Olovo i kiselina na sve strane!

Alien franšiza je u filmskoj industriji uveliko poznata i jedna od legendarnih. Sumnjam da postoji neko ko ne zna za famoznog “osmog putnika” (čari naših prevodilaca) koji maltretira bespomoćne članove posade svemirskog broda i seje strah na sve strane.

Naravno da je gaming industrija željna parčeta profita te franšize tako da su se bacili na posao izbacivanja igara sa ALIEN imenom. Nakon ogromne količine fijaska i osrednjih igara (osim Alien vs Predator serijala koji je priča za sebe) pojavio se Alien Isolation koji je zapravo po prvi put dočarao pravi horor Aliena i adrenalin i energija koji je potreban da se izbegne i jedva savlada jedna takva zla kreatura.

Alien Fireteam Elite je odlučio da se okuša sa ovom franšizom nakon gorenavedene magije od igre koja se dan danas prepričava kao najbolja Alien igra ikada.

Vi ste jedan od tri marinca koji u timu istražuju napuštenu koloniju i otkrivaju da razlog zbog napuštanja iste nije povećanje cene akciza za osnovne namirnice, već da su koliniju zaposele armije patogena koji su se slučajno stopili sa Alien-ima i napravili totalni haos ravan ulasku u autobusku liniju 50 kod Trošarine u špicu.

Timovi od troje Marinaca se herojski upuštaju u bitku protiv raznih karakondžula koji žele da vide “lepotu iznutra” naših hrabrih boraca. Izbor marinaca je sveden na zadovoljavajuć broj od pet klasa gde svaka briljira na svoj način (heavy koji nosi legendarni smartgun, gunner koji ima najveci dps u momentu kada uključi svoju sposobnost Overclock, Technician koji postavlja zamke i turrete na sve strane, Recon koji skenira sve protivnike gde god se nalaze i dostavlja municiju svom timu, pa sve do Doktora koji se stara da cela ekipa ima većinu svojih udova i delova tela na svom mestu).

 

Developeri su najavili da će se dodati i još jedna klasa ali za sada ovo je grupa kojom raspolažete.

Za sladokusce Alien franšize, tu su sva Xenomorph bića, od običnog runnera, do Preatoriana i još nekih izmedju koji ozbiljno vuku na Left4Dead (Spitter koji se zove isto kao i njegov pandan u L4D, Prowler koji je kao Hunter, koji čeka iza ćoška i čeka svoju žrtvu, Drone koji dodje do vas, tresne par disciplinskih marincu sa njegovim kandžama i ode, i drugi mutanti ali ne želim da spoilujem ovaj užitak).

Dijapazon oružja je takodje izuzetno raznovrstan. Arsenal broji trenutno 26 oružja i oko 70 modova koji će vam adaptirati oružje baš kako vam odgovara (fire rate, effective range, max ammo, reload speed, stability itd)

Pored oružja takodje ukoliko želite možete aktivirati challenge cards, kartice sa pozitivnim i negativnim efektima na vaš tim i igru, sa ozbiljnim bonusima u slučaju da preživite najezdu Aliena.

Kampanja se sastoji od četiri sekcije sa po tri dela, koji vas vode kroz priču i avanturu marinaca, pri čemu imate izbor odabira jednog od pet nivoa težine (imajte u vidu da i na najlakšoj težini, često nepažnjom možete videti Game over ekran, tako da igra forsira timski rad i snalažljivost) Takodje kada predjete kampanju, otključavate Horde mode gde je cilj da što duže izdržite talase Aliena i time dobijete sjajne nagrade u vidu oružja, novca za kupovinu opreme ili estetskih dodataka.

Bug hunt!

Većina misija se sastoji od skeniranja ili aktiviranja nekih mehanizama i vaše odbrane istih dok armije Aliena dolaze do vas da provere da li njihove kandže mogu da prodju kroz vaš kevlar, tako da je hold the line možda najbolji način da se opiše većina kampanje.

U zavisnosti od težine koju odaberete imaćete posebne faktore koji će vam olakšati ili otežati bitke. Svaka klasa se može levelovati i time otključavate specijalne sposobnosti vaših marinaca koje činite otpornijim i efikasnijim mašinama za uklanjanje Aliena.

Činejnica da je tim od tri igrača sa jedne strane vam olakšava da smanjite broj potencijalno rizičnih igrača koji će vas napustiti u sred partije kao i omogućiti vam da lakše oformite grupu.

Generalno gledano, AFE je izuzetno zabavna timska pucačina u koju ćete uložiti sate i sate pokušavajući da savladate nivoe na većim težinama. Igra je u srži napravljena za ljubitelje Alien franšize, tako da ne očekujem da će se ostali dugo zadržati na istoj, ali kao fan navedene franšize mogu reći da je Cold Iron ubo tačno u fandom centar što zaslužuje itekakvu pohvalu.

Aliens: Fireteam Elite
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Pros:
Aliens!
Ogroman broj opcija za modifikovanje oružja i marinaca
Igra koja forsira timski rad i nagradjuje dobru saradnju

Cons:
Nemogućnost da se isključi voice chat
Igra još uvek ima sitne bagove
Igra koja forsira timski rad i nagradjuje dobru saradnju