Na jučerašnjoj CES 2019 prezentaciji, šef AMD-a Lisa Su je javnosti predstavila prvu PC gaming grafičku svih vremena koja je napravljena iz pomoć najnovije 7nm tehnologije pravljenja tranzistora. Radeon VII (takođe poznat kao Vega II) nije totalno novi čip koji je AMD napravio samo za gamere, već je od ranije poznat kao 7nm čip koji je primerno bio napravljen za potrebe dizajnera, modelera i ostalih profesionalaca iz polja inželjeringa, AI-a i deep learning-a. Iako dosta slična staroj grafičkoj Vega 64, nova verzija ovog čipa će doći sa 60 visoko klokovanih CU jedinica i čak 16 gigabajta veoma skupe HBM2 memorije koja radi na fantastičnoj 1 TB/s brzini. Ovo će omogućiti da Radeon VII nadmaši Vegu 64 za više od 25%.

Fokus na staroj Vega arhitekturi ipak znači da Radeon VII ipak neće biti apsolutni šampion performansi na trenutnom tržištu, uspevši da po prvim najavama blago nadmaši Nvidijin RTX 2080 za svega par frejmova u sekundi. Kada se pored ovakvih performansi doda i oficijelna cena od čak $700 (koliko košta i RTX 2080), na prvi pogled nam se čini da ova nova grafička neće naći baš veliki uspeh kod igrača jer pored veoma brze HBM2 memorije ne nudi bolji odnos cene i performansi od konkurencije. Ali mora se priznati, ko želi da uživa u 4K gamingu koristeći AMD grafičku, Radeon VII će za njih biti jedini izbor.

Cena Radeona VII i dalje nije najavljena za naše prostore, ali vredno je spomenuti da će u paketu zajedno sa grafičkom doći čak tri veoma velike video igre – Resident Evil 2, Devil May Cry 5 i The Division 2.

Radeon VII je samo početak ovogodišnje ofanzive koju AMD sprema da sprovede iz pomoć 7nm tehnologije.

Tokom ove godine se očekuje dolazak nove generacije Radeona zasnovanih na Navi arhitekturi koji će ponuditi nekoliko proizvoda u uvodnom i srednjem segmentu grafičkih kartica, a još bitnije, stići će i Zen 2 procesori koji se već sada smatraju da su itekako spremni ne da samo poraze najnovije Intelove CPU-ove, već i da ih nadmaše, i pritom budu jeftiniji i potpuno kompaktibilni sa već ustaljenom AM4 platformom matičnih ploča.