Posle par godina veoma uspešnih prezentacija na E3 konvencijama, Sony je sada odlučio da promeni svoj format i prebaci fokus svog show-a sa tradicionalnih 10tak najava novih igara na već ranije najavljene projekte koje igračka javnost itekako željno očekuje. Ovo je dovelo do mnogo kraće prezenzacije nego ikada ranije (sve je trajalo svega oko sat vremena), ali na svu sreću, ipak su nam pripremili i par iznenađenja.

Krenimo redom. Centralni fokus prezentacije je bio stavljen na četiri velike PlayStation 4 igre koje su dobile iznadprosečno dugačke dugačke trejlere ili gameplay demo-e:

The Last of Us Part II

Prvi pogled na gameplay igre smo već objavili na našem sajtu, i odmah posle ove prezentacije svetska javnost, novinari i čak drugi developeri video igara su izrazili svoje pozitivne impresije o naprednim tehnologijama koje su prikazane u ovom demo-u – AI protivnika, način na koji se oni kreću, realistična borba, i apsolutni nedostatak vizuelnih problema pri promeni kretanja likova van i tokom borbe. Iako je vizuelni aspekt igre odličan, ovaj sistem animacije je ono što uzdiže ovu igru od ostalih, čineći je mnogo više realstičnom, i samim tim pomažući developerima iz Naughty Dog-a da na TV ekranima prikažu upečatljiviju i napetiju radnju. Datum izlaska igre je i dalje nepoznat.

Ghost of Tsushima

Dugački gameplay demo od nove  igre studija Sucker Punch (Sly Cooper i Infamous franšiza) je na najbolji način prikazao da grafika na PS4 konzoli nije dostigla svoj vrhunac. Prateći osnovne elemente instorijske invazije Mongola na maleno Japansko ostrvo Tsushima u 1274. godini, ova akciona open world igra cilja da proširi istoriju sa zabavnim fantazijskim elementima koji će pomoći jednom od poslednjih samuraja na ostrvu da svake noći postane ubitačni ubica iz senke – nindža! Fantastična grafika, odlična srednjevekovna japanska atmosfera i zanimljiv gameplay su elementi koji će sigurno učiniti ovu igru obaveznim štivom za sve ljubitelje Assassins Creed igara.  Datum izlaska i ove igre je i dalje nepoznat.

Death Stranding

Hideo Kojima nam je najzad prikazao gameplay svoje dugo čekane igre Death Stranding, koja je možda i najavljena pre vremena, ali mnogim igračima ne smeta ovako produžen i misteriozni marketinški period. Novi trejler nam je prikazao da je lik Normana Reedusa zapošljen kao nosilac paketa između retko naseljene apokaliptične površine zemlje koju proganja misteriozna sila. Pored dugačkih perioda kretanja po i laganim i veoma teškim lokacijama, naš junak Sam Porter će morati da brine i o drugim ljudima (borbe oružjem će biti moguće), da se čuva duhova, da pazi na “timefall” kišu koja ubrzava starenje svega što dodakne, kao i da bude svestan činjenice ako ikada pogine, da će se on vratiti u život ali će se na lokaciji njegove smrti pojaviti ogroman krater (što smo mogli videti na prošlom Death Stranding trejleru). Sve to povezuje za sada nepoznata misterija o apokalipsi našeg sveta, za koju Hideo Kojima kaže da će biti blisko vezana za život i avanture našeg glavnog junaka igre. Opet, datum izlaska igre je nepoznat.

Spider-Man

Jedna od najočekivanijih ovogodišnjih PS4 igara je nova open-world avantura od studija Insomniac Games. Ovogodišnji E3 2018 gameplay i showfloor demo dokazuju da se ova superherojska igra odvaja od svih drugih po ne samo fenomenalnoj grafici već i odličnom i brzom gameplay-u koji igračima daje mogućnost da se brzo kreću po ogromnom gradu i bore protiv velikog broja neprijatelja sa širokim spektrom ofanzivnih opcija. Spider-Man stiže u prodaju ekskluzivno na PS4 već 7. septembra!

Pored ovih najava, Sony E3 pres konferencija je u sebi imao i prvi trejler dugo čekanog horor rimejka Resident Evil 2, najavu nastavka odlične Souls-like igre NiOh, kao i prvi pogled na novu akcionu metroidvania igru Control koji pravi Remedy Entertaiment.