Gaming industrija je upravo doživela jedan od najvećih leakova u svojoj istoriji. Ne, ne radi se o curenju snimaka ili razvojnih fajlova neke dugo čekane nove igre, što se u zadnjih par decenija dešava maltene jednom godišnje. Ovaj put, radi se o curenju detaljnih podataka o radu celih konzolnih sistema, arhiva sa razvojnim alatima za softver, punim source code fajlovima za neke od velikih starih igara, kao i nezavršene build-ove igara koji nikad ranije nisu ugledali svetlo javnosti.

Ovaj leak je stigao u prvim danima maja i u sebi je sadržao neverovatni broj datoteka koje je grupa hakera uspela da preuzme direktno sa Nintendovih servera. Možda najbitniji od svih podataka koji su objavljeni su pune informacije o radu N64, Gamecube i Wii konzola (i nekoliko starijih Nintendo hanheld konzola), uključujući ne samo sve njihove duboke OS i grafičke servise, već i dijagram rada njihovih tranzistora. Pored ove maltene kompletne konzolne dokumentacije je takođe prisutan i oficijelni GameBoy emulator koji Nintendo koristi na nekoliko svojih konzola.

Uticaj ovog leak-a može viti veoma velik, mada homebrew zajednica mora biti veoma pažljiva jer po zakonu ne smeju koristiti informacije koje su nelegalno nabavljene od Nintenda. Mogu da pokušaju da sami naprave svoje emulatore, ali originalni code je zaštićen zakonom.

U totalno nevezanoj vesti, upravo sada se na netu pojavila nativna (ne-Emulirana!!!) PC verzija legendarne N64 igre Super Mario 64 koja u potpunosti podržava DirectX 12 i 4K rendering. Ovo je rezultat dugogodišnjeg projekta izgradnje source-code-a ove popularne igre “od nule”.