Još početkom ove generacije i sa sve većim rastom popularnosti online orijentisanog iskustva, bilo je jasno da će industrija igara proći kroz velike promene. Games as a Service (GaaS) i streaming su bili u punom zaletu i mnogi serijali koji su bili orijentisani na multiplayer su morali da se prilagode tome. To je bilo jasno i Capcomu kada su počeli da planiraju kako će prilagoditi narednu Street Fighter igru novoj klimi u igračkoj industriji.

S obzirom da u 2020. o Street Fighteru V ne možemo reći mnogo toga novog, iskoristićemo priliku da se osvrnemo na mali istorijat i trenutni status igre.

SFV je danas jedna od najpopularnijih borilačkih igara, ali, izuzimajući činjenicu da nosi ime jednog od najvećeg i najdugovečnijeg serijala u istoriji, put do tog statusa nije bio tako lak. Još od svoje najave 2014. godine, igra je bila magnet za kontroverzu. Nova filozofija Capcoma je bila da igru još više usmere na online igranje i e-sport, delimično povučeni i uspehom prethodne igre na turnirima. Osnovna igra bi bila jedino izdanje tokom svog životnog veka, updateovi bi bili besplatni, dok bi Capcom godišnje izbacivao nove season pass-ove. Pored verzije za PC, igra je na konzolama najavljena samo za PlayStation 4, sa cross-play podrškom između platformi. Ovaj potez je, bar u teoriji, imao smisla. Baza igrača bi prvi put u istoriji serijala bila potpuno ujedinjena, a Capcom je dobio finansijku injekciju da ubrzaju development igre. Ipak… Krajnji rezultat nije ispao baš najsrećnije.

Iako su gameplay i novi V sistem uglavnom bili prihvaćeni dobro, malo je reći da je igra bila nedovršena. U svojoj želji da igru usmeri online igranju, Capcom je zakinuo na single player sadržaju. Igra je imala relativno mali broj likova, većina standardnih modova iz prethodne igre je izbačena, a vrlo verovatno je ušla u istoriju i kao prva borilačka igra koja nema arcade mod. I pored svega, i dalje je koštala standardnih 60 evra. Da stvar bude gora, iako je bila orijentisana na online igranje, serveri su se raspadali. Logično, većina igrača nije bila nimalo zadovoljna, početna prodaja je bila slaba i bilo je potrebno da prođe skoro godinu dana da bi igra bila koliko-toliko kompletna.

Tokom narednih godina, SFV redovno dobijao nove sadržaje i polako se razvijao ka kompletnom naslovu koji imamo danas. U skladu sa novom GaaS filozofijom, Capcom je uglavnom održao reč. Svi updateovi su bili besplatni i igra nikada nije delila svoju bazu igrača, dok je Capcom monetizovao igru kroz nove likove, gomile novih kostima i borilačkih arena. Sve to je moglo da se otključa i besplatno, sakupljanjem tzv. fight money-a, ali verovatno ni najposvećeniji nisu mogli da otključaju baš sve na taj način. Naravno, ni to nije prošlo bez kontroverzi. Capcom je svaki dobar potez često pratio i nekim lošim, pa su tako u međuvremenu otežali način na koji se zarađuje fight money, ubacivali kostime i arene koji mogu da se kupe samo pravim novcem, novi lootbox sistem, a poslednje je ubacivanje reklama u loading ekran.

Danas možete da pročitate hiljade tekstova koji kritikuju GaaS model, ali činjenica je da je tu i da ne ide nikuda, a da li je to bolje od reizdanja iste igre sa minimalnim promenama na svakih godinu ili dve, na vama je da prosudite.

Ako nije imala mnogo uspeha kod single player publike, igra je bar sa e-sport aspekta ispunila cilj. Iako nešto jednostavnija od prethodnika i dalje je postala popularna među igračima. Brža je nego ranije, novi V sistem je igru učinio zabavnom i za igranje i za gledanje, a Capcom Pro Tour se pokazao relativno uspešnim i igra ima konstantno veliku gledanost na velikim turnirima. Pored toga, igra je konačno dobila i izdanje na arkadnim aparatima u Japanu.

SFV Champion Edition je, poput Arcade Editiona iz 2018., reizdanje iste osnovne igre sa svim DLC sadržajima koja je do sada dobila. Osim arcade, story i survival modova koji su izašli u međuvremenu, to znači i ukupno 40 likova, zaključno sa Sethom (koji ima potpuno novi dizajn), koji je pušten kao DLC na datum islaska igre, 200 kostima i preko 30 arena. Osim toga, balans igre je ponovo promenjen, a svi likovi su u međuvremenu dobili i nove V-Skill poteze koji bi trebalo da doprinesu raznovrsnosti tokom borbe, kao i da im pomognu da se nose sa nekim likovima koji su im do sada stvarali probleme.

Netcode i dalje nije unapređen, što je šteta, pogotovo u svetlu toga da su moderi početkom godine uspeli da poprave nešto što Capcom već godinama ignoriše.

Srž igre je, naravno, nepromenjena. Igra je i dalje vrlo footsie orijentisana, sa fokusom na neutral igru i sa kratkim comboima koji donose veliki damage, a runde su brze i dinamične.

Ako već imate osnovnu igru, Champion Edition je dostupan kao DLC u vidu Champion Edition upgrade kit-a, a za nove korisnike tu je posebno novo izdanje igre. Kad smo kod toga, moramo da pomenemo da vas igra od samo početka zatrpava gomilom obaveštenja i notifikacija, kao i da pri svakom startu igra iz nekog razloga mora posebno da učitava sve updateove tako da ćete verovatno morati da sačekate dobra 3-4 minuta pre nego što uopšte počnete da igrate, što za ovaj tip igre može da bude frustrirajuće.

Ako ste Street Fighter veteran i već imate osnovnu igru, osim ako niste otključali dobar deo likova i kostima, ovaj DLC verovatno nije esencijalan za vas, s obzirom na to da je update balansa besplatan. Ali ako tek sada želite da se upustite u SFV avanturu, Champion Edition je odlično mesto da počnete jer predstavlja definitivnu verziju ove igre.

Kako se generacija bliži kraju, Capcom polako ulazi u završnu fazu podrške za SFV tako da je realno pretpostaviti da nekog većeg DLC-a do kraja životnog veka ove igre više neće biti. Nama ostaje da se nadamo da je Capcom naučio lekcije iz problema koje je ova igra imala i da će potencijalni Street Fighter VI na narednoj generaciji konzola biti kompletna igra od samog početka.

Street Fighter V Champion Edition (PS4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Ako ste Street Fighter veteran i već imate osnovnu igru, osim ako niste otključali dobar deo likova i kostima, ovaj DLC verovatno nije esencijalan za vas, s obzirom na to da je update balansa besplatan. Ali ako tek sada želite da se upustite u SF V avanturu, Champion Edition je odlično mesto da počnete jer predstavlja definitivnu verziju ove igre.