenih poteza koje Zangetsu može uraditi tokom bitaka).

Iako vam se pet nivoa na privi pogled ne može učiniti impresivnim, developeri iz Inti Creates-a su se potrudili da svaki od njih bude interesantan i izazoban. Nivoi imaju mnogobrojna grananja, skrivene zone, a svaki od nivoa u sebi ima i svoj zaseban spektar protivnika koji će vas itekako namučiti. Ako se dobro upoznate sa mogućnostima sva 4 karaktera igre uspećete da porazite svakog protivnika, ali definitivno se čuvajte na primer pada u provalije jer to je najlakši način da se iznervirate. Po gubitku jednog od 4 lika, igra će vas vratiti na poslednji checkpoint gde ćete morati nastaviti bez tog lika, što može učiniti neke deonice veoma teškim. Poginule likove ćete dobiti nazad ili kada svi likovi poginu, ili kada uspete da pređete glavnog boss-a od trenutnog nivoa. Ove finalne bitke nisu preterano izazovne, ali su dosta zabavne i nude jedan inovativni dodatak – čak i kada porazite boss-a on će u sebi imati dovoljno snage za jedan finalni napad. Tako da počnite da slavite prelazak nivoa tek kad ste sigurni da je boss zaista izdahnuo svoj poslednji dah.

Što se kontrola i audio/vizuelnih elemenata tiče, sve je na svom mestu. Likovi se kreću veoma brzo i agilno, a oldschool 8-bit grafika definitivno nije „lažirana“. Ovo kažemo jer je kompletna igra teška svega 19 MB! Pohvale moramo dati i muzici koja kao da je sad izašla sa nekog NES ketridža.

Iako Bloodstained: Curse of the Moon nije remek delo svog žanra, ima pošteno nisku cenu i definitivno je vredna igranja, pogotovo ako se već spremate da pre kraja ove godine zaigrate dugo čekani Ritual of the Night.

Bloodstained Curse of the Moon (PS4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Bloodstained Curse of the Moon je simpatičan i izenanđujuće dobro sklopljena mini igra koja će fanovima metroidvania žanra ponuditi nekoliko sati odlične zabave pre izlaska punokrvne igre Bloodstained: Ritual of the Night.