Kada je prvi put najavljen, Kingdom Hearts nam je delovao kao nešto sto samo u Japanu moze da bude normalno. Mešavina Final Fantasy i Disney svetova, likova i motiva. Ipak prve dve igre u serijalu objavljene tada za PlayStation 2 bile su čista magija. Nespojiva kombinacija je zapravo bila sjajna. Odličan gameplay i sočni akcioni JRPG stil, bajkovita atmosfera i vrhunska produkcija učinili su da prva dva dela igre ostanu upamćeni kao unikatno lepo iskustvo koje je obeležilo godine PlayStationa dvojke. Da je Square tu završio priču stvari bi bile možda i još legendarnije, međutim za razliku od Final Fantasy serijala gde bi svaki nastavak donosio novu priču, svet i likove… zbrljana priča i motivi iz prva dva dela Kingdom hearts-a nastavili su da se razvlače kroz mnogo spinoff-ova uglavnom za džepne sisteme. Pravi nastavak je prekočio generaciju PlayStationa i tek treba da se pojavi na Pro-u. Verovatno ove godine i to samo 12 godina nakon dvojke.

Tih 12 i potencijalno i više godina koliko “pravog” nastavka nije bilo, ipak su bile popunjene mnogobrojnim spinoff-ovima na DS-u, PSP-u, 3DS-u i njihovim portovima za velike konzole. Kako se navodno bliži izlazak Kingom Hearts-a 3 za PlayStation 4, stiže nam i poslednja kompilacija HD remastera preostalih spinoff igara koje još uvek nisu dobile taj tretman. Pod imenom Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue dolazi nam paket koji sadrži sledeće naslove:

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD

Originalno objavljen 2012. godine za Nintendo 3DS, ovaj naslov je kompletno prerađen za ovu HD remaster kolekciju. Kako je igra na džepnoj konzoli koristila dva ekrana ovde je čitav sistem morao da se modifikuje da bi igranje na TV-u bilo izvodljivo. Umesto sistema koji se zasnivao na touch kontrolama sada su tu kartice. Po hronologiji konfuzije od KH priče, događaji pokriveni u ovom spinoff-u dolaze nedugo nakon drugog dela. Lokacije iz poznatih Disney svetova izgledaju sjajno a grafika je doterana na nivo prethodnih HD remake-ova “velikih” KH igara. Na PS4 Pro ali i na standardnom PS4 radi sjajno u punih 60fps-a. Ipak kako je ovo spinoff igra bazirana na 3DS naslovu, sadržaja nema toliko kao u glavnim KH nastavcima. Kao deo ove kolekcije služi kao sjajan uvod za ono što predstoji.

Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage

“Fragmentisani pasaž”, nastavak 0.2 Kingdom Hearts sage predstavlja skroz novu igru ili poštenije rečeno epizodu koja je objavljena prvi put u ovoj kompilaciji i na neki način predstavlja i centralni sadržaj ove kolekcije. Ova nova KH priča dešava se odmah posle Birth by Sleep-a a pre prvog Kingdom Hearts-a. Da, u pitanju je nastavak uglavljen između prequela i prvog dela, sami možete da izmislite ime za to. Priča je iz perspektive Aqua-e jedne od keyblade mastera iz perioda pre prvog dela, i služi da nam pojasni stvari pre izlaska trećeg dela čiji endžin ovaj nastavak i koristi.

Kako je originalno razvijan za novi hardware, Fragmentary Passage izgleda mnogo bolje od prethodnih HD remastera ali i po cenu da na standardnom PS4 radi samo u 30 fps-a dok na Pro-u uglavnom održava 60. Aqua je dosta agilnija od ostalih keyblademastera, tako da može da izvodi dvostruki skok i impresivne vazdušne komboe, a magije i efekti nikada nisu lepše izgledali. Ipak ovo iskustvo iako jako prijatno traje svega sat-dva računajući i cutscene. Fanovi će ceniti novi deo priče u KH slagalici a i kao tech demo novog endžina svakako služi svrsi.

Kingdom Hearts χ Back Cover

Kingdom Hearts χ Back Cover, gde χ zapravo nije X već “chi” … šta god, je ne-interaktivni film napravljen u KH3 endžinu koji pokriva inicijalne događaje ispričane u Kingdom Hearts χ nastavku, originalno dostupnom samo u Japanu gde je “chi” bio igra koja se igrala online iz browsera. Da, idemo baš duboko u weeb obskuritet ovde. Hronološki ovo je zapravo sama geneza priče i predstavlja prequel svim ostalim Kingdom Hearts nastavcima. Grafika je sjajna i obećava da će KH3 stvarno odlično raditi na Pro konzoli, a priča koja traje oko sat vremena će vas uputiti u same početke veoma komplikovanog KH univerzuma.

Iako dosta mršava u sadržaju ova kolekcija upotpunjuje HD remaster seriju sa apsolutno svim KH sadržajima i po malo novina. Ipak sadržaja nema toliko tako da je cena ove kompilacije opravdana samo ukoliko ste KH kolekcionar ili hardcore fan. Nama je sjajno poslužila kao podsećanje na ovaj unikatni univerzuim i kao odličan hype pre izlaska dugo čekanog Kingdom Hearts III koji nažalost i dalje nema datum izlaska.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Iako dosta mršava u sadržaju ova kolekcija upotpunjuje HD remaster seriju sa apsolutno svim KH sadržajima i po malo novina. Ipak sadržaja nema toliko tako da je cena ove kompilacije opravdana samo ukoliko ste KH kolekcionar ili hardcore fan.