Istorija studija 4A Games je uvek blisko bila povezana sa zeljom developera da prihvate napredne tehnologije i igračima ponude igre koje su maksimalno iskorišćavale trenutni hardver dostupan na tržištu. Osnovani posle raspada Ukrajinskog tima GSC Game World koji se tokom ranih 2000-tih proslavio sa svojim kultnim FPS hitom S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, nekoliko ključnih developera iz tog tima (uključujući dizajnera Andreja Prokhorova i dva glavna programera Oles Shyshkovtsov-a i Alexander Maximchuk-a), tim 4A Games je predstavio svoj prvi projekat 2009. godine. Njihova prva igra je bila Metro 2033, adaptacija istoimenog post-apokaliptičnog SF romana pisca Dmitrija Glukhovskija smeštenog u metro sistem uništene Moskve. Tri godine kasnije tim je oduševio svetsku javnost sa prvi nastavkom Metro: Last Light koji je igračima dao šansu da posete uništene predele na površini Moskve, a 2019. su proširili svoje ambicije sa ogromnom igrom Metro Exodus u kojoj je tim vojnika iz Moskovskog Metroa najzad krenuo u velik put preko Rusije u potrazi za spasom svojih sugrađana koji nisu mogli da putuju sa njima.

Odmah po dolasku ove igre, redakcija sajta EmuGlx i naš saradnik Vladan Nastanović su pohvalili Metro Exodus kao igru koja je uspešno povukla celu franšizu napred, dajući timu iz 4A Games-a ogroman prostor da rade na nastavcima koji mogu igračima dati nebrojeno mnogo šansi da istraže ovaj upečatljivi post-apokaliptični svet. U našem starom punom opisu kojeg možete pročitati ovde se možete sami uveriti koliko nas je ovaj naslov oduševio.

Ali, pored narativnih i gameplay delove igre koji su bili napravljeni na bazi koje su uspostavile ranije igre iz ovog serijala, Metro Exodus je ostao zapamćen u javnosti kao jedan od retkih naslova koji su bili napravljeni da promovišu najnovije grafičke tehnike na PC platformi. Kao jedna od retkih igara koje su od starta prihvatile Nvidia RTX efekte raytracing-a, developeri iz 4A Games-a su odmah posle premijere igre krenuli u izgradnju verzije igre koja bi u potpunosti bila optimizovana za rad na nextgen konzolama PlayStation 5 i Xbox Series X/S, kao i pripremili svoj 4A Engine za rad na budućim naslovima koji će moći da se renderuju isključivo samo na grafičkim karticama koje hardverski podržavaju RT efekte.

 

Što se samih performansi tiče, sve ranije konzolne verzije ove igre na PS4, PS4 Pro, Xbox One i Xbox Series X konzolama su radile u 30 frejmova u sekundi, sa različitim rezolucijama shodno snazi grafičkih čipova u tim konzolama. Sada, na novim konzolama igra radi veoma tečno u 60 frejmova, što čini igru lakšom za igranje (a pogotovo tokom mnogobrojnih borbenih sekvenci). Dok PS5 i Xbox Series X ciljaju da rezolucije igre uvek bude što bliže 4K rezoluciji (obe konzole često rade između 1200p i 1600p), maleni Xbox Series X zna da se pomuči sa rezolucijom koja ponekad pada i ispod 1080p (uz očuvanje svih RT efekata!).  Učitavanja su brža, ali i dalje nisu totalno eliminisana kao što se to može sresti na totalno novim igrama koje su namenski pravljenje samo za nextgen konzole.

Sve u svemu, nextgen verzija igre Metro Exodus uspešno transformiše ovaj rani 2019. naslov u maltene punokrvnu nextgen igru koja prosto sija na novim konzolama i jakim PC konfiguracijama. Podsetimo se, ova nova verzija igre uopšte ni ne može da se pokrene na PC-u ako igrač nema kompatibilnu RTX 20/30 ili RDNA2 grafičku karticu! I možda još bitnije od toga, ova nova verzija igre predstavlja prekretnicu za sam 4A Games studio, koji će u budućnosti oberučke prihvatiti novi RT sistem za dinamičko renderovanje osvetljenja, koji će pomoći njihovim developerima da mnogo brže postave i istestiraju osvetljenje u budućim igrama koji će praviti ovaj tim iz Ukrajine.

Svima koji su već odigrali prvu verziju Metro Exodusa ostaje da se ponovo bace u ovaj prolepšani post-apokaliptične Rusije kada nabave RT grafičku za PC ili novu konzolu, a novim igračima se itekako preporučuje da odigraju ovaj naslov što pre.


Metro Exodus Enhanced Edition je dostupan za kupovinu na PC (EGS i Steam), PS5 i Xbox Series X/S platformama. Svi stari vlasnici prve verzije igre dobijaju Enhanced Edition izdanje besplatno.