Mislili smo da je 2020. čudna godina i ima mnogo razloga za to, ali da nam je neko rekao da će film iz DC Cinematic Univerzuma obeležiti jednu filmsku godinu nakon toliko i toliko fejlova, to ne bi nikad poverovali i eto samo jednog validnog razloga da ova 2021. bude još čudnija. Justice League iz 2017. godine je ostao upamćen kao jedan od najvećih razočarenja iz superhero žanra, ali čitava DC baza, bili to fanovi ili sami urednici Warner Brosa su tražili alibii u tome što se režiser Zack Snyder povukao iz snimanja filma nakon što mu je ćerka izvršila samoubistvo. Svi znamo šta se desilo nakon toga i kako je sam film prošao, ali par meseci nakon izlaska, otkrilo se da je Joss Whedon dosta promenio scenario u odnosnu na originalnu Snyderovu zamisao i da je dodao hrpu novih stvari koje su učinile film takvim kakvim jeste. Fanovi su godinama molili i molili da Snyder izbaci tu nedovršenu verziju i.. evo je, tu je. Nakon gledanja možemo samo reći – wow.

Film traje 4 sata i tu nastaje ogroman mač sa dve oštrice jer 4 sata jeste previše, no sve to vreme je odlično iskorišćeno jer jedna od glavnih mana originala je sama dužina filma koja je bila previše kratka za sve ono što su pokušali objasniti. Novi cut je podeljen na nekoliko delova ili kako bi neki rekli „epizoda“ svaki od tih dielova je imao svoju vlastitu atmosferu i neku energiju koja se razlikovala u usporedbi s ostakom, kao i svoje glavne likove. Naravno kao i u originalu glavni lik je ovde Ben Afleckov Batman koji je ponovo ućutkao sve one kritike iz 2015. godine i sada je njegov lik još razrađeniji u odnosu na prethodni film. Mnogo je otvoreniji i manje jednodimenzionalniji nego pre.

Ostatak ekipe je opet tu i svi su blistali od Gal Gadot kao Wonder Woman pa do Jasona Momoe kao Aquamana i tako dalje. Tu je opet dobri stari Steppenwolf, koji je u prethodnom filmu bio jedan od najgorih delova filma i sigurno jedan od najgorih filmskih negativaca, ali ovde ga je Snyder okrenuo ne za 180, nego za 360 stepeni. Njegov CGI je sada MNOGO bolje odrađen, kao i motivi koji su ulaskom Darkseida u film sada mnogo jasniji i dosta se više možemo povezati sa likom. Kad smo već pomenuli Darkseida i u traileru smo mogli videti njegov izgled, a u filmu ga ima na određenim momentima i za to vreme i za ulogu koju ima, posao je dobro odrađen, od izbora za glas pa do CGI-a.

Muzika je fenomenalna i neverovatno dobro se uklopila u atmosferu filma. Što se tiče atmosfere njom diriguju ti specijalni efekti koje Snyder neverovatno mnogo obožava i koristi ih do bola u svim svojim filmovima, tako i ovde je svima jasno da ih je iskoristio do iznemoglosti i kada bi ovaj film pustili nekome ko nije DC fan i nije u toku ovog filma, nakon nekog vremena bi skontao da je ovo film Zacka Snydera.

Radnja je sada odlično sastavljena i skoro sve mane koje smo imali u prethodnom filmu su ispravljene. Neki nepotrebni elementi kao ona porodica su izbačeni, a neke nove stvari su dodane i to ne želimo da spoilamo, ali nakon te zadnje borbe i final standa, dobili smo jednih jako dobrih dodatnih 20-30 minuta epiloga koji je ostavio mnogo pitanja i o tome više nećemo jer ne želimo da uništimu iskustvo potencijalnim novim gledaocima. Moramo samo da napomenemo da je ovo u suštini isti taj film iz 2017. ali mnogo proširen i razrađen – baš kao što su fanovi i tražili. Tu je i par novih elemenata poput Darkseida i drugih stvari koje ne opet želimo spoilati.

Ovo je svakako jedan jako dobar fanservice za sve nas koji smo tražili i kunili za ovo i nadamo se da će se Snyder vratiti projektu DC Cinematic Universea, jer im ovo daje debelu drugu šansu da se izvuku iz jame u koju su upali i da DC predstave dobro na filmskom platnu, napokon.

Zack Snyder's Justice League (2021)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Kao superhero film ovo je maksimalna ocena koju ta vrsta filma može dobiti. Gluma, radnja, efekti, borba, negativac i atmosfera su na najvećem nivou i to jesu osnovni elementi koji treba da se uzmu u obzir kada je u pitanju film o superherojima. Ako ste okoreli fan DC-a kojeg su svi prethodni filmovi razočarali, ovo morate odgledati! Isto važi i za ostatak publike, jer ovaj film koliko god to nemoguće bilo možda najavljuje novi pravac DC filmskog univerzuma?