Skoro godinu dana posle premijere igre na Xbox One i Windows 10 PC sistemima, Rise of the Tomb Raider (EmuGlx opis) je najzad stigao i na PlayStation 4 konzolu sa unapređenom „20 Year Celebration“ verzijom. Osnovna igra je prošle godine dokazala da je studio Eidos Montreal uspešno uzeo osnovnu formu reboota iz 2013. godine i nadogradio je sa mnogobrojnim sistemima koji su proširili gameplay i omogućili igračima da se pored tradicionalnog istraživanja, penjanja i akcije takođe posvete ojačanju svog inventara i sposobnosti preko opšteprisutnog crafting sistema. Iako su grafika, veličina sveta i gameplay napredovali i napravili od ove igre veoma kompetentni third person shooter, scenario i glumci ove igre nije ipak nisu uspeli da se uzdignu iznad proseka i igračima ponude priču koja je zaista vredna pamćenja. Ovi narativni segmenti igre dosta podsećaju na prošli reboot, dajući samo osnovne podatke i motivacije koje teraju priču napred iz jedne zone u sledeću.

Pune impresije Rise of the Tomb Raider možete pročitati u našem opisu iz prošle godine, a ovde ćemo se mnogo više pozabaviti novinama koje su došle zajedno sa „20 Year Celebration“ paketom koji je sastavni deo svake PS4 kopije igre. PC i Xbox One korisnici mogu dokupiti ove novine ili dobiti ih besplatno ako već poseduju Season Pass pretplatu. Najveća novina novog paketa je mini-epizodaBlood Ties“ koja je potpuno fokusirana na istraživanje i rešavanje zagonetki.

U ovoj 2 sata dugačkoj misiji Lara će se vratiti u svoj porodični dvorac koji je posle smrti njenog oca ostao zapušten i oronuo. Suočena sa sudskom odlukom koja će joj uskoro oduzeti vlasništvo nad ovim spektakularnim dvorcem, Lara kreće u obilazak napuštenih prostorija u potrazi za dokazima o porodičnom vlasništvu. Dvorac je realizovan na odličan način i za oko 2 sata će Lara posetiti većinu njegovih soba, podseti se svoje mladosti, videti mnogobrojne artifakte koje je njen otac pronašao i čak istražiti delove dvorca u koje ranije nikad nije kročila. Kao posebnu poslasticu, ova kratka singleplayer misija je takođe igriva unutar PlayStation VR sistema. VR verzija naravno obara kvalitet grafike (detaljnost okruženja i kvalitet osvetljenja su nažalost morali biti žrtvovani da bi framerate bio stabilan), ali daje igračima šansu da se mnogo više udube u okruženje.

Ako vam mirna istraživačka misija ne odgovara, iste prostorije dvorca su iskorišćene za veoma akcionu misiju „Lara’s Nightmare” u kojoj se Lara u svom košmaru mora boriti protiv beskrajnih talasa zombija. Ovaj mod je zabavan, ali ipak ne drži pažnju dugo. Na svu sreću, novinama ovde nije kraj. Popularni „Endurance“ mod iz originala je u ovoj verziji igre dobio unapređenje u vidu novog podešavanja težine (Extreme Survivor) i dodavanju podrške za kooperativno igranje. Dva igrača su bačena u snežnu oluju gde moraju teškom mukom sakupiti resurse za preživljavanje, ugrejati se oko ognjišta i spremiti se na redovnu odbranu protiv talasa neprijatelja koji postaju sve jači i jači. Uz malo vežbe i strpljenja, ovaj mod igranja definitivno može igračima ponuditi nivo akcije i atmosfere (i muke) kakvu samo Souls franšiza može da pruži.

Druge male novine se svode na estetske promene koje su tu da proslave 20. godina postojanja Tomb Raider franšize. Lara sada može da obuče odelo zasnovano na avanturama iz treće Tomb Raider igre iz 1998. godine, a tu su i 5 nostalgičnih modela koji totalno menjaju izgled Lare u one iz starih igara.

rottr-lara-ps1

Ne možemo završiti ovaj opis a da ne spomenemo i konkurenciju koja se pojavila na tržištu izmeđi izlaska Xbox One i PS4 verzije ove igre. Ta konkurencija se naravno svodi na Uncharted 4 koji je izašao tačno pola godine posle RotTR-a. Sada kada je novi Tomb Raider dostupan svim igračima, jasno se vide razlike između ove dve franšize. Dok je Uncharted u svom četvrtom delu i dalje bio veoma fokusiran na održavanje akcionog spektakla sa fantastičnim glumačkim performansama (i mora se priznati dobrom ekspanzijom gameplay-a na otvorenije zone i veoma efektivnog stealth sistema), Rise of the Tomb Raider se više pribižio akcionom RPG žanru gde igrač mora da pazi na progresiju lika, sakupljanje resursa, pravljenje korisnih objekata i opreme na terenu i istraživanje veoma detaljnih lokacija za svim mogućim materijalima koji bi olakšali rešavanje kasnijih izazova. Zbog ovakvih razlika definitivno se ne može reći da su ove dve franšize previše blizu jedna druge, što otvara velik prostor igračima da lagano uživaju u njima oboje.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration je stigao u prodaju na PlayStation 4 sistemu 11. oktobra, a samo mesec dana kasnije će igra dobiti i podršku za novi PlayStation 4 Pro hardver sa kojim će igrači moći da biraju koji mod renderovanja grafike im je bitniji – 4K rezolucija, 1080p sa maksimalnim nivoom detalja, ili 1080p sa renderingom u 60 frejmova po sekundi.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration (PS4 Pro)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Ponovno pokretanje Tomb Raider franšize iz 2013. godine je bio projekat koji nas je veoma zainteresovao i zabavio, ali nažalost nastavak Rise of the Tomb Raider nije toliko dobra zaokružena celina kao njen prethodnik. Fokusirana na proširenje gameplay opcija i površnih loot sistema, nova Lara je poslata na vizuelno lepu ali dosadnu avanturu u kojoj nijedan lik nije zanimljiv i maltene svaki događaj predvidljiv.