Kao i svake godine i ovog puta smo ušli u sezonu koja neretko biva preplavljena ponudom novih verzija popularnih sportskih simulacija. NBA 2K22 ima tu čast da otvori ovu sezonu i to tačno na vreme pred novi početak NBA lige. Ovo predstavlja sada već drugo izdanje koje je izašlo za konzole iz trenutno aktuelne generacije.

Ono što odmah na početku moram da naglasim jeste da ovaj naslov na PlayStation 5 i Xbox Series X konzolama izgleda dosta drugačije od onoga što će igrači videti na PlayStation 4 i Xbox One sistemima. Odlike kao što su The City mod, kao i raznolikost animacija i poboljšani AI će biti prisutni samo na novim konzolama. Nažalost, igrači na PCu koji su se radovali ovom naslovu će ostati razočarani s obzirom da će i oni dobiti last-gen verziju ove popularne košarkaške simulacije. Ostaje velika misterija zbog čega je 2K doneo ovu odluku s obzirom da, i pored cele ove nestašice hardvera, verujem da većina PCjaša može bez ikakvih problema da potera current-gen verziju ovog ostvarenja na svojim računarima. No dobro, PC ratnici svakako nisu propustili priliku da iskažu svoje nezadovoljstvo. Naoružani svojim RGB rainbow puke periferijama, požurili su širom Interneta da iskažu svoje nezadovoljstvo ovim potezom, ali da se mi vratimo na košarku.

Kao košarkaška simulacija, NBA 2K naslovi već godinama unazad nude možda i najbolji gameplay koji ćete imati prilike da vidite na tržištu. Ova činjanica ostaje nepromenjana čak i u verziji 2K22. Developeri nisu prezali da naprave par izmena u gameplayu kako bi poboljšali iskustvo kod igrača. Na primer, AI u odbrani je znatno poboljšan. Igrači na terenu su sada u mogućnosti da se mnogo bolje pozicioniraju nego što je to ranije bio slučaj. Ukoliko igrate sa veštim driblerom, sada ćete mnogo lakše biti u mogućnosti da sebi stvorite poziciju za šut ili da projurite kroz protivničku odbranu. Sa druge strane, ukoliko ste u posedu igrača čiji driblinzi nisu na zavidnom nivou, onda ćete se naći u problemu jer ćete teško na ovaj način slomiti protivničku odbranu.

Driblizni i vezivanje različitih poteza su i dalje vrlo zadovoljavajući. Ako ste vatreni fan košarke uživaćete u svim mogućima animacijama prilikom driblinga, zakucavanja i sl. Šut metrika je ovde opet promenjna iznova. Pomalo čudna odluka od strane developera. Deluje kao da iz godine u godinu menjaju ovu mehaniku samo da bi igra delovala novije umesto da zaista porade i poboljšaju ovaj segment igre.

Mod kao što je MyCareer je ponovo tu. Igrači će ponovo imati priliku da kreiraju svoju NBA zvezdu i imaće na raspolaganju mogućnost da u potpunosti kastomizuju izgled, atribute i igrački stil svog karaktera. Prilikom kreacije vašeg lika, igram vam na početku daje ograničeni broj poena kojim možete unarediti određene sposobnosti kao što su šutevi za tri poena, skokovi u napadu, preciznost pasa, driblinzi itd. Nakon što kreirate vašu novu mladu nadu ove virtuelne NBA lige, brzo ćete ući u grind mod.

NBA 2k22 je nastavio sa implementacijom RPG elemenata u ovaj serijal do te mere da na kraju nisam znao da li igram košarkašku simulaciju ili neki random RPG. Questovi su jedna vrsta novine koji su uvedeni u ovoj verziji. Izvršavanjem raznih zadataka možete ostvariti skromnu količinu VCa, kozmetičke iteme i sl. Takođe, uspešna egzekucija ovih questova može da vam obezbedi mesto u prvoj postavi, smanjivanje tenzije sa  novinarom koji vas ne gotivi itd. Postoje gomila sitnih stvari na koje treba da obratite pažnju do te mere da osećate da je ceo mod bloatovan i prekomplikovan. Košarka je nešto čime ćete se najmanje ovde baviti.

Kvaka je u tome da ukoliko želite da napredujete kroz ovaj mod, potrebna vam je ogromna količina VCa (Virtual Currency) kako bi povećali atribute. VC možete zaraditi na dva načina. Prvi način jeste da uložite previše svog slobodnog vremena kako bi ste izgrindali dovoljno VCa i od vaše mlade nade kreirali novog Jokića. Drugi način jeste da izdvojite nekoliko dolara/eura koje ste krvavo zaradili i da kupite ove VC poene. Ovo nije ništa novo, ali svakako i dalje predstavlja jednu od najodvratnijih implementacija mikrotransakcija u istoriji AAA igara.

Još prošle godine je veliki broj igrača iskazao svoje nezadovoljstvo sistemom za dodatnu monetizaciju. Neki bi pomislili da će ova godina biti drugačija, ali hajde, budite malo realni prema sebi. Naprotiv, ovog puta su stvari mnogo gore. Pre nego što uopšte i započnete igru, dočekaće vas lep ekran sa ponudom da kupite određenu sumu VC poena. Ono što me najviše iznerviralo jeste činjenica da je igra gotovo neigriva bez upotrebe ove virtuelne valute. U slučaju FIFA igara koji pate od slične bolesti, upotreba virtuelne valute je vezana isključivo za Ultimate Team mod. NBA 2K je sa druge strane otišao u full retard režim rada gde vam je i za MyTeam i MyPlayer modove potrebna ogromna količina VCa kako bi ste iskusili pun potencijal ovog ostvarenja. Gotovo je nemoguće da to učinite bez da investirate realan novac u igri koju ste već vrlo skupo platili.

Moram priznati da mi je vrlo teško palo da dam konačnu ocenu. Kao košarkaška simulacija na terenu funkcioniše savršeno, ali sve ostalo ostavlja poprilično gorak ukus u ustima, dok predatorska implementacija mikrotransakcija izaziva bes i onemogućava igraču da zaista uživa u igri za koju je već unapred izdvojio svoj teško stečeni novac. Kao neko ko se protivi ovakvom sistemu monetizacije, biću stroži i daću ocenu…

NBA 2K22 (2021)
  • 6/10
    EmuGlx score - 6/10
6/10

Finalni utisci:

NBA2K22 funkcioniše odlično kao košarkaška simulacja kada to želi da bude. Nažalost, većinu vremena ćete provesti van terena, dok haotična implemenatcija questova, RPG elemnata i mikrotransakcija drastično utiče na imerziju u ovaj svet.