Na skorašnjoj E3 prezentaciji smo imali priliku da na kratko vidimo Tales of Arise. Lično smatram da je prava šteta što ovaj naslov nije dobio veću minutažu s obzirom da nas od zvaničnog izlaska igre deli samo par meseci. Na svu sreću, zahvaljujući Bandai Namco, prošle nedelje sam dobio savršenu priliku da odigram zatvorenu demo verziju igre i upoznam se sa likovima, mehanikom i novim svetom Dahna.

Demo koji sam imao prilike da odigram je predstavljao samo mrvicu onoga što igra zapravo ima da pruži, tako da je za sada i dalje teško složiti sve kockice kada je sama priča u pitanju. Sam demo je sadržao nekoliko karaktera sa kojima će igrači imati prilike da se upozanju, dok će glavni protagonisti ovog naslova svakako biti Alphen i Shionne.

 

Prva stvar koja mi je momentalno skrenula pažnju jeste okruženje. I to sa dobrim razlogom. Prostranstva koja su sada nešto otvorenija nego u prethodnim naslovima, ne samo da su prelepa, već zaista odaju utisak da se nalazite u ogromnom svetu. Tokom istraživanja, igrači će nailaziti na razne NPCeve od koji će dobijati korisne informacije ili iteme, prikupljati različite resurse koje će moći da iskoriste u različitim aktivnostima kao što je kuvanje, kampovanje na kojima će odmoriti svoje igrače itd.

“Tales of” serijal je vrlo poznat po svom borbenom sistemu koji više podseća na akcioni RPG nego na punokrvni JRPG stare škole. Na raspolaganju tokom borbe će vam biti osnovni set napada, napadi iz vazduha, kao i set određenih Artea (magija) ili drugih specijalnih sposobnosti koje možete kombinovati sa ostalim likovima kako bi ste neprijateljima naneli mnogo veću štetu. Interesatno je videti da i ovde imamo mehaniku koja je slična “staggeru” koja je viđena prošle godine u Final Fantasy VII Remake. Kada se skala napuni, igrači će dobiti pristup Boost Strikeu protiv neprijatelja. Ovo će na trenutak pauzirati borbu dok će se na ekranu odvijati snažni co-op napad dva različita karaktera. Ovi napadi, ne samo da izgledaju prelepo, već nanose ozbiljnu štetu vašim neprijateljima.

I za kraj, ako ove promene nisu dovoljne, dozvolite da napomenem da će svaki lik posedovati svoj jedinstveni perk koji može uticati na gameplay. Jedan od primera je Alphenova sposobnost da poveća snagu i domet njegovih normalnih napada jednostavnim stiskom na dugme.

Postoji još mnogo toga što želim da podelim, ali da se ovo ne bi pretovorrilo u prevremenu recenziju, staću za sada ovde. Ono što sa sigurnošću mogu sada da kažem jeste da Tales of Arise, čak i u ovom minijaturnom izdanju, predstavlja jedno vrlo prijatno iskustvo. Možda sam malo subjektivan zbog moje ljubavi prema JRPG naslovima, ali novi endžin i borbena mehanika unose određenu dozu evolucije u ovaj serijal, evolucije koja je “Tales of” franšizi i te kako bila potrebna.

Tales of Arise stiže 10. septembra na PS5, PS4, Xbox Series S/X, Xbox One i PC.