Iako PlayerUnknown’s Battlegrounds nije bila baš prva igra koja je imala sada veoma popularni Battle Royale mod, ona je definitivno popularizovala ovaj žanr i izazvala dolazak mnogih plagijata. Dok su neke slične igre baš detaljno prekopirale sve aspekte PUBG-a (ima ih nekoliko na mobilnim platformama), PUBG Corporation se odavno javno izjasnio da im nije svejedno što je njhov partner u pravljenju originalne PC igre Epic Games veoma brzo postao direktni konkurent. Oni tvrde da je Epic Games bio direktno umešan u ranom stadijumu developmenta PUBG-a, dajući svoju pomoć oko modifikacije Unreal Engine 4 softvera tokom pokušaja da se ovaj engine prilagodi boljem renderingu open world lokacija, network podrške za 100 igrača i sl.

Više od pola godine posle izlaska Fortnite Battle Royalle-a, PUBG Corporation se okrenuo i sudovima (za početak samo u njihovoj rodnoj J. Koreji). U svojoj tužbi oni navode da je Fortnite direktno iskopirao elemente PUBG-a, a sama tužba je taktički podneta u sudu taman kada je Epic Games najavio organizovani dolazak Fortnite Battle Royalle-a u J.Korejske PC igraonice (najpopularniji segment gaminga u ovoj državi) uz pomoć kompanije Neowiz Games. Temelj tužbe je listing od čak 11 velikih sličnosti koji Fornite BR ima sa PUBG-om (UI, minimapa, nišani, itd), ali Epic već sprema odbranu u kojoj će će spomenuti da je PUBG napravljen na ramenima ranijih sličnih igara, kao i da je sam PUBG delimično inspirisan japanskim romanom i dugometražnim filmom Battle Royale.

A izvan sudnica, obe igre napreduju solidnim tokom. Dok je Fortnite fokisiran na dodatne skinove i sl dodatke, PUBG je fokusiran na dodatak novog content-a. Ovih dana će treća mapa “Sanhok” biti puštena u svoj finalni test (premijera u live serverima je zakazana za jun), a developeri su i najavili veliki spisak promena u radu servera koji će dovesti do poboljšanja rada, boljeg gameplay-a i lakšeg dodatka novog content-a.