Tržište mobilnih igara se već odavno smatra kao jedna od bitnih grana igračke industrije. Ova zalazeća 2015. godina je bila godina u kojoj su se največi tržišni igrači ozbiljno posvetili mobilnom tržištu. Doduše, iako sada već legitimna grana gaming industrije, mobilni gaming je već nekoliko godina unutar svojevrsnog začaranog kruga. Inovacija i originalne kreacije su zamenjene stotinama klonova/reskinova najpopularnijih appstore igara i sve to u cilju što bržeg i pohlepnijeg zgrtanja para. Izdavači mobilnih igara se sve više ponašaju kao kolege iz AAA segmenta gde igre moraju da zarade miminalnu količinu novca da bi bile vredne investicije. Verovatno uvidevši da bi se u ovakvom okruženju snašao kao riba u vodi, EA je rešio da iz svoje ergele istera konja u vidu Star Wars licence i laganim kasom dojaše na tržište gde već odavno važi moto “ni jedna cena nije previsoka”.

Star Wars: Galaxy of Heroes je inicijalno veoma zanimljiva potezna igra koja će ljubiteljima Star Wars franšize svakako okupirati pažnju tokom vožnje busom ili čekanja u redovima. Igra poseduje zaista impresivnu arhivu kako poznatih, tako i sporednih likova. Svakog od junaka odlikuju jedinstvene moći i sposobnosti, tako da je sastavljanje tima veoma zanimljiv proces. Od vas se zahteva da dobro proučite koji će vam heroji biti najbolji izbor u misiji za koju se srpemate. Potezni borbeni sistem u svom izvođenju neodoljivo podseća na stare JRPG igre što je možda čak idealan format za mobilne platforme. Audio-vizuelno igra je sasvim dobro preslikala čitav SW univerzum. Dodatni plus je i grafička ne zahtevnost, tako da će igrači na skromnijim uređajima moći takođe da uživaju u ovom naslovu.

mainscreen_cantinaSve u svemu kada bi se ovde podvukla crta, reklo bi se da je Galaxy of Heroes prilično dobar i zarazan naslov. Međutim, sve ove pozitivne strane su prilično osakaćene prekomplikovanim interfejsom i frustrirajuće sporim progresom koji je na žalost tužna realnost današnjih freemium igara. Igra će na svakom koraku reklamirati svoju ingame prodavnicu, tražiti da je ocenite, lajkujete na društvenim mrežama i da naravno omogućite notifikacije na vašem uređaju. Likovi i korisni materijali će biti zaključani iza masnog, debelog platnog zida. Ukoliko planirate da kroz grind otključate omiljene heroje bolje je u startu da odustanete. Sistem je na žalost tako savršeno mukotrpan da je daleko isplativije platiti nego da kroz igranje iskopate željene junake. Još jedan veliki minus jeste levelovanje likova za koje će vam biti potreban mali milion raznoraznih sastojka koji se dobijaju po završetku određenih misija. Na višim nivoima progres je izuzetno spor, a efikasnost vaših heroja će zavisiti isključivo od nivoa i opreme koju nose. Umesto da uživate u igri, bićete prisiljeni na monotoni farm raznoraznih sastojka kako vi ste podigli nivo/opremu vaših likova, pa tek onda nastavili sa daljim progresom. Ruku na srce igra vam daje opciju da uz pomoć specijalnih “sim kartica” preskočite grind i automatski izvučete potrebne sastojke, ali to je samo rešenje problema koji ne bi trebao da postoji.

Sve u svemu u pitanju je još jedan klasičan primer jako dobre ideje pretvorene u tipičnu korporativnu pohlepu. U trenutku pisanja ovog teksta u ingame prodavnici je postavljen The Force Awakens Ultimate Bundle u vrednosti od 109,57$ (i slovima: stodevet eura i pedeset sedam centi), a to bi najbolje trebalo da opiše odnos koji igra želi da ima sa vama. Iako Galaxy of Heroes poseduje privlačan gameplay ne vredi ga igrati preko 22. nivoa, pošto je to trenutak kada zabava prestaje a freemium efekat pri punoj sili uzvraća udarac.