Kada je Square Enix najavio da spremaju PC verziju igre Final Fantasy XV, odmah su i potvrdili da za PC igrače spremaju i editor modova koji će im omogućiti da počnu da menjaju grafičke elemente igre i dodaju modove koji će proširiti gameplay prisutan u originalnoj igri. Pošto se bliži vreme izlaska prve verzije ovih modding alata, vreme je došlo da pogledamo šta će sa njima moći da se izvede.

Prva verzija mod editora će stići ovog proleća i sa sobom će doneti samo “character editor” alatke koje će omogućiti da napravite novog centralnog lika igre kojeg ćete koristiti umesto Noctis-a (postojaće ograničenja, najverovatnije vezana za golotinju i sličan nepoželjan sadržaj). Tokom igranja duhovi drugih kreiranih modela će biti vidljivi u svetu, a u gameworld-u će takođe biti dodati specijalne nagrade sa dodatnim resursima.  Sve što napravite u editoru će biti deljeno na Steam Workshop, dajući vam šansu da lako pronađete hilajde novih dizajnova odeće i likova (a kasnije i oružja i sl. elemenata).

Sledeća verzija editora koja stiže na jesen će imati mogućnost pravljenja novih nivoa, gameplay sekvenci i mnogih drugih in-game radnji. Ovo podrazumeva pravljenje novih lokacija, dungeon-a, i manipulacija sa već gotovim in-game objekima i karakterima (prijateljskim i neprijateljskim) koji su već deo igre. Od naprednih opcija tu je podrška za scripting, trigger-e, manipulaciju UI-om, kontrola kamere, animacija likova, i alata dovoljnih da se naprave razorazne gaming sekvence.  Ovo sve neće biti dovoljno da se napravi baš punokrvna igra, ali će za početak biti više nego dosta da fanbase počne praviti nove avanture.

Dalji razvoj editora će se nastaviti tokom godine, i tim iz Square Enix-a će razmotriti želje fanova. Za sada spominju da će možda omogučiti pravljenje novih vozila.