Valve-ov popularni prenosni Steam Deck mini PC sa potpuno optimizovanim gaming operativnim sistemom je u prethodne 2 godine uspeo da ostvari zapažen uspeh na tržištu, sa nekoliko konkurentskih uređaja koji su u prethodnom periodu pokušali da uzmu deo tog gaming kolača. Iako ova prenosna “PC konzola” nema vrhunski hardver, ona je ipak itekako sposobna da reprodukuje širok spektar igara.

Sada kada je u ponudu pušten prolećni popust na Steam radnji, Valve je sastavio listu od top 100 igara koje su se u zadnjih 12 meseci najviše igrali na Steam Deck-u, a mi ćemo ovde prikazati top 25:

 1. Baldur’s Gate 3
 2. Vampire Survivors
 3. Dave the Diver
 4. Hogwarts Legacy
 5. Elden Ring
 6. Palworld
 7. Cyberpunk 2077
 8. Grand Theft Auto V
 9. Stardew Valley
 10. Red Dead Redemption 2
 11. Hades
 12. Brotato
 13. Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
 14. The Witcher 3: Wild Hunt
 15. Slay The Spire
 16. Cult of the Lamb
 17. Dead Cells
 18. The Binding of Isaac: Rebirth
 19. Monster Hunter World
 20. Persona 5 Royal
 21. Marvel’s Spider-Man Remastered
 22. Dredge
 23. Fallout 4
 24. No Man’s Sky
 25. Monster Hunter Rise

Punu listu možete pogledati ovde.

Kao što to možete videti, Steam Deck je u zadnjih godinu dana zabavio milione igrača ne samo sa malim indie naslovima, već i sa vizuelno spektakularnim igrama kao što su Baldur’s Gate 3, Cyberpunk 2077, Hogwarts Legacy i Elden Ring. Čak i ovogodišnja hit igra Palword je uspela za par meseci da popne skoro na vrh liste.

Valve je tokom prošle godine potvrdio da punokrvni naslednik Steam Deck-a neće biti pušten u prodaju u skorije vreme, što će im omogućiti da sačekaju izlazak mnogo jačeg hardvera.