WipEout je serijal koji nije izbegao nijedan PlayStation. PS1, PS2, PS3, PSP, pa čak i Vita je dobila svoju verziju ove futurističke trke. Nažalost, 2012. godine smo dobili vest da je Studio Liverpool, zaslužan za ovu franšizu, zatvoren. Ta odluka dovela je do toga da budućnost WipEouta postane vrlo neizvesna. Izašao je PlayStation 4 i bila je prava šteta što na njemu nema jedne od najboljih Sony ekskluziva… sve do sada! WipEout Omega Collection je PS4 kolekcija koja sadrži tri remasterovane igre: WipEout HD za PS3, WipEout HD Fury ekspanziju za PS3 i WipEout 2048 za Vitu.

Nakon pokretanja kolekcije, iz glavnog menija ponuđen je izbor kampanja a svi modovi iz originalnih igara su zadržani. Osim tri kampanje, postoji i mod za slobodan izbor trka sa split screen podrškom, kao i mogućnost za takmičenje preko interneta. Šta to ima da se remasteruje u ovim PS3 naslovima? Pa, WipEout HD je jedna od vrlo retkih igara koja je u to vreme radila ne samo u 1080p rezoluciji, već i u 60 fps-a. I pored toga, unapređenja postoje, HD i Fury izgledaju još malo bolje, sa poboljšanim osvetljenjem i teksturama, a najveća razlika je naravno u Vita izdanju, WipEout 2048. Sada je prvi put igriv na velikom ekranu, u 60 fps-a, što za igru sa munjevito brzim gameplayem veoma znači. Za vlasnike novijih televizora tu je i podška za HDR, kao i 4k rezoluciju, ako kolekciju igrate na PS4 Prou.

wipeout-omega-collection_20170608161829

Elektronska muzika je uvek bila jedan od zaštitnih znakova serijala, pa je to naravno moralo da bude preneto i ovde. Prisutno je 28 pesama, od kojih su neke poznate iz ranijih igara, a neke i potpuno nove. Ipak, onima koji su veoma upoznati sa starim igrama, a time i starim pesmama, nove mogu zvučati čudno, jer su fokusirane na moderniji elektronski zvuk.

Iako je prošlo pet godina od izlaska prethodnog WipEouta (2048), nije bilo potrebno više od deset minuta igranja da bismo se osećali kao kod kuće. Pobeđivanje u trkama, obaranje rekorda u Time Trial modu i provera koliko daleko možete da dogurate u Zone modu zarazni su kao i pre. Klasične trke zahtevaju preciznu kontrolu i odluke u deliću sekunde, da li pokupljeni predmet iskoristiti ili upiti, kako biste povratili deo energije izgubljen udaranjem u ivice staze ili primanjem protivničkog projektila. Zone mod, prvi put uveden u PSP delovima, specifičan je po tome što brod ide bez zaustavljanja, na početku polako, u Venom brzini, da bi kako igrač obilazi krugove, išao sve brže i brže. Jedini zadatak je da se što duže odoleva udaranju u ivice staze, kako energiju broda ne bi spustili sa sto na nula, i time završili sa igranjem.

wipeout-omega-collection_20170608164836

Fury uvodi neke nove modove, kao što su Eliminator i Detonator. U prvom je zadatak unišiti što je više moguće protivničkih brodova, dok je drugi više baziran na preživljavanju, nego na trkanju. 2048 se dosta razlikuje od druga dva naslova, kako po izgledu, tako i po kontrolama. S obzirom koliko je lako i brzo prebaciti se sa jedne kampanje na drugu u okviru ove kolekcije, ovo je lako uočljivo, mada ne i toliko iznenađujuće pošto su to originalno bile potpuno različite igre, čak i iz drugačijih era (2048 je prequel).

 

WipEout HD je bio jedan od prvih naslova sa Photo modom, čija varijacija je zastupljena u mnogim igrama danas. Prisutan je i ovde, i dozvoljava biranje brodova, uglova i efekata, kako biste napravili savršene fotografije kao dokaz koliko igra dobro izgleda. Inače, za čuveni Beat Zico trofej sada je moguće koristiti Fury brodove, što ga čini manje užasno teškim za otključavanje.

Nova muzika, dobri stari WipEout. Ako ste ljubitelj serijala, znate šta da očekujete. To su iste igre koje ste već igrali, bez novog sadržaja, samo izgledaju i rade malo, ili u slučaju Vita verzije, primetno bolje. Ako iz nekog razloga niste voleli stare igre, ova kolekcija vam neće promeniti mišljenje. Ali za sve fanove i nove igrače, koji možda nisu imali priliku da igraju WipEout do sada, ova kolekcija je pun pogodak. Nadamo se da će biti uspešna, što bi moglo da dovede do toga da i PlayStation 4 dobije potpuno novi WipEout.

WipEout Omega Collection (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Nova muzika, dobri stari WipEout. Ako iz nekog razloga niste voleli stare igre, ova kolekcija vam neće promeniti mišljenje. Ali za sve fanove i nove igrače, koji možda nisu imali priliku da igraju WipEout do sada, ova kolekcija je pun pogodak.