Blago je reći koliko nas je Mutant Year Zero: Road to Eden igra oduševila prošle godine, sa ipak jednim tužnim saznanjem, da je kraj u igri, pa definitivni kraj, makar do izlaska prve ekspanzije. Svi igrači koji su došli do kraja igre su već znali da nas očekuje nastavak u nekom obliku. Ipak priča nije završena, dosta toga još stoji u vazduhu, Bormin i Dux su se ”obogatili” ne tako sjajnim saznanjem. Svima je ostalo u glavama, šta će se sada desiti, šta će sada oni uraditi sa svim tim šta su sakupili u svojim mozgovima tokom te sjajne avanture.

Nešto više od pola godine nakon izlaska osnovne igre, ekspanzija sa podnaslovom Seed of Evil je napokon stigla od studija The Bearded Ladies Consulting, iliti Bradate Žene Konsalting. Svi smo pretpostavili da grupa naših junaka neće dugo mirno spavati, bolje rečeno, da se okršaj sa Starešinom očekuje odmah nakon što se vrate u Arku. Problem u tome je što je Starešina nestao ubrzo nakon kobnog saznanja o poreklu svih mutanata, ili makar većine za koje Bormin i Dux znaju. Stvorila su se toliko pitanja, a niko da odgovori na njih.

Prva misija Bormira, Duxa i družine je upravo to, pronaći Starešinu i saznati što više o tome, zašto ih je on stvorio i koja je bila svrha svega. Iako je bio kraj sveta, iliti makar onog kakvog mi poznajemo, te užasne okolnosti su zahtevale užasne mere kako bi ljudi preživeli, pa čak i ukrštanje sa životinjama. Ipak, Dux i Bormir ne znaju to, ili makar ne žele da prihvate, te idu nazad po odgovore.

Pored nestanka Starešine, stvorila se još jedna pretnja Arki. Iz zemlje je počeo da se pojavljuje korov, koji donosi nove neprijatelje, slične starima ali bivaju kreirani u organskim biljkama koje se nalaze na određenim mestima, kao da neko stvara armiju kako bi uništio malo normalnog šta je ostalo. Iako je primarna misija naših junaka da nađu Starešinu, ono šta je stvarno bitno je pronaći izvor ove nove zaraze i zaustaviti je pre nego što krene sve po zlu.

Za one koji nisu dugo igrali Mutant Year Zero, povratak u igru i početak Seed of Evil ekspanzije ne bi trebalo da predtsavlja neki veliki problem. Sve je skoro identično kao ranije. Ubačene su nove mutacije koje možete nadograditi uz pomoć artifakta, tj uspomena iz ”starog, antičkog” sveta kao i par novih oružja sa kojima možete da se igrate. Tu je i nekoliko novih delova opreme i fantastično dizajnirane nove kape/kacige koje mogu krasiti glave vaših heroja i davati neke još bolje bonuse nego ranije.

Jedna od mana, ako ne i jedina, originala je bila to što ste tokom cele igre išli ka rešavanju jedne misterije, bez sporednih zadataka i nečega šta možete uraditi. Pipp je sada uzeo mesto starešine jer je stari doktor/starešina pobegao ili je otet. Pipp će vam sada javljati o sumnjivim aktivnostima novih neprijatelja, gde su stacionirani i da li i koliko bilo korisno da očistite. Postoje par ovakvih sporednih misija koje kriju dobre bonuse iliti bolje rečeno opremu. Svaki okršaj sporednih misija krije minimum jednu boss jedinicu koju trebate pobediti.  Pored toga, ubačeno je još desetina pisama koji su izgubljeni u svetu koji vam mogu približiti taj antički, stari svet koji vaši junaci još uvek ne razumeju najbolje, ili makar interpretiraju totalno pogrešno, ali ipak sjajno i dosta komično.

Najveća novina je pojavljivanje novog heroja, jelenolikog čoveka pod imenom Big Khan. Za razliku od ostalih heroja, Big Khan ima svoj set mutacija koje možete koristiti u bitkama sa nerpijateljima. Neke od njih su stvarno zabavne ili možda čak prejake u trenucima, iliti ukoliko ste veteran ove igre. Big Khan će svakako biti odličan dodatak vašoj družini a sve njegove mutacije će biti mandatorne u kasnijim delovima igre, jednostavno će biti lakše igrati sa njim u party od tri heroja koje vodite.

Što se tiče novih zona, mapa koja je za otprilike upola manja od originalne je ”dodata” na severozapadu već postojećeg regiona. Pored šarenolikosti u prvih nekoliko zona, ovaj deo mape karakterišu snežni delovi jer se dešavanja više odvijaju ka severu, gde je i mesto finalne bitke. Sjajni elementi na mapama i fantastični detalji, ne nedostaju ni u ovom delu kampanje i prosto ćete se naći kako lutate mapama i divite se svim elementima koji su ubačeni na njoj. Ova ekspanzija, dizajn nivoa i neprijatelja je još jednom pokazalo koliko je odabir izometrijskog izvođenja ustvari bio dobra odluka od početka. Na ovaj način možete sagledati svaki deo mape na najbolji način i uživati u detaljima koji bi vam verovatno promakli da ne postoji taj ”exploration mode” koji je forsiran pre početka bilo koje bitke.

Uvek ostaje ono pitanje, da li je moglo više, šta je moglo više da se ubaci? Uzevši u obzir veličinu tima koji stoji iza ove igre, kao i kvalitet i kompleksnost izvođenja, kao i svi sitni detalji koji su planski i savršeno ubačeni u igri, verujemo da smo dobili dovoljno. Ako uzmemo u obzir i cenu ove ekspanzije, onda sve postaje ”must play”. Uzmimo u obzir da je i osnovna igra poprilično ”jeftina” čak i za naše standarde, a pruža jedinstveno i odlično iskustvo za kako one old schoold XCOM fanove, tako i nove igrače koji tek žele da uskoče u ovaj žanr.

Mutant Year Zero: Seed of Evil (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Seed of Evil je odličan dodatak, old school ekspanzija za već skoro savršenu prošlogodišnju igru. Mana je ponovo ta da igra ima kraj, i ovaj dodatak možete preći za nekih šest do osam sati. Bradate Žene stvarno umeju da stvore želju koja raste u nama. Čak i kada pređete ovaj naslov, imaćete utisak da je igra tek počela, ali nakon kraja ove ekspanzije jedna stvar je sigurna – ovo je tek početak jedne velike i sjajne avanture.