Nioh na Final Fantasy način!

Početak 2022. godine je stvarno pun izuzetnih hitova, a što je još zabavnije souls-like igre dominiraju od pojave Elden Ringa. Stranger of Paradise Final Fantasy Origin je Square Enix-ovo parče kolača u souls-like igrama koje je nastalo kao saradnja sa Team Ninja, koji fanovi znaju po izuzetnom Nioh serijalu.

Početak igre je tipično za JRPG – totalni overlord – godlike čudo u oklopu sa anime zlom aurom kidnapuje princezu dok razmazuje protivnike po zidovima i pravi od njih nove wallpaper-e. Ah da pored princeze tu se pojavljuje i šestoglavi zmaj na svemirskom brodu. Ako vas ovo nije kupilo (a većinu jeste) tek vas čeka uživanje u ovoj jako zanimljivoj kolaboraciji. Nakon pomalo specifične i ne baš prihvaćene saradnje Square Enixa i Platinum Games sa Babylon’s Fall koji je nešto kao Godfall, Square Enix je pokušao da izvuče maksimum iz svojih poslovnih partnera, što je i u ovoj igri učinjeno, samo bez mikrotransakcija i problema.

U svakom trenutku ste u prelepom JRPG Final Fantasy styled svetu, ali sa mehanikama Nioh-a koje kažnjavaju svaki nemaran potez. Protagonista, Jack je tu za vašu zabavu, sa kojim vežbate raspoložive mehanike, na prostranoj poljani dok u pozadini ide Frank Sinatra “My Way”. Tek kada vidite šta vam je sve na raspolaganju, oni koji su mislili da će igrati nekakav Final Fantasy VII Remake, grdno su se prevarili jer ih čeka totalno druga vrsta zabave i akcije.

Priča je toliko jednostavna da je odlična, Jack hoće da uništi CHAOS i sve ostalo je bonus. Ispred random grada je naišao na još dva saborca koji imaju istu ideju i počinju da jure taj zli entitet koji niko ne zna šta je zapravo. Devovi su shvatili da nema potrebe za nekom mega dramatičnom pričom već su se posvetili svetoj misiji našeg Jack-a koji će u Nioh stilu, sa svim raspoloživim dijapazonom oružja neprijateljima sprovesti dijetu i instant smanjiti telesnu masu protivnika odstranjivanjem istih iz materijalnog sveta.

Estetika Nioh mehanike, koja ima poseban šmek u odnosu na souls igre je tu da doprinese atmosferi i da vas drži na ivici stolice, kreveta… poda, tj gde god da sedite. Čeka vas armija Final Fantasy monstera sa Team Ninja šmekom koji sve čini strašnim zlim i opasnim (nešto kao bivše devojke). Sama energija souls-like igara je tu gde ulaskom u neki nivo znate da ste bukvalno ušli u tamnu sobu punu grabulja koje će vas sočno udariti u lice.

Igra je uvela “Soul Shield” koji je tehnicki blok mehanika koja omogućuje da uz pravi tajming udarite kontru svim napadima bez perfektnog bloka koji je za mnoge bio ozbiljan bol u zadnjoj donjoj telesnoj regiji i završavao se sočnim grljenjem vatrenog mača napravljenog od armagedona izgubljenih duša koji telom vašeg protagoniste u ragdoll fizici ispisuje YOU ARE DEAD ili slično. Jedna jako bitna promena mehanike je da dash i udarci nisu ograničeni sa staminom tako da možete da letite po ekranu i udarate sve živo dokle god vam je hp iznad nule. Jack se uvek kreće u grupi od troje, koje vodi AI koji je dovoljno pametan da ne krene na instakill protivnika ali možete i pozvati svoje prijatelje i sa njima se baciti u pustolovinu Jacka i ekipe.

Protivnici su priča za sebe. Od klasičnih Final Fantasy goblina do bogova elemenata, preko zombi zmajeva i sličnih godlike entiteta, igra će izvući dosta fokusa iz vas kako bi napredovali i čuli od Jack-a još jednom kako želi da uništi CHAOS! Stranger of Paradise je pomalo i fokusiran na nove igrače ovakvog žanra tako da u slučaju da boss uporno tera Jack-a da grli pod bez HP, dobićete i neke savete od same igre kako da se izborite sa preprekom. Tipični Final Fantasy svet je tu sa famoznim balansom egzistencije sila svetla i tame. Šume, pećine, zamkovi, tamnice i sve što su veterani FF serijala do sada videli je tu da stave vaše strpljenje i skill na test sa izuzetno raznovrsnim protivnicima.

U poredjenju sa prethodnim Final Fantasy protagonistima, Jack nije lik kome cakle oči kada se spomene prijateljstvo, da se cringe smeje sa Yunom ili slično. Lice sa par ožiljaka govori o karakteru bez emocija, koji je nerealno snažan do nivoa da može da dohvati nekakvu kreaturu veličine malog automobila za glavu, i tresne ga o pod kao da je staklena čaša na venčanju. Čak i kad je kompletno okupan krvlju protivnika, Jack ni jedan trenutak ne kuka kako je teško ili slično, već samo kada ostane bez HP padne uz “This sucks” komentar.

Borbe u Stranger of Paradise imaju takodje jako flashy finishing poteze, sa kojima Jack uspostavlja brutalnu dominaciju nad protivnicima. Svaki protivnik će nakon Jackovog poteza se razbiti u sitne kristale, a naš hladni Jack će samo odšetati i reći šta ili ko je sledeći. Jack je takodje i sposoban da menja svoje “profesije” uništavanja protivnika tako da imate Warriora, Lancera, Swordfightera, Ronina, Pugilista, Mage i još neke koji su itekako zabavni. Svaki “posao” ima zasebne statistike i otključava posebne  poteze za Jacka.

 

Jedina mana su silni meniji koji su stvarno u nekim situacijama overwhelming. Mnogi će se pogubiti u silnim informacijama i opcijama koje nude tako da će vam trebati malo uhodavanja. Ima da se saplićete o opremu koja ispada iz protivnika tako da ćete biti na slatkim mukama šta da vaš Jack i ekipa nose od opreme svakih 15ak minuta.

Jack je toliko anti-harizmatičan da je to njegova čar. Na početku igre kraljica mu govori da se barem nasmeje pored njene dece da ih ne plaši. Jack to naravno nije uradio. Za karaktera koji je na strani “Svetla i dobrog” uništava protivnike na toliko nasilne načine da zamalo da on ispada bad guy. Za ljubitelje lore-a Final Fantasy serijala, Jack je zapravo Jack Garland, antagonista prve Final Fantasy igre tako da je tu deo priče koji ne želim da spoilujem pošto vas čeka zapravo jako zabavna avantura i mnogo akcije i suza dok se borite sa tonom protivinika.

Square Enix i Team Ninja su uradili neverovatan potez sa ovom igrom koju toplo preporučujemo svim ljubiteljima akcionih igara, pogotovo ako ste pored toga fanovi Final Fantasy i Nioh serijala.

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin (PS5)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Čeka vas luda i zabavna avantura sa tihim i antipatičnim izuzetno snažnim herojem koji uz nasilje viče kako želi da uništi CHAOS i učini svet boljim. Tako da uronite u akciju i tonu menija za fin tuning vaših karaktera i učinite Jack-a još strašnijim za protivnike nego što izgleda.

Pros:
– Jack
– Akcija Nioha u FF svetu
– Spektakularne borbe

Cons:
– Previše menija
– Fin tuning može zbuniti početnike
– Tona itema na sve strane