Tom Clancy igre često imaju izuzetno neiskorišćen potencijal. Ubisoft odluči da zalepi njegovo ime na serijal i očekuje višemilionske rekorde prodaje koje se skoro nikad ne realizuju. Division i slične igre iz Tom Clancy kuhinje su izuzetno zabavne kao post apokaliptične igre ali je problem što uvek fali taj tačno jedan deo da bi igra bila kompletna (kao kada se ohladi dobar burek, i dalje je jestiv i dobar ali mora i ta temperatura da zagreje dušu).

Barem po nekoj mojoj ideologiji Divisionu i slicnim TPS cover shooter igrama fali jedan epohalni deo da budu vrhunske igre, a to su neki zombi / vanzemaljci / paraziti i slični entiteti. Prepucavanje izmedju ljudi u postapokaliptičnim svetovima Tom Clancy igara je nekako totalno basic dok bi taj natprirodni element doneo tačno tu energiju da igre budu idealne. Rainbox Six Siege, jedna od retkih FPS igara koja dan danas ima ogroman playerbase i koji revnosno održavaju turnire (može se čak reći da je Siege igra koju najduže podržava Ubisoft!) je izvanredna player vs player taktička pucačina gde pobedu odnose najsitniji detalji i taktiziranje. Ogromna baza operatora koji sa svojim sposobnostima olakšavaju sebi ili otežavaju protivnicima život je tu i na vama je da nadjete idealan balans.

Uklanjanje parazita sektor po sektor!

Neka osoba iz dev tima je dobila genijalnu ideju i rekla, ajde da promenimo taktiku regularnih naših FPS igara i ubacimo nešto novo u Tom Clancy i Rainbow Six svet. Kako je menadžment odobrio da se u 2022. eksperimentiše sa franšizom umesto da se napravi generički nastavak koji će samo izvući pare iz džepova fanova, još uvek mi nije jasno. Rainbow Six Extraction je player vs environment – Left 4 Dead tip igre sa mnogo više taktike i pažnje na detalje. Vi ste jedan od tri člana REACT tima koji se šalje na ekskurzije (zapravo to bi tehnički to bio pravi prevod, a i definitivno je zabavnije od školskih ekskurzija u lokalnu banju gde će vas lokalni pilićari i prevaranti zavrnuti i uzeti vam džeparac na nameštenim igrama – never forget!!!) u zaražene zone i vaš tim ima za cilj da analizira parazite koji su se niotkuda pojavili na planeti zemlji i naravno da su odlučili da pokore čitav svet (tj. samo Ameriku naravno).

Načini analize protivnika su različiti i oni se vrše kroz razne misije koje variraju svaki put, tako da se kreću od nemilosrdnog hranjenja svih polu-humanoidnih entiteta olovom, eksplozivom i sličnim supstancama, preko mamljenja čudovišta u zamke, sakupljanja rezultata analiza centara parazita itd. Misije se odigravaju u tri faze tj. tri nivoa kontaminacije, gde je svaki sledeći nivo teži ali vam pruža šansu za više exp poena koji su potrebni za otključavanje nove i bolje opreme.

U svakom trenutku partije imate opciju da se izvučete i pobegnete sa mape nazad u REACT bazu i time da spasete svoje karaktere od sigurne propasti i da povučete deo exp poena sa sobom, tako da je igra više nego fer i pruža vam šansu da ne izgubite sve ako shvatite da ne možete dalje napredovati u nivou.

Smak (američkog) sveta

Sa vizuelnog aspekta, igra je tehnički preuzet Rainbow Six Siege engine sa par bonus detalja tako da nema tu mnogo šta da se ističe, osim igra izgleda malo grafički outdated. Iako su mape uvek iste (kao i u Left 4 Dead) nećete nikad imati isti raspored protivnika koji će uz varijacije misija svaku partiju učiniti unikatnom. Postoje trash mobovi naravno kao i special paraziti što je donekle i očekivano u ovakvoj igri. Svaki protivnik će vam, u slučaju da ne pristupate igri taktički, zadavati ozbiljne glavobolje. Jedna od zanimljivih stavki je da se health ne regeneriše već samo boosterima održava ili privremeno povećava, tako da ste primorani da itekako pazite na vašeg operatera jer u slučaju da nema dovoljno energije neće biti sposoban da upadne u novu partiju već ste primorani da igrate sa drugim karakterima.

Iskreno ova ideja mi se itekako svidja jer je time Ubisoft uradio genijalan potez i naterao sve ljude da koriste što više operatora moguće, i eliminisali situaciju gde će igrač biti samo jedan operator 24/7 i time tvrdoglavo forsirati samo jednu taktiku, kao i da onemogući drugim igračima da biraju navedenog operatora. Lečenje inicijalnog health bara vašeg operatora se vrši igranjem misija sa drugim operatorima, dok je poseban krug pakla ako dozvolite da vam karakter pogine i sred misije. U slučaju da ste vi ili vaš tim bili neobazrivi, vaš operator će izgubiti sav health i završiti kao MIA (Missing in action) i neće biti upotrebljiv dok ga ne spasete sa mape na kojoj ste ga izgubili. Spašavanje MIA karaktera se svodi na pronalaženje njih na mapi i vadjenja operatora iz drveta ili neke takve kreacije koje pokušava da ga asimilira.

 

Igra je definitivno nemilosrdna i tera da budete pažljivi na svakom koraku kao i da koristite sva raspoloživa sredstva da sačuvate makar i jedan više health point tako da je dodeljen izuzetan fokus na taktički i promišljen pristup. To naravno neće predstavljati problem solo igračima obzirom da igra nudi i solo mode gde se sami upuštate u haos ali iskreno nije preporučljivo usled izuzetne težine i dizajna čitave igre koja se fokusira na timski rad.

Tom Clancy's Rainbow Six Extraction (PlayStation 5)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Extraction definitivno nije za casual igrače što će odbiti sve generic shooter fanove ali za ljubitelje izazovnih zombie survival FPS vrsti igara biće prava poslastica.

Pros:
– Neko se najzad setio da ubaci cudovista u Tom Clancy igre
– Igra koja zahteva planiranje svakog vašeg koraka i nagradjuje vas za to
– 3 player timovi su idealni za ovakve vrste igara

Cons:
– Grafika je outdated
– Igra je teška za casual igrače
– Igra koja zahteva planiranje svakog vašeg koraka i kažnjava vas u slučaju da igrate kao da je generic shooter igra