Noćna straža u istraživačkom cyber kompleksu, pretvoriće se u njezinu noćnu moru kao nikada pre. Iako je i sama bila deo eksperimenata koji su je načinili super vojnikom, usled nesmotrenosti glavešine kompleksa, naučnika Normana Thron-a, stvari su se otele kontroli.  Za posledicu, cyber organizmi kao produkti njegovog rada, zagospodariće kompleksom. Pri tome, ne štedeći nikoga ko im se nađe na putu. Dotična ratnica zvana Kim,  jedina je koja može da im se suprostavi.

Bio je to mini uvod u filmskom maniru za jednu od svežih igara  za Komodor, spakovane u respektabilni omot i kao takvo predočeno Retro krugovima. Sadržaj Hessian-a se može definisati kao rekonstrukcija nekih ranih C64 klasika, poput Saboteur/Navy seals/Navy moves. No ipak podignut na još veći nivo, upravo zbog količine sadržaja. U osnovi, Hessian je kompleksna akciona avantura sa fokusom na istraživanje, snalaženje u prostoru, taktiziranje kod obračuna sa neprijateljima i čuvanje sopstvenog života. Igra započinje u stražarskoj ćeliji da bi odmah zatim, kroz skriptovane momente koji će u igri biti učestali, junakinja biti upoznata sa kritičnim zapletom. Kretanjem kroz ekrane i lokacije, napredak se prevashodno ostvaruje otkrivanjem predmeta, mehaničkih elemenata određene namene. Pass kartice za otvaranje nedostupnih lokacija, prva pomoć kao i delovi oružja koji unapređuju borbeni arsenal.  Cyber organizmi, kao i ratoborni stražari većinom neprijateljski nastrojeni i sa vrlo solidnim AI-om, dominiraju većinom prostorija. Susret sa njima, jedan je od najsvetlijih momenata u igri. Ishod borbe može zavisiti od prikladne upotrebe određenog oružja kao i manevarskog kretanja, usled naleta projektila. Arsenal oružja za odbranu doseže od golih pesnica, noža i običnog pištolja, da bi  kasnije bio upotpunjen sačmaricom, bacačem plamena, granatama, laserskom puškom, snajperom, mitraljezom… Mada, nije moguće nositi više oružja odjednom, što igri daje blagi povod za spomenuto taktiziranje.

Upravo je količina sadržaja, odnosno dužina igre, faktor zbog koga Hessian odudara od standardnog klišea, viđenog u klasičnom periodu ovog tipa C64 igara. Kompleksi  lokacija za istraživanje, koji mogu imati određenu presudnu sadržinu za ishod igre, krajnje je enorman. Zanimljivi puzzle elementi i hakerisanje dostupnih računara pružaju dodatne momente osveženja, pored akcije. Nesumnjivo je da su naslovi iz kataloga mainstream igara/sistema današnjice uticali na autore igre. Mogućnost odabira nivoa težine na startnom ekranu, zatim mogućnost snimanja trenutne pozicije (itekako dobro došlo!), samo su neki od primera. Da li je casual pristup projektovanja igara, pokucao i na Retro gaming vrata ? Nanobot , koji protagoniskinji omogućuje efikasniji skok i koji je tokom igre potrebno osvežiti osvojenim baterijama u invertaru, takođe zvuči poznato. Još jedna promotivna komponenta igre a koju vredi spomenuti, jeste mogućnost završetka igre različitim epilogom.

Ono što se može pripisati kao boljka igre, svakako su kontrole. To je posebno osetno prilikom napucavanja jer potrebno je malo ovladati sistemom odabira adekvatnog oružja u datom momentu, zbog  kojeg je ishod borbe presudan.

Grafika: 4.0 Okej, detaljnost sprajtova možda nije na nivou nekih C64 klasika, poput Navy seals. Nebitno toliko, jer u Hessianu prevladavaju izuzetni grafički momenti, brdo raznovrsnih detalja na lokacijama koje možemo zapaziti tokom istraživanja. Animacija lika kroz igru, izuzetno je glatka i prijatno za oko.
Zvuk: 5.0  Tokom igre, u isto vreme dominira vrhunski soundtrack sa nekoliko različitih i atmosferičnih melodija, kao i zvučni efekti u stilu Maniacs of Noise klasičnih  C64 igara.
Kontrole: 4.0 Ne baš savršene. Razlog treba sagledati kroz prizmu nešto kompleksnijeg pristupa količini dostupnih oružja u inventaru i korisnih predmeta, preko džojstika. Mada se odabir može selektovati i preko tastature, tako da igrač može ostvariti neku vrstu kompromisa.
Zabavnost: 4.0 Hessian je možda teško oceniti objektivnom ocenom. Potrebno je ipak određeno uhodavanje sa kontroloma, nakon čega igra prerasta u jedno nesvakidašnje akciono-avanturističko iskustvo na 35 godina staroj platformi.