Početkom marta industrija video igara je po prvi čula da jedan od trenutnih proizvođača konzola ozbiljno razmatra koncept unapređenja svoje mašine pre dolaska sledeće generacije, što je tradicionalno bilo jedino doba kada su igrači mogli da se dokopaju jačeg hardvera. Naime, šef Microsoftove Xbox divizije Phil Spencer je na medijskom eventu sa novinarima podelio svoje mišljenje da je Xbox platforma došla do te faze da sada mogu da ozbiljno razmišljaju o bržim inovacijama u sferi hardvera, sa potpuno kompatibilnim softverom koji će moći da se pusti na budućim konzolama. Ovaj plan je direktno poredio sa PC svetom gde softver nije vezan za fiksni hardver, već igrači mogu bez problema da igraju sve od prvog Doom-a i Quake-a do najnovijih 4K igara. On nije pričao o teoretskim planovima, već je jasno rekao da će MS iskoristi sve svoje znanje, potencijal Univerzalnih Windows Aplikacija i Windows 10 platforme da sprovedu ovaj plan u stvarnost.

Ovih par rečenica predstavljaju totalnu promenu tradicije koju smo imali u industriji konzolnih igara još od doba prvih kućnih konzola pre više od 30 godina. Tada su proizvođači, developeri i kupci prihvatili činjenicu da su konzole „fiksni“ uređaji koji rade na principu kućne „dugovečne bele tehnike“ poput televizora ili frižidera. Odete u radnju, kupite uređaj i on radi svoj posao dugi niz godina bez ikakvih komplikacija što se tiče njegovog rada. Ta jednostavnost je i dugi niz godina predstavljala veliku prednost u odnosu na turbulentnu PC platformu gde su igrači morali često i na dnevnoj bazi da rešavaju mnoge softverske/hardverske probleme da bi uživali u svojim igrama. Danas su ti PC problemi smanjeni, ali i dalje prisutni, pogotovo za igrače koji nisu dugogodišnji PC korisnici.

Phil Spencer

Dok se od Microsofta još i očekuje da budu agresivniji sa svojim planovima jer im prodaja i promocija Xbox One konzole ne ide od ruke ovih par godina, niko nije očekivao da će i Sony krenuti u veoma sličan plan. Pre par dana na poznatoj Game Developer konferenciji u San Francisku su procurele vesti da je Sony počeo razgovore sa malom grupom developera iz velikih studija širom sveta i predstavio im svoje planove oko unapređene PS4 konzole koja bi bila optimizovana za 4K ekrane. Ovde se nije spominjala samo podrška za 4K foto i video multimediju (što običan PS4 može da uradi ali samo u 4K 30Hz modu), već i podrška za gaming u 4K rezoluciji. Jasno je bila spomenuta poboljšana GPU sekcija konzole, bolja podrška za rendering PlayStation VR igara, kao i šansa da se ova „PS4K“ ili „PS4.5“konzola (kako je bila nazvana u šali) pojavi u prodaji već krajem ove godine.

Novonajavljeni plan dolaska konzole koja ima brži hardver (bolji CPU, bolji GPU, više RAM memorije i slično) predstavlja novinu koja može izazvati konfuziju, pogotovo ako se odjednom igrači podele u “glasne” tabore koji podržavaju ili ne podržavaju ovakav pristup konzolnom gamingu. Tu je i dosta drugih nepoznanica. Da li će stara konzola uopšte ostati na tržištu sa sve nižom i nižom cenom? Da li će biti igara koje neće raditi na starom hardveru (za sad ima nagoveštaja da će nove poboljšane konzole savršeno puštati sve stare igre i aplikacije)? Da li je javnost spremna da u češćim intervalima kupuje hardver koji izlazi sa redovnijim tempom (ali ipak ne toliko često kao telefoni, PS4 i Xbox One će ove godine napuniti 3 godine na tržištu)?

PS4 APU

Postoje naravno i pozitivne strane. Dolaskom unapređenih konzola u sred generacije bi se brže i redovnije sužavala razlika u performansama i izgledu između igara na konzolama i PC platformama. Optimizacija igara da rade u 4K ili 1080p 60fps modu sa više VRAM-a bi donela i poboljšanja i bolju grafiku kod PC igara. Igrači koji vole da koriste najnoviju tehniku će imati više prilika da iskuse gaming softver koji brže napreduje što se tiče grafike, a fanovi određenih igara i franšiza koje su dostupne samo na konzolama bi dobili šansu da zaigraju svoje favorite u boljem izdanju (na primer Bloodborne u 60fps).

Što se tiče same tehnologije koja bi omogućila jak skok preformansi, ona se može naći isključivo u novoj i drastično bržoj arhitekturi 14nm Finfet procesora i grafičkih procesora koje pravi AMD. Ova arhitektura je planirana da stigne do PC korisnika ovog leta sa preko 2 puta višim preformansama po potrošenoj količini struje od prethodne generacije grafičkih. To bi bilo više nego dosta da novi set kućnih konzola dobije grafičke module unutar APU-a koji su brži od trenutno veoma popularne i jake Nvidia GTX 970 grafičke karte. Ostaje naravno i mogućnost da će i količina RAM memorije biti povećana ili ubrzana, ali o tome nemamo konkretne informacije.

EmuGlx redakcija će nastaviti da vas obaveštava o razvoju situacije o ovoj veoma zanimljivoj temi.