Videvši kako PlayStation prodaje milione i milione konzola uz pomoć Gran Turismo franšize, konkurentski Microsoft je još davnih dana kada je spremao svoj prvi Xbox znao da mora imati svoj supercar za tu trku. Turn10 studio je osnovan i Forza Motorsport serijal je započet. Bilo je poteškoća u početku ali iz nastavka u nastavak razvojni studio je sticao sve više iskustva, pa su eventualno sa trećim i četvrtim delom uspeli ozbiljno da se približe kvalitetu Sony-evog velikana, čak da ga u nekim oblastima i nadmaše. Na samom kraju životnog veka X360, Turn10 je uz pomoć supergrupe developera Playground games izbacio i prvi spinoff, arkadniji, širim masama pristupačniji Forza Horizon.

Koncept open world arkadnih vožnji u to vreme definisao je Need for Speed, koji je polako ali sigurno ostajao bez originalnih ideja. Forza Horizon je niodkuda, koristeći ogromno iskustvo i kolaboraciju najboljih developera arkadnih vožnji, uspeo da unese nov život u arkadni žanr. Opušten a opet zasnovan na proverenom fizičkom endžinu Motorsport serijala, sa sjajnom festivalskom atmosferom, muzikom, i odsustvom bilo kakve preopterećujuće kriminal-tuning-styling-ludilo-transfer blama priče… Horizon je bio izrazito svež, zabavan ali i uverljiv. Možemo reći čak da je Horizon i prva prava postmoderna arkadna vožnja. Igra koja je odbacila stare ustajale koncepte, i promišljeno postavila novi temelj za ono šta moderna arkadna vožnja treba da bude u današnje vreme.

forza-horzon-3-7

Nakon što je prvi deo sjajno prihvaćen od igrača i publike, uspeh je usledio kao i cash-in nastavak već u prvoj godini Xbox One-a. Drugi deo i nije doneo mnogo toga novog osim prelaska na novu generaciju, lepšu grafiku i novo okruženje. Pokušaj da se ponovo stvori magija originala je donekle uspeo ali donekle i nije. Forza igre su tada bile ograničene samo na Xbox sisteme kojima i nije baš išlo sjajno u tom periodu, a drugi razlog može biti ishitrenost izbacivanja novih Forza igara za sledeću generaciju.

Sada par godina kasnije, Turn 10 i Playground games imali su više vremena da pripreme dostojan nastavak Horizona. Nakon Kolorada i evropskog primorja festival se ovog puta seli u Australiju! Vaš lik je nakon prethodnih pobeda postao i vlasnik Horizon festivala, tako da ćete ovoga puta i sami kreirati eventove na kojima ćete učestvovati.

1

Od samog starta vidi se koliko je truda posvećeno više nego prošli put, grafika je neverovatna, skoro kao u prvom delu kada smo se pitali kako je Xbox 360 mogao da izvede sve ono, pitanje se ponovo postavlja ovoga puta za Xbox One, a po prvi put Horizon je stigao i na PC. Verzija za Win10 iako je imala svoje dečije bolesti u početku svakako nudi mnogo više se animacijiom u 60 ili čak 120 frejmova, kao i većim rezolucijama i detaljima. Kada se sve odvrne na max Horizon 3 bukvalno postaje konkurent za igru sa najboljom grafikom danas, u svim kategorijama. Da, toliko dobro izgleda. Smene dana i noći, prelepi pejzaži Autralije koji uključuju plaže, džungle, pustinje i gradove, kao i detaljnost otvorenog sveta jasno ukazuju na to da je igra napravljena da bude apsolutni vizuelni spektakl… a tu je i vožnja.

Forza Horizon 3 nasleđuje modele iz fantastičnog Forza Motorsporta 6, uz naravno dosta toga novog. Svaki predetaljni model možete posmatrati u Forza Vista modu, otvarati vrata, haubu, gepek… Ulaziti u auto i razgledati enterijer. Ovaj mod uobičajen za Motorsport je po prvi put u Horizonu, i omogućava vam da uživate u detaljima na modelima kakve nećete videti ni u jednoj drugoj igri.

Kompletan složeni mod customizacije, tuninga i dizajna vinila iz Motorsporta je samo prenet ovde, i postoji ako želite da se bavite istim. Mogućnosti finog podešavanja svih settinga, upgrade i zamena delova, kao i engine swap i mnoge druge mehaničarske egzibicije daleko prevazilaze okvire jedne arkade. Ipak Horizon 3 iako nudi sve te mogućnosti jeste u suštini zabavna igra u kojoj ćete sa spuštenim Ferrarijem razbijati ograde i hvatati combo skill poene izvodeći skokove sa brežuljaka pored puta – ako želite naravno. Horizon 3 nudi mnogo mogućnosti kako za ozbiljnu vožnju tako i za suludu zabavu, sve zavisi od načina na koji podesite težinu i nivo simulacije. Na kraju dana pitanje je vaših afiniteta jer clean vožnja se nagrađuje baš kao i divljanje.

