Danas je Južnoj Koreji bila održana ceremonija proslave 19. godišnjice legendarne igre StarCaft koja je od svoje premijere do sada uspela ne samo da jako populariše žanr RTS igara (koji se u zadnjih par godina prebacio više u MOBA vode, žanra koji je i inicijalno bio napravljen kao mod Blizzard-ove igre Warcraft 3) već i da oformi prvu veliku eSports scenu koja se lagano proširila na ceo svet i mnoge druge igre.

Ceremonija je bila fokusirana na mali ali veoma dobar turnir u kojem su učestvovala četiri najpopularnija StarCraft igrača svih vremena (Flash, Jaedong, Bisu i Stork, uz kratko gostovanje SlayerS Boxer-a), ali pre njihovog sukoba je publici je jedan od osnivača Blizzard-a predstavio vest koji su mnogi čekali. Ovog leta će u prodaju stići unapređena verzija originalne igre pod imenom StarCraft Remastered! Ona će sa sobom doneti bolju grafiku, moderniju online podršku, opcionu mogućnost igranja igre u widescreen modu ili vraćanju grafike na originalni pikselizovan izgled. Bitno je napomenuti da gameplay i balans igre nisu menjani jer je kompletan remaster bukvalno napravljen nadograđivanjem originalne igre. Ovo omogućava da svi korisnici originala mogu igrati online mečeve (i puštati replay snimke) sa korisnicima koji igraju Remaster.

Stara StarCraft: Broodwar igra takođe neće ostati zapostavljena.  Ona je 2009. godine dobila svoju poslednju softversku zakrpu (v1.16) koja je bila odgovorna za stvaranje RTS igre za koji svi misle da je i dan danas savršeno izbalansirana. Ovaj balans se neće promeniti ni dolaskom nove 1.18 verzije koja je najavljena za 30. mart. Nova softverska zakrpa će doneti širok spektar sporednih servisa kao što su otklanjanje par bug-ova, jaču odbranu od hakera, bolje online servise, bolju kompatibilnost sa modernim operativnim sistemima, bolju podršku za igranje u windowed modu, kao i poboljšani netcode koji će približiti odziv jedinica u online igrenju mnogo bliže onom u lokalnom LAN modu.

Još bolje, kada StarCraft: Broodwar dobije 1.18 zakrpu ova igra će postati zauvek besplatna! Svako ko bude hteo da isproba ovu legendarnu RTS igru će to moći učiniti bez ikakvog udara na novčanik. StarCraft Remastereed će stići u prodaju ovog leta po za sada nepoznatoj ceni.

Ako želite da se podsetite odličnog starog Starcraft-a, u nastavku možete pogledati kompletan današnji Starcraft Legends mini-turnir, a najnovije solo i timske turnire sa južnokrejske Broodwar scene možte pogledati na YouTube kanalu Afreeca TV.