Sony je upravo bez ikakve najave objavio prvi pogled na novi grafički interfejs na PlayStation 5 konzoli. Očigledno inspirisan jednostavnom prezentacijom na PS4 konzoli, nova konzola je dosta unapredila mogućnost za brzi pronalazak novih izazova u igrama sa ubacivanjem “Activity” prečica koje maltene predstavljaju futurističke “Load Game” opcije koje su direktno prikazane u samom OS-u konzole.

Naime, pored glavnog ekrana u kojem će igre opet imati svoj dashboard sa mnogim opcijama i listinzima igračevih dosadašnjih uspeha i online vesti, na tom mestu će se takođe nalaziti i širok spektar Aktivnosti, tj. prečica za brzo uskakanje u specifične delove igre. Ovo mogu biti zadnja pozicija igranja, ranije započete ili totalno nove misije, novi dnevni zadatci, multiplayer serveri, ili čak uskakanje u trenutno aktivan meč sa drugarima sa friendliste.

Ali u najvećoj promeni do sada, ovaj spisak aktivnosti se sada može prikazati na ekranu i tokom samog igranja igara jednostavnim pritiskom na PS dugme na gamepadu. Ovaj novi Control Center overlay će omogućiti igračima da brzo skaču iz jednog dela igre u drugi. Svaka aktivnost će imati svoj opis, dužinu trajanja (koja je izračunata za svakog igrača ponaosob), spisak trofeja, i ugrađenu pomoć za osvajanje tih trofeja. Developeri će imati opciju da ugrade Activity opcije ne samo za nove PlayStation 5 igre, već i za stare PS4 naslove ako to požele.

Mnogi servisi OS-a koji su na PS4 konzoli zauzimali ceo ekran dok su se palili ili koristili su sada mali pop-up ekrani koji neće prekinuti gameplay. Ovo važi za pravljenje novih Party-a sa prijateljima sa Friendliste (gde će dosta pomoći ugrađeni mikrofon u svakom DualSense gamepadu), SharePlay deljenje video snimka igre celom party-u, i hvatanje screenshotova i video snimaka pomoću Create dugmeta na gamepadu. PlayStation 5 PSN store je ovaj put direktno integrisan u sam OS i više nije zasebna aplikacija, što će je učiniti dosta bržom i lakšom za upotrebu.

Na prvi pogled, novi interfejs izgleda elegantno, radi brzo, i omogućava igračima da mnogo brže pronađu igru i aktivnost na koju žele da potroše svoje gaming vreme.

PlayStation 5 stiže u prodaju širom sveta 12. novembra po ceni od $400€ za Digitalnu verziju bez BD drajva i $500€ za punu verziju konzole.