Po prvi put pored svih najmodernijih superautomobila, uobičajenih kola za Forzu, i klasika tu su i off-roaderi idealni za autralijske pustoši i džungle. Među njima ima sjajnih modela, pored uobičajenog Hummera, tu je i Ariel Nomad (nedavno predstavljen u lažnom Top Gearu) kao i brutalni Warthog iz Halo serijala.

forza-horzon-3-12

Koncept vožnji i trka, skill poena, rivala, online avantura i napredovanja kroz igru, pa čak i meniji uredno su preneti iz prethodnih nastavaka, što u ovom slučaju nikako nije mana. Par novina kao što je kreiranje eventova i custom bucket list izazova su interesnantne nove stvari, ali ne nešto što menja igru previše. Sjajno novo okruženje, osvežen carlist kao i mnogo veći kvalitet produkcije su ono što čini ovaj nastavak sjajnim.

Horizon ipak ne bi bio to što jeste, da nema finalnog sastojka koji sjajno povezuje sve a to je muzika. Soundtrack je ponovo očekivano sjajan i ovoga puta pored komercijalne klubske muzike, indie hitova, alt rocka donosi i classic hiphop kao i autralijski indie pop. Muzika će ponovo gruvati sa samog festivala kao i sa dobro poznatih Pulse i Bass Arena radio stanica, sa neopterećujućim voditeljima koji vam ponekada mogu ubaciti i skill song – pesmu za vreme čijeg trajanja dobijate više skill poena.

Ono što je radilo u prethodna dva dela ovde radi još bolje, sve je kako treba i gde treba da bude. Sjajna grafika, prelep živ svet, odlični modeli automobila, sjajna fleksibilna fizika vožnje, beskrajno zabavan sistem napredovanja, prelepo uklopljena muzika i zvuk automobila… kada se svi ti elementi spoje zahvaljujući autorima koji su i sami veliki ljubitelji arkadnih vožnji, dobijamo nešto zaista posebno.

Dok EA ne odustaje od pokušaja da NFS učini edgy i cool sa fazonima od pre 15 godina, Ubisoft je nedavno imao dobru ideju – na korporativnom sastanku imali su teze izlistane u powerpoint prezentaciji – šta sve čini arkadnu vožnju dobrom. Doneli su zaključak šta im sve treba i uposlili su svoje bezdušne robove da im naštancuju sve asete da bi što pre spakovali sve to nekako i izbacili… The Crew. A sa druge strane Playground Games objašnjava po treći put kako se pravi igra sa dušom. Totalno u trenutnom momentu, baš kao sa privm delom, shvataju šta igrači žele… i oni koji su maštali o ovakvom naslovu dok su igrali prva tri NFS-a, pa i oni koji samo žele da opušteno provozaju najnovji Lambo na stazi pored mora. Horizon spaja želje ljubitelja arkadnih vožnji, sa obožavaocima automobilske kulture… Na divan nepretenciozan način pokazuje da vožnja superautomobila po otvorenom svetu može biti totalno chill iskustvo, bez loženja, kriminala, šiptarske svadbe.

Horizon 3 bez obzira na sve svoje kvalitete koje ima kao igra, kao ostvarenje jednostavno nije za svakoga. Igru ne možemo da vam preporučimo ako ste fanatik za simulatore niti ako ste mrzitelj zabave i dobre muzike. Horizon je za mlade, slobodne duhom i sve one koji se tako osećaju. Nije li to i poenta video igara? Dobra zabava i alternativa realnosti? Ako vam australijska fantazija Forze Horizon 3 ni u jednom momentu ne izmami osmeh na licu, ako su vam samo smrt ozbiljne simulacije ili igre iz prošlosti bolje, ako vam je sva današnja muzika sranje… razmislite da li je možda vreme za povlačenje iz gaminga, ili možda penziju? Za sve ostale… see you at the festival!

Forza Horizon 3 (PC)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Horizon 3 bez obzira na sve svoje kvalitete koje ima kao igra, kao ostvarenje jednostavno nije za svakoga. Igru ne možemo da vam preporučimo ako ste fanatik za simulatore niti ako ste mrzitelj zabave i dobre muzike.