U opustošenim krajolicima budućnosti, sve što je preostalo su grupice ljutih insekata i životinja, radioktivni otpad, hrpe najrazličitijih oružja, i, negde među davno zaboravljenim palatama ovog tužnog sveta… Nuklearni Tron.

nt0

Vlambeer je holandski tandem indie developera, i tokom poslednjih nekoliko godina, razvio je sjajnu reputaciju igrama poput Super Crate Box, Ridiculous Fishing i LUFTRAUSERS. Njihove igre prepoznatljive su po jednostavnosti u mehanici i prezentaciji, pomalo otkačenim premisama, visokom nivou ispoliranosti, i nečim što se najjednostavnije može nazvati “Vlambeer faktorom“. Njihov trenutni projekat je Nuclear Throne, 2D pucačina sa pogledom iz ptičije perspektive. Trenutno je u fazi razvoja, ali je dostupan kao Early Access naslov, što znači da ga možete kupiti, igrati u trenutnom stanju, a periodično biće vam dostupne dopune. Opisujemo ga već sada, obzirom da je naslov stigao do oblika u kome bi mogao predstavljati završenu igru.

Kroz svet Nuklearnog Trona i horde njegovuh negostoljubivih stanovnika probijaćete se u ulozi jednog od 11 mutanata. Svakom od njih na raspolaganju su unikatna sposobnost, dostupna pritiskom na desni taster miša, i pasivna osobina – tako će se, recimo, Crystal, hodajući ljubičasti, hm, kristal, pretvarati u svoju tvrđu formu, pri kojoj odbija projektile nazad na napadače, i startovati partiju sa više energije. Steroids, sa druge strane, kretaće sa više municije, a po želji možete koristiti oba oružja istovremeno.

nt1

Obzirom na visok stepen različitosti među likovima koje vodite, 11 je impresivan broj – a verovatno je da će se i povećati – međutim, ovakva raznovrsnost prisutna je i u ostalim elementima igre. Broj tipova oružja, definisanim po vrsti municije koju troše, je 6, uključujući tu i hladna oružja. Vredna pomena je i interesantna mehanika, hladna oružja odbijaju projektile. Ukupan broj premašuje 50.

Radioaktivna priroda sveta je nešto što će vam obilato koristiti – pali neprijatelji iza sebe ostavljaće plutonijum, a vama ce dovoljno sakupljene radijacije dati priliku da poboljšate svog junaka mutacijom. “Vlambeer faktor”, otkačenost igara ovog tandema, ovde dolazi do izražaja – nakon završene postave, ukoliko ste prikupili dovoljno plutonijuma, možete odabrati jednu od 4 ponuđene mutacije, među kojima su dodatne noge za veću brzinu, stres za brže pucanje u zavisnosti od količine preostale energije, glad za plutonijumom koja će vašeg mutanta pretvoriti u magnet za bonuse, laserski mozak podići će nivo efektnosti energetskih oružja, i ostala otkačena poboljšanja.

Nuclear Throne spada u sve popularniji žanr roguelike igara – ime je dobio kao omaž igri po imenu Rogue, izdate pre 34 godine. Karakterišu ga visoki nivo nasumičnosti – od bonusa, oružja koje dobijate, pa sve do postavke nivoa, sve se to nasumično generiše. Rezultat je igra u kojoj dve partije nikada ne mogu biti iste. Uz to, bitne odlike su i visok nivo težine, kao i permadeath mehanika – kada poginete, igru morate početi iz početka. Svi ovi elementi prisutni su i u Nuclear Throne. Ovakva postavka dovodi do specifičnog iskustva tokom igranja – morate se služiti onim što vam je igra udelila najbolje što možete, uvek na ivici smrti, u bezbroj različitih situacija koje se mogu generisati.

Vlambeer je, čini se, na pravi način shvatio kako da omogući sesije sa beskrajno mnogo varijeteta. Oružja, čak kada su i vrlo slična između sebe, uvek zahtevaju posebnu strategiju. Kada zađete duboko u mehaniku igre, a ovo je preduslov za preživljavanje duže od par minuta, 6 tipova oružja predstavljaju prave svetove za sebe. Oružja na metkove po pravilu imaju nisku razornu moć, ali ispaljuju veliku količinu metkova za kratko vreme. Energetska oružja prolaze kroz protivnike. Strele su snažne, ali dugo se pune, municija za sačmaru se odbija od zidove, dok ih eksplozivi ruše, a oštetiće svakog neprijatelja u zoni gde eksplodiraju – uključujući i vas. Posebno zanimljiva vrsta su hladna oružja, kojima, u Jedi Knight lightsaber stilu, možete odbiti protivničke projektile i usmeriti ih nazad na protivnike. Kada povežete ovu obilnost opcija sa mogućnošću da nosite dva oružja, različitim sposobnostima svakog od 11 igrivih karaktera, i nekih tridesetak mogućih mutacija, možete steći uvid u kompleksnost i broj opcija koje su vam na raspolaganju. Pravi potez je i gotovo apsurdan nivo težine – upravo on će vas naterati da svaki izbor shvatite kao jako bitan, jer svaka pomoć koju možete da dobijete je neophodna.

nt3

Uz vrlo svedene i malobrojne, ali precizne i sveobuhvatne kontrole, muziku koja je kvalitetna, uglavnom vrlo energična i ne postaje zamorna posle milion ponavljanja, zvučne efekte koji vam bez greške prenose dešavanja u postavi (vrlo bitna stavka, obzirom da ste često previše zauzeti akcijom na jednom delu ekrana da biste vizuelno registrovali šta se dešava na drugom), i grafički prikaz koji je u osnovi donekle siromašan, ali pun sjajno uklopljenih detalja koji ga obogaćuje, od srca vam preporučujemo da Nuclear Throne oprobate. Ovo je jedan od naslova koji se, ruku na srce, i neće svideti svakome, ali, zahvaljujući dobro primenjenim mehanikama nasumičnog generisanja, nudi beskrajno vreme zabave za one kojima leži.