Trinaest godina posle ekspanzije Square Enix-a u Evropu, ovaj japanski gigant je rešio da se odvoji od Eidos Interactive-a i proda sve njihove studije grupaciji Embracer po ceni od 300 miliona dolara. Timovi kao što su Crystal Dynamics, Eidos Montreal i Square Enix Montreal će zajedno sa svim svojim poznatim IP-ovima (među kojima prednjače Tomb Raider, Deus Ex, Thief i Legacy of Kain) preći pod novo vlasnišvo, gde će nastaviti sa radom na novim igrama.

Embracer Group je nastao tokom ranih devedesetih kao Nordic Games, koji je doživeo značajnu ekspanziju tokom prošle decenije kada su ugrabili male i srednje izdavače softvera kao što su posrnuli THQ (koji je kasnije postao THQ Nordic), JoWooD Entertainment, Koch Media, Saber Interactive, Asmodee, Dark Horse Media, NovaLogic, kao i mnoge timove koji su imali zapažene igre (4A Games, Flying Wild Hog, Zen Studios, Gearbox Software, 3D Realms, Ghost Ship Games, Gunfire Games i mnoge druge). Embracer Group danas u svom “zagrljaju” ima preko 120 gaming studija i organizacija, i sudeći po svemu ne planiraju da stanu sa širenjem.

Jedan od tih timova je i Mad Head Games, naš domaći tim iz Srbije koji odavno radi na akcionoj avanturi Scars Above.

Crystal Dynamics je pre par nedelja potvrdio da rade na novoj Tomb Raider igri koju će napajati Unreal Engine 5, ali sudbina drugih timova nije poznata. Eidos Montreal je prošle godine izbacio Guardians of the Galaxy koji nas je oduševio sa svojim scenarijom, likovima i dopadljivim svetom, a Square Enix Montreal je do sada radio na manjim igrama i jedini potvrđeni naslov na kojem sada rade je rimejk Space Invaders-a za mobilne telefone.