Na stranicama EmuGlx-a smo već nekoliko puta pričali o avanturističkoj igri Beyond: Two Souls (žanr ovog naslova bi se najbolje mogao definisati kao interaktivna drama sa primesama akcione avanture) koja je pokušala da nadmaši uspeh veoma dobro dočekane psihološke drame Heavy Rain. Sada kada se PlayStation 4 konzola proslavila sa ogromnom prodajom i u svoj tabor dovukla milione igrača koji nikada nisu imali PlayStation 3 konzolu, Sony je došao do pravilnog zaključka da se itekako isplati ulagati resurse u prebacivanje hitova sa prošle konzole na trenutnu. Dok su remasteri igara kao što su The Last of Us i Uncharted trilogija uspele da promovišu samu prodaju novog hardvera (kao atraktivni dodatci u PS4 bundle-ovima), igre kao što su God of War 3 i avanture od Quantic Dream-a su stigle na PS4 da bi igračima ponudile širi spektar veoma kvalitetnih igara.

Radnja Beyond: Two Souls prati život devojke Jodie Holmes (Ellen Page) koja je od svojih ranih godina postala svesna da je neopozivo povezana sa natprirodnim bićem kojem je ona dala ime Aiden. Ovaj duh, koji je stalno prati, ju je konstantno stavljao u nevolje, ali ju je takođe i spašavao. Videvši da ne znaju šta da rade, roditelji od Jodie je šalju u naučni institut gde je ona zajedno sa doktorom Nathan Dawkins-om (Willem Dafoe) uspela da makar malo iskontroliše ponašanje Aiden-a i pokuša da se nekako sukobi ne samo sa svima koji hoće da iskoriste njene moći i sa istinom koja je proganja od trenutka kada se rodila. Sa gameplay-om koji redovno meša komponente point & click avantura, granajućih narativnih RPG igara i akcionih igara, Beyond: Two Souls u svojih 11 sati singleplayer kampanje nudi odličnu priču, uverljive likove i veoma impresivnu završnicu.

Dok je PS3 verzija ostala zapamćena kao verovatno vizuelno najimpesivnija igra te generacije konzola, PS4 reizdanje je ostalo veoma blisko originalu. Poboljšanja koja su dodata u remasteru su tu samo da ponude bolji užitak, a ne da drastično izmene izgled igre (mada mora se reći da je igra dobila detaljnije modele sekundarnih likova, dodatne objekte, bolje teksture i efekte). Najprimetnije poboljšanje je naravno veća rezolucija renderovanja, kao i bolji antialiasing sistem koji eliminiše nazubljene ivice objekata. PS4 verzija i dalje radi u 30fps, ali kvalitet slike je fenomenalan i igračima jedino ostaje da uživaju u priči koju mogu odigrati solo ili sa partnerom koji može koristiti ili gamepad ili mobilni telefon (što je odličan način da u gaming uvučete člana porodice ili prijatelje koji se ne snalaze sa modernim gamepad-ovima) da upravljaju sa duhom Aiden-om.

Beyond Two Souls nije igra zbog koje će mnogi (ili iko) požuriti do radnje da kupe PS4 konzolu, ali samim time što je ovaj remaster izašao, katalog igara PS4 konzole je postao bogatiji za još jednu fantastičnu igru koja je definitivno vredna vaše pažnje, posebno ako niste odigrali original 2013. godine.

  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Kao tehnički proizvod, Beyond Two Souls nas je oduševio kada se pojavio u zadnjoj godini vladavine PS3 konzole, a kao umetnički proizvod, dala nam je jedinstvenu priču i zanimljive karaktere koje je bilo vredelo pratiti u njihovoj životnoj avanturi. Fanovi avanturističkog žanra koji su propustili ovu igru ranije bi definitivno trebalo da je isprobaju na PS4 konzoli.