Kada je sada već davne 1999. talentovani japanski manga crtač Masaši Kišimoto objavio prvo izdanje svoje nove mange Naruto, retko ko je mogao da pretpostavi da će baš ovaj naslov u narednoj deceniji postati maskota i sinonim šonen žanra. Danas, više od godinu dana nakon što je i poslednje poglavlje mange zapečaćeno, moguće je osvrnuti se i hladne glave sagledati uticaj koji je ovaj naslov ostavio na šonen i anime. Pametno pisanje, veoma dobro osmišljene borbe i intrigantne misterije su samo neke od stvari po kojima će Naruto ostati upamćen. Iako je anime adaptacija, koja još uvek u toku, imala gomilu uspona i padova, ipak je uspela je da tokom 2000-tih generiše ogromno interesovanje inostrane publike za anime i na zapadu uvede ovaj medium u mainstream vode.

Komercijalni uspeh Naruta je očigledan i u industriji video igara. Od 2003. pa do danas izbačen je pregršt igara koje nose ime Naruto franšize. Najpopularnije od igara, pogodićete, bile su arkadne tabačine. Posebno popularan, kako u Japanu, tako i van njega je CyberConnect-ov Ultimate Ninja serijal. Napravljen od strane studija koji će nam uskoro doneti i remake Final Fantasy VII, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 je ujedno i finalna Naruto igra ovog razvojnog tima.

Story mod će se ovaj put usredsrediti na događaje koji će se odvijati u poslednjim tomovima mange. Simboličan početak legendarne borbe između dva najjača šinobija u istoriji, Haširame i Madare će postaviti ton i težinu uloga koji će se naći pred našim junacima. Naruto i Sasuke će uz pomoć svojih prijatelja i saveznika iz šinobi sveta morati da smognu snage i osujete pakleni plan “kolektivne hipnoze” Madare i Obita. Story je sastavljen po uzoru na anime epizode, gde će po kraju svakog poglavlja biti ubačen isečak iz “sledeće epizode”. Cyberconnect 2 je ovaj put uvažio žalbe fanova prošlih igara u kojima se nije dovoljno pažnje posvetilo priči i atmosferi, već se brzinski prelazilo iz borbe u borbu. Fanovi ovaj put mogu biti zadovoljni, pošto je između borbi ubačeno znatno više dijaloga i statičnih scena pozajmljenih direktno iz animea. Zamerka je međutim što će umesto direktnih klipova, priča i većina događaja biti ispričana u stilu vizuelnog romana (slideshow). Ovaj donekle nerazumljiv potez će ostaviti osećaj lenjosti i manjka ambicije da se napravi zaokružen naslov, pogotovo što je grafički engine savršeno prilagođen vizuelnom stilu materijala koji koristi. Srećom, slideshow pripovedanje će prestati u poslednjem poglavlju, gde će igra napokon početi da miksuje CGI klipove koji su režirani na izuzetno zavidnom nivou. Iako su klipovi odlična promena, još jedna začkoljica je što su lošije kompresovani, što će onima sa Full HD televizorima zapasti za oko. Priču će dopuniti i ingame cinematici koji će vas ostaviti bez daha. U pojedinim borbama ćete kroz zloglasne quick time evente biti u prilici da otključate takozvani secret factor koji će borbama doneti one epske proporcije na koje su se fanovi navikli u seriji. Sami quick time eventi su izuzetno jednostavni i tu su čisto kako bi postojala neka vrsta interakcije sa igrom tokom epskih scena. Dužina Story moda će trajati nekih 10-12h, od kojih će same borbe zauzimati ukupno svega 3-4 sata. Protivnici u većini slučajeva neće predstavljati gotovo nikakav izazov, a generalni osećaj koji se pruža jeste da je story mod namenjen fanovima animea koji zbog mora filera još uvek nije dobio svoj konačni epilog.

Po završetku glavne priče, igračima se nameće Adventure Mode kao prirodni nastavak Narutovih pustolovina. U ovom modu igra poprima JRPG sandbox elemente. Adventure mod će oživljavati sve najpoznatije uspomene, borbe i likove iz prošlosti. Ovde, borbe sa protivnicima ovde donose znatno veći izazov i biće potrebno dosta pokušaja kako bi prešli neke misije. Treba da dodamo da je prisutno i skupljanje raznoraznih kartica i predmeta koje kasnije možete da unovčite ili trampite za skinove i ostale vragolije u takozvanom “Bandai šopu”, što donosi prilično zanimljiv timesink. Bandai je već najavio DLC ekspanzije koji će doneti nove questove i izazove unutar Adventure moda. No, dok taj sadržaj ne bude stigao osnovni kvestovi i izazovi će vam doneti oko 5-6 sati dodatne zabave.

Što se tiče core gameplay-a (a to je najvažnije za ovaj tip igara) sve je ostalo manje-više poznato. Doduše, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 je ipak doneo nekoliko izmena u odnosu na prethodne igre. Novitet u odnosu na prošle igre jeste mogućnost promene lidera za vreme borbe. Ovo znači da je moguće karaktera zaduženog za podršku postaviti kao igrivog lika tokom okršaja. Ovo otvara mnogo veći kombo potencijal, ali treba imati u vidu da će promena lidera i dalje ostaviti isti health i čakra bar. Awakening u kojim igrač otključava skriveni potencijal svog borca će se istovremeno preneti i na ostale članove tima. Po isteku Awakening-a, sva tri lika će biti ranjiva na dolazeće napade, tako da je potrebno pažljivo planirati aktivaciju ove tehnike. Još jedan novitet je mogućnost da tokom iste partije aktivirate tajnu tehniku (ulti), awakening i drive (timska ulti tehnika). Isto tako, penjanje na zidove ovaj put neće automatski naterati i protivničkog lika da se popne na isti, već je moguće ostati na zemlji i boriti se sa veće razdaljine. Pre početka borbe možete odabrati i koje tehnike želite da vaš lik koristi. Na žalost, ova opcija je moguća samo za glavne junake kao što su Naruto, Sasuke, Kakaši…

Selekcija igrivih likova je ogromna i pronaćićete gotovo sve šinobije koji su se pojavili tokom serijala. Glavni karakteri će imati nekoliko igrivih varijanti ali to je za očekivati za ovakav tip licenciranih tabačina. Prilikom odabira lidera igra će automatski preporučiti šinobije koji su najbolji tandem za izabranog lika. To će olakšati izbor podrške u moru igrivih likova. Podršku je najjednostavnije podeliti na ofanzivne i defanzivne šinobije. Svaki od boraca će dok je podrška imati određenu sposobnost u kojoj će se isticati u odnosu na konkurenciju. Ključno je pravovremeno korišćenje njihovih sposobnosti tokom borbe, u suprotnom se oprostite od ozbiljnijeg igranja u online modu.

Mehanički igra je jednostavna i prililno razvodnjena. Sve tehnike će se izvršavati kombinacijom svega dva tastera (čakra i napad). Viša kompleksnost poteza se dobija mešanjem pomoćnih likova i njihovih tehnika, ali i tad ćete velikoj većini slučajeva za napad koristiti svega nekoliko tastera. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 po svojoj komplikovanosti nije i ne namerava da bude Tekken ili Street Fighter, ali pošto je ipak u pitanju poslednja igra u serijalu, ne bi bilo na odmet da je makar za tajne tehnike potrebno malo više “muke” za aktivaciju.

Grafički igra je savršeno preslikala atmosferu po kojoj je ovaj šonen serijal svima poznat. Pažnja je obraćena i na najsitnije detalje, od likova pa sve do lokacija na kojima će se odvijati borbe. Odeća na likovima će nakon pojedinih tehnika i napada pokazivati određeni stepen oštećenja. Svi specijalni napadi su pažljuivo i predivno animirani. Jasno se vidi da je CyberConnect na ovom polju dao sve od sebe kako bi fanovi bili zadovoljni. Glasovna gluma je vrhunska, ali imajući u vidu da su svi resursi iz animea bili dostupni, to nije ni za čuđenje. Muzička podloga sa druge strane pozajmljuje dobar deo numera iz animea, ali tu su i one originalne koje su blede i neupadljivo bezlične. Audio vizuelno igra ostavlja veoma pozitivan utisak, međutim određeni kompriomisi koji su pravljeni na pojedinim mestima odaju utisak lenjosti i želje da se napravi igra koja će biti “dovoljno dobra” ali i ništa više od toga.

U svakom slučaju za fanove Naruta ovo je svakako obavezan naslov. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 donosi možda najkvalitetnije odrađeni završetak Naruto serijala i zbog toga ovaj naslov treba preporučiti svima koji žele da odgledaju “filler free” kraj Kišimotoovog životnog dela. Isto tako, ne smemo zaboraviti i samu igru koja poseduje solidnu količinu sadržaja i impresivnu listu igrivih likova. Iako mehanički plitke, u društvu su borbe dinamične i veoma zabavne a to je možda najbolji kompliment koji neka igra ovog tipa može da dobije. U pitanju je solidna igra koja će vam u društvu doneti bezbroj sati kvalitetne zabave